1. Home
 2. Werk-privébalans
 3. Werkgeluk
 4. 3 tips om je collega’s scherp te houden

3 tips om je collega’s scherp te houden

7 7 minuten lezen
Overzicht
Tafel vol kopjes koffie
 • 5 reacties
 • 383 vind ik leuks
Geplaatst door Emmelie op 10 december 2019
Collega’s ... Het zijn net mensen. En op de werkvloer heb je te maken met veel verschillende persoonlijkheden. De een is niet moe te krijgen, terwijl de ander regelmatig de kantjes ervan af loopt. Met de een vorm je een dreamteam, terwijl de samenwerking met de ander je onnodig veel energie kost. Heb je net iets te vaak te maken met het laatste type? Dan is het belangrijk om hier snel iets aan te doen. We geven je 3 tips om je collega’s (en jezelf) scherp te houden. En zo te zorgen voor een fijne werksfeer.

1. Help je collega om pauze te nemen

We weten allemaal dat werken in de zorg doorpakken is. Maar iedereen heeft af en toe pauze nodig om zijn werk goed te blijven doen. Merk jij dat je collega schoonheidsfoutjes maakt en er niet helemaal bij is? Herinner hem dan om af en toe een korte pauze te nemen. Of haal samen een extra sterke koffie. Korte pauzes helpen om je werk beter te doen. Ze houden je scherp en maken je werkdag een stukje gezelliger. Merk je nog steeds geen verschil? Moedig je collega dan aan om met de leidinggevende in gesprek te gaan. Het kan natuurlijk zijn dat er meer aan de hand is. 

2. Spreek je collega aan op zijn gedrag

Vaak willen we de sfeer op de afdeling goed houden. Of we vinden het spannend om iemand aan te spreken en praten onszelf aan dat het allemaal best meevalt. Toch wordt het er niet gezelliger op als je frustraties voor je houdt. Vind je het gedrag van je collega vervelend en heb je het gevoel dat dit gedrag een negatief effect heeft op de afdeling? Ga dan het gesprek aan. Dit kan ook op een liefdevolle manier. Benoem concreet wat je ziet en leg uit wat dit met jou doet. Zo houd je het bij jezelf en praat je erover op een volwassen manier.

3. Zorg voor een positieve en open sfeer

Frustraties blijven minder lang in de lucht hangen als er een positieve en open sfeer heerst op de afdeling. Draag hieraan bij door je collega’s regelmatig complimenten te geven. Verloopt de samenwerking stroef omdat je spanningen voelt bij je collega? Stel dan open vragen over hoe het gaat buiten het werk en wees oprecht geïnteresseerd. Het versterkt jullie band en daardoor wordt het makkelijker om elkaar aan te spreken als het een keer niet lekker loopt op de afdeling.

Hoe houd jij het leuk op de afdeling? Deel het hieronder 

Iedereen is verschillend. En daardoor gaat het er uiteindelijk ook op elke afdeling weer anders aan toe. Wat is het geheime ingrediënt van jou en je collega's om het samen leuk te houden op de afdeling? Deel het hieronder en inspireer daarmee jouw collega's uit de zorg. 

Je collega op de juiste manier feedback geven? Download de gratis infographic

De manier waarop je feedback geeft is minstens zo belangrijk als de inhoud van je feedback. Download daarom de gratis infographic met daarin 3 tips om op een opbouwende manier feedback te geven aan je collega's.

Download de infographic
Infographic Tips Feedback Aan Collega's

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

 • Tila
  "wat je zelf niet wil doe dat ook niet bij een ander." Altijd blijven afvragen,zou ik dat zo willen? Nee...doe dat dan ook niet bij de andere...
 • Carin Vaessen-Geerlings
  Humor en positiviteit heel belangrijk, samen lachen, vrolijkheid, soms zingen en 'n dansje doen wonderen en natuurlijk complimentjes geven en krijgen!!
 • Anneke
  Aanspreken? Echt? Als collega's bespreek je zaken met elkaar! Aanspreken behoort bij de taak van de leidinggevende...de problemen binnen een team, onstaan juist, doordat iedereen maar denkt een ander aan te spreken, zonder daar eerst eens over na te denken..
 • Judith
  bij ons op de werkvloer is humor heel belangrijk, het bevordert de werksfeer en je houdt beladen onderwerpen of dingen die gebeuren op de werkvloer luchtig. En zeer zeker belangrijk elkaar complimenten geven en vraag aan de ander hoe het met hem/ haar gaat
 • Jonathan
  Begin met je collega's complimentjes te geven. Kan over van alles zijn, maar werk gerelateerd is natuurlijk heel fijn. Bevordert de werksfeer enorm omdat het aanstekelijk werkt! Kleine moeite, groot plezier! 😉