1. Home
  2. Geldzaken
  3. Wonen & geld
  4. 5 dingen die veranderen van huurhuis naar koophuis

5 dingen die veranderen van huurhuis naar koophuis

7 7 minuten lezen
Overzicht
Sleuteloverdracht van een koophuis
  • 0 reacties
  • 0 vind ik leuks
Geplaatst door Susannah op 19 juni 2020
Van huurhuis naar koophuis. Het is een stap die veel mensen maken, vaak vanwege de financiële voordelen. Als je een huis koopt dan is de woning écht van jou. Maar wat verandert er allemaal nog meer als je van een huurhuis naar een koophuis gaat? We zetten het voor je op een rij.

1. Je kunt je koophuis helemaal inrichten zoals je zelf wilt 

Van een likje verf tot een spijker in de muur; in je huurhuis moest je aanpassingen in het huis waarschijnlijk eerst overleggen met de huurbaas. Met een koopwoning bepaal je helemaal zelf hoe jouw huis eruit komt te zien. En dus kun je alles inrichten naar jouw eigen smaak. Ben je die blauwe kleur op de muur na een paar jaar toch zat? Dan verander je het gewoon weer.

2. Je moet je woning zelf onderhouden

Een kapotte cv-ketel, een oven die niet meer werkt of een lekkende douche. We hebben er allemaal wel eens last van. In je huurhuis was het een kwestie van een foto ervan maken, mailen naar de huurbaas en afwachten tot hij het zou oplossen. Met een koophuis is het jouw eigen verantwoordelijkheid om je woning te onderhouden. En zijn de kosten die daarbij komen kijken dus ook voor jouw rekening.

3. Je kunt met een koopwoning minder makkelijk verhuizen

Verhuizen vanuit een huurhuis is zo gedaan. Na vaak al een maand opzegtermijn kun je vertrekken en is het aan de verhuurder om een nieuwe bewoner voor de huurwoning te vinden. Met een koophuis ben jij verantwoordelijk voor de verkoop van de woning. En dat kost een hoop tijd en geld. Denk bijvoorbeeld aan het inschakelen van een verkoopmakelaar, het plannen van bezichtigingen en het onderhandelen met mogelijke kopers.

Download nu de gratis checklist: in 4 stappen naar je eerste koophuis

Als je een huis wilt kopen is een goede voorbereiding het halve werk. In deze checklist vertellen wij je hoe je dit het beste aan kunt pakken. Download de checklist vandaag nog en doe er je voordeel mee!

Download hier de gratis checklist
Starters checklist

4. De kosten voor je hypotheek zijn bij een koophuis stabiel

In je huurhuis werd de huur die je maandelijks moest betalen waarschijnlijk elk jaar een stukje hoger. Met een koophuis bepaal je zelf voor hoelang je de hypotheekrente die je moet betalen vastzet. Voor die periode weet je dan precies wat je maandlasten zijn. Na die rentevasteperiode kunnen deze lasten natuurlijk weer stijgen.   

5. Je bouwt eigen vermogen op door af te lossen

Het geld dat je maandelijks aan huur betaalde verdween simpelweg in de portemonnee van de verhuurder. Hier heb jij dus niks aan overgehouden. Met een koophuis bouw je eigen vermogen op als je aflost op je hypotheek. En als de waarde van je huis stijgt, dan stijgt daarmee ook jouw vermogen. Maar het omgekeerde is ook waar. Als de waarde van je huis daalt, heb je bij de verkoop risico op een restschuld.

Zelf een huis kopen? Bereken jouw maximale hypotheek

Check nu je maximale hypotheek 

Ben jij benieuwd of je met jouw inkomen een huis kunt kopen? Bereken met de online calculator dan snel jouw maximale hypotheek en ontdek de mogelijkheden.

 

Bronnen: Independer, NIBUD, ABN AMRO.

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.