1. Home
  2. Geldzaken
  3. Wonen & geld
  4. Verduurzamen als je huurt of lid bent van een VvE. Zo doe je dat

Verduurzamen als je huurt of lid bent van een VvE. Zo doe je dat

6 6 minuten lezen
Overzicht
  • 2 reacties
  • 13 vind ik leuks
Geplaatst door Emmelie op 6 oktober 2022
Huur je een huis of ben je lid van een VvE? Dan kan verduurzamen een stuk lastiger zijn. Als je huurt heb je geen controle over de maatregelen die de verhuurder doet om jouw huis duurzamer te maken. En als je lid bent van een VvE zul je samen met andere leden moeten beslissen wat jullie gaan doen om te verduurzamen. Toch heb je in beide gevallen wel mogelijkheden om te verduurzamen. Daarom zetten we alle tips die we konden vinden voor je op een rijtje.

Dit kun je doen als je als huurder wilt verduurzamen:

Dien een verzoek in bij je verhuurder als je graag wilt dat je woning duurzamer wordt gemaakt

Je kunt aan je verhuurder vragen of hij je woning wil verduurzamen. Dat moet schriftelijk. Houd er rekening mee dat je huurkosten misschien hoger worden als je woning duurzamer wordt. Daarover maak je samen met de verhuurder afspraken. Je verhuurder is trouwens niet verplicht om je woning duurzamer te maken.

Weten hoe je zo’n verzoek doet? Via de Woonbond download je heel makkelijk een voorbeeldbrief met uitleg om je verhuurder een verzoek te doen.

Download hier de brief

Laat het energielabel van je huurhuis controleren

Als je denkt dat je woning wel wat verduurzaming kan gebruiken is het handig om te weten welk energielabel je woning heeft. Weet je wel label jouw woning heeft? Dan weet je ook meteen wat er allemaal nog mogelijk is. Je hebt recht om te weten welk energielabel jouw woning heeft. Dus je kan dit opvragen bij je verhuurder. Of aan de verhuurder schriftelijk verzoeken een energielabel voor je te laten opstellen. Gebeurt dat niet, dan kun je dit melden bij de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Zet je cv-ketel kouder

Cv-ketel thuis? Controleer eens op welke temperatuur jouw ketel staat ingesteld. Veel cv-ketels staan nog onnodig heet ingesteld. Soms op wel 90 graden. Dat is vaak echt niet nodig. Meestal is het voldoende als een cv-ketel ingesteld staat op 50-60 graden. Sommige cv-ketels hebben zelfs een eco-stand. Je kunt de temperatuur of stand van de cv-ketel makkelijk zelf lager instellen. Weten hoe dat werkt? Check het op

Vind je dit spannend of kom je er niet uit? Overleg dan met je verhuurder dat tijdens de volgende cv-controle je cv op een andere temperatuur gezet wordt. Of bel zelf even met je cv-installateur.

Schakel de woonbond in als je huurt

De Woonbond is een organisatie die huurders en -verenigingen ondersteunt. Zij kunnen je bijvoorbeeld helpen als je graag wilt dat je verhuurder je huis verduurzaamt. Zo helpen zij bij:

  • Het beoordelen van verduurzamingsplannen van je verhuurder. Dat kan handig zijn als je geen duidelijkheid krijgt over de plannen die je verhuurder heeft voor je woning. Of als je twijfelt of de plannen van je verhuurder je gaan helpen.
  • Energiecoachtraining. De Woonbond leidt mensen op tot energiecoach. Wat een energiecoach doet? Zij helpen huurders om zoveel mogelijk energie te besparen. Zo'n coach kan dus best handig zijn. En het mooie is dat je de training die drie dagdelen duurt ook als huurdersorganisatie kan inkopen.

Gratis wegwijzer verduurzamen

Er is online zoveel te vinden over verduurzamen. Daarom bundelden we alles wat je moet weten over verduurzamen in een wegwijzer. Met o.a. een stappenplan, tips voor kopers én huurders en manieren om verduurzamen te betalen.

Download de gratis wegwijzer

Je huis verduurzamen als je lid bent van een VvE:

Gebruik het stappenplan ‘Zet je VvE op Groen’ als je als VvE wil verduurzamen

In het stappenplan ‘Zet je VvE op Groen’ word je als VvE op weg geholpen om je woningblok of gebouw duurzamer te maken. Elke stap die je kunt zetten leggen ze in dit stappenplan helemaal voor je uit. Dat scheelt al een heleboel uitzoekwerk! Het stappenplan bestaat uit 8 stappen:  

  1. Aanleiding en oriëntatie
    Waarom willen jullie verduurzamen? Hoe is het gesteld met de duurzaamheid nu?

  2. Haalbaarheidsonderzoek
    Wat is mogelijk in jullie situatie?

  3. Selectie uitvoerende partij voor de technische verdiepingsanalyse
    Welke bedrijven gaan jullie bijstaan in jullie verduurzamingsproces?

4a.  Technische verdiepingsanalyse door een bouwbedrijf OF
      Een door jullie gekozen bouwbedrijf doet een technische verdiepingsanalyse. Ze maken een ontwerp, geven een beschrijving van de gewenste energieprestaties en laten zien hoe jullie gebouw er straks uit komt te zien. En natuurlijk krijgen jullie te horen wat het jullie oplevert.

4b. Technische verdiepingsanalyse door bouwkundig adviesbureau
      Kiezen jullie ervoor om een bouwkundig adviesbureau in te schakelen voor een technische verdiepingsanalyse? Dan voeren zij die uit in plaats van het bouwbedrijf.


4b2. Uitvraag bouwbedrijf
 
    Op basis van de uitkomst van de technische verdiepingsanalyse vragen jullie offertes op bij bouwbedrijven. Jullie stellen ook een financieel plan op om het verduurzamen te betalen.

  1. Uitwerking plan van aanpak
         Het bouwbedrijf levert een gedetailleerd plan van aanpak bij jullie aan. En verder gaan jullie aan de slag met een plan voor de financiering, vergunningen, wijzigingen in de splitsingsakte en communicatie.

  2. Finaliseren en financiering
     
        Jullie nemen besluiten over de financiering.

  3. Renovatie
     
        Het bouwbedrijf gaat voor jullie aan de slag! Het verduurzamen is begonnen.

  4. Wonen, beheer en garantie
         
    Jullie woningen zijn duurzamer en jullie weten hoe eventuele nieuwe energiezuinige apparaten en andere aanschaffingen werken.

Ontdek meer over het stappenplan

*TNO heeft in samenwerking met Segon, Gemeente Assen en Renolution het stappenplan ‘Zet je VvE op Groen’ gemaakt. Het is een resultaat van het TKI Urban project Collectieve Aanpak: versnelling Aardgasvrije VvE’s.

Goed om te weten als je lid bent van een VvE

  • Er zijn subsidies voor energiebesparende en duurzame maatregelen. Als Vereniging van Eigenaren kun je die aanvragen als je het wooncomplex wilt verduurzamen.*
  • Elke VvE is verplicht om een reservefonds te hebben. Daaruit doe je uitgaven voor onderhoud. Maar je mag het ook inzetten voor energiebesparende maatregelen.
  • Woon je in een gebouw met minimaal acht appartementen? Dan kun je gebruik maken van de energiebespaarlening. Bespreek wel eerst met een financieel adviseur of dit verstandig is in jouw situatie. Je kunt deze lening combineren met de subsidie die je hebt aangevraagd.

*Goed om te weten: Sinds januari 2023 kun je al een subsidie aanvragen bij één isolatiemaatregel. Hiervoor kon dat alleen bij twee of meer maatregelen.

Huur een onafhankelijke voorzitter of adviseur in via Vereniging Eigen Huis als jullie willen verduurzamen

Voordat je gaat verduurzamen moet je als VvE wel samen beslissen wat jullie willen doen. Komen jullie er tijdens de VvE-vergaderingen samen niet goed uit? Overweeg dan om een onafhankelijke voorzitter of adviseur via Vereniging Eigen Huis in te huren. De adviseur zorgt ervoor dat:

  • de vergadering soepel verloopt,
  • iedereen zijn mening kan geven,
  • jullie besluiten nemen op basis van het huishoudelijk reglement en de splitsingsakte. 

Bonustip: kijk op vvebelang.nl

VvE Belang is dé belangenorganisatie voor de VvE en appartementseigenaren. Zo hebben zij een bouwkundig-, juridisch-, energie- én taxatie loket. Ook kun je bij de telefonische helpdesk terecht voor al jouw vragen. 

Bronnen: Porterenee, Rijksoverheid, Energy.nl

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

  • Anita v Rozendaal
    Vreemd dat jullie in zo'n artikel geen enkele keer verwijzen naar de landelijke vereniging VvE Belang. Daar zit veel kennis en adviesmogelijkheden!
    • Emmelie
      Hoi Anita, Goeie tip! We hebben 'm toegevoegd. Dankjewel. Groetjes, Emmelie PGGM&CO