1. Home
 2. Geldzaken
 3. Wonen & geld
 4. Je huis verduurzamen? Zo start jij vandaag nog

Je huis verduurzamen? Zo start jij vandaag nog

6 6 minuten lezen
Overzicht
 • 10 reacties
 • 27 vind ik leuks
Geplaatst door Emmelie op 14 juni 2022
Het leven wordt duurder en duurder. De hypotheekrente stijgt, de energiekosten worden hoger, de boodschappen duurder en de tankbeurt bij de benzinepomp is al helemaal een ramp voor je portemonnee. Wil je geld besparen? Verduurzaam je huis! Joost Fokke en Erik Verberg van De Financiële Alliantie (DFA) vertellen je alles wat je moet weten over verduurzamen. En welke stappen jij vandaag al kunt zetten om de maandelijkse kosten voor je woning te verlagen.

Verduurzamen: goed voor je portemonnee én het milieu!

Verduurzamen is je woning aanpassen op een manier die beter is voor het milieu. Dat doe je bijvoorbeeld met: zonnepanelen, isolatie, HR++ glas en warmtepompen. Maar dit soort maatregelen zijn ook goed voor je portemonnee. Je energierekening gaat namelijk omlaag en je woning wordt meer waard. Hieronder zetten we nog een aantal voordelen van verduurzamen voor je op een rij:

 • Je houdt aan het einde van de maand meer geld over.
 • Je bent niet afhankelijk van de prijsstijgingen van de energieleverancier.
 • Je verbetert meestal je energielabel.
 • De Rijksoverheid bepaalde dat je, onder voorwaarden, subsidies kunt krijgen. Vergis je niet, dat kan behoorlijk oplopen!
 • Regel je de investering via een hypotheek van Attens? Dan krijg je ook nog eens een rentekorting op een deel van je hypotheek.

Energiebesparende maatregelen financieren met een hypotheek heeft voordelen

De kosten voor dit soort maatregelen lopen soms best op. Wij begrijpen dat je daar liever niet je spaargeld voor gebruikt. Gelukkig zijn er meerdere manieren om de verduurzaming van je huis te betalen. Zo kun je vaak terecht bij je hypotheekverstrekker. Met een (extra) hypotheek, spreid je de investering uit over 30 jaar. Je betaalt maandelijks wel iets meer hypotheek, maar dat is minder dan het bedrag dat je bespaart op de energierekening.

Stel: je moet door de hypotheekverhoging € 100,- per maand meer betalen, maar je bespaart € 200,- op de energierekening. Dan houd je nog steeds € 100,- per maand over in je portemonnee.

Het Energiebespaarbudget (EBB) in de hypotheek geeft je de tijd om alles goed uit te zoeken

Reserveer in je hypotheek een bedrag (Energiebespaarbudget) om energiebesparende aanpassingen aan je woning te doen. Dat is handig als je nog niet precies weet wat je gaat doen. Nadat je hypotheek geregeld is, heb je de tijd om advies te krijgen. Van een energieadviseur bijvoorbeeld. Hij bekijkt jouw woning en geeft een advies op maat (en weet wat je mogelijk bespaart).  

Weet je hoe jij je woning wilt verduurzamen? Kies dan voor een hypotheek met Energie Besparende Voorzieningen (EBV)

Ook hier wordt geld via de hypotheek gereserveerd om je woning duurzaam aan te passen. Het verschil met het Energiebespaarbudget is dat je hier bij het afsluiten van de hypotheek al wél weet wat je wilt gaan doen. Een taxateur voorspelt dan hoeveel je woning in waarde stijgt na het verduurzamen.

Ontvang een gratis hypotheek wegwijzer

Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij het afsluiten van een hypotheek? En hoe je dit het beste aanpakt? In deze gratis wegwijzer vertellen we je er alles over. 

Ontvang de gratis wegwijzer

Je wilt verduurzamen: waar begin je?

Joost en Erik zetten de volgende stappen voor je op een rij om zelf te starten met het verduurzamen van je huis: 

 1. Begin bij een onafhankelijke energieadviseur. Elk huis is anders en daarom wil je weten waarmee jij het meest bespaart. Dat bekijkt en berekent deze adviseur voor jou.
 2. Beslis of je begint met 1 aanpassing of dat je het totale advies van de expert overneemt.
 3. Bespreek de investering met je hypotheekadviseur.
 4. De hypotheek wordt geregeld. Daarna kun je beginnen.
 5. Kun je subsidies krijgen? Regel dat nu. Vind je het prettig om met het subsidiegeld je hypotheek deels af te lossen? Verstandig! Maar het hoeft niet.

Laat je, vooral bij stap 1, 3 en 5, goed adviseren door de experts. Ontdek wat jouw mogelijkheden zijn bij de heren van DFA of bij je eigen hypotheekadviseur. Ook kun je bij het verduurzamen van je huis hulp krijgen van Duurzaam Woongemak van Centraal Beheer. Doe de gratis scan om te ontdekken waar jij het beste mee kunt starten om te verduurzamen. En krijg advies van betrouwbare partners. Zo weet je gelijk waar je aan toe bent. 

Krijg hulp bij het verduurzamen van je huis

Bonustip: zelf direct aan de slag? Dit kun je nu al doen

 • Houd de deuren in huis dicht
 • Zet de verwarming op 15 graden als je weggaat of naar bed gaat
 • Douche niet te lang
 • Gebruik ledlampen
 • Zet apparaten uit in plaats van op stand-by

Het lijkt niets en toch kun je hiermee al enorm besparen op de energierekening. Schaf een slimme meter aan als je die nog niet hebt. Dan kun je zien welk effect dit heeft op je energieverbruik.

Tekst: Karin Hexspoor 

Joost En Erik

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

 • FraVerBlo
  hier een paar simpele tips: 3 keer per week douchen is voldoende, afhankelijk van het werk wat je doet natuurlijk. Bovenkleding kunt u meerdere dagen dragen. Wij deden dat vroeger ook, de gedragen kleding luchten voordat het de kast in gaat Als de aardappels of andere voeding 10 minuten koken warmtebron uit en verder laten garen in de pan met gesloten deksel. Leeg emmertje van de yoghurt/kwark is een prima afvalbakje op het aanrecht. Zelfs Langer te gebruiken als je er een gebruikt plastic zakje van het brood in doet als prullenbakzakje. Of je gebruikt er de verpakking voor die om tijdschriften zit, ook prima voor dames hygiene producten .
 • Henriette
  Leuk voor woningbezitters. Er zijn ook vele die huren. Je bent afhankelijk wat de verhuurder wil doen en wanneer!
  • Vivianne
   Precies! Heel jammer dat dit alleen over woningbezitters gaat
 • IP
  Er wordt gezegd dat je een slimme meter moet aanschaffen om te besparen. Volgens mij kun je beter de oude meter met schijf houden. Deze draait terug als de zonnepanelen energie opwekken. Nadeel is dat je dubbele meter uit gezet wordt en dat je één tarief, het duurste, krijgt. Ook kun je de opbrengs niet zien op je smartphone. Maar visiueel kun je de opbrengst zien op de conferter. Voordeel de meter kan niet stop gezet worden en hij draait achteruit bij zonnig weer. Nog een voordeel bij terug levering krijg je de volle 100% incl. Btw. De meter draait immers achteruit. Of zie ik dit verkeerd?
  • FraVerBlo
   de nachttarief meter is er al een poosje niet meer. een tarief tegenwoordig. handiger is het om een contract af te sluiten voor een paar jaar. als energie duurder wordt is dat voordeliger. en verder al dat verduurzamen is alleen voor huizenbezitters , ik denk dat de meeste PGGM klanten huurders zijn. mijn huis is wel goed aangepast door de verhuurder, dubbel glas en spouw muur isolatie.
 • ronald
  Leuk hoor die voorstellen om je huis te verduurzamen. Jullie vergeten er bij te vermelden dat dit niet kan voor appartementen die vallen onder een vereniging van eigenaren. Dan ben je dus afhankelijk van de vereniging van eigenaren . Vaak staat er in het reglement dat je zelf niets zonder toestemming mag veranderen. Misschien is dat handig om dat ook te vermelden.
  • Sarah
   Beste Ronald, Dank voor je wel voor je reactie. In dit artikel lees je dit inderdaad niet terug. Dank dan ook voor je aanvulling hierop. Hartelijke groet, Sarah I PGGM&CO
 • Evelien
  Vertellen jullie er ook even bij dat je wel van alles kunt willen, maar dat het eerst allemaal betaald moet worden. Ook al krijg je wat subsidie dan nog is het voor veel mensen veel te duur. In ons geval, 66 en 67 jaar, willen geen lening meer, als je die al zou kunnen krijgen. Geen geld geen verduurzaming. Evelien
 • Liesbeth
  Jammer dat de subsidie alleen voor grote projecten is. In een app. kun je geen zonnepanelen plaatsen en als je zonder gas wil, kost de ketel weghalen € 4.800,= hier is geen subsidie voor en ook niet voor het aanschaffen van warmtepanelen en een elektrische doorstroom boiler. Mag je allemaal zelf betalen. Veel groetjes, Liesbeth.
 • henk
  Oude wijn in nieuwe zakken.Je hoeft geen techneut te zijn voor desbetreffende tips.