1. Home
  2. Geldzaken
  3. Wonen & geld
  4. In 3 stappen sparen voor je eerste huis

In 3 stappen sparen voor je eerste huis

7 7 minuten lezen
Overzicht
Jongeman zoekt op de bank financiën uit om te sparen voor eerste huis
  • 0 reacties
  • 0 vind ik leuks
Geplaatst door Susannah op 19 juni 2020
Je eerste eigen huis. Het voelt misschien nog heel ver weg, zeker als je nog maar net aan het werk bent. Toch is er vaak meer mogelijk dan je denkt. En kan je nu al beginnen met het sparen voor je eerste woning. Hoe? We zetten 3 stappen voor je op een rij.

1. Bereken hoeveel je ongeveer moet sparen om je eerste huis te kopen.

Bereken eerst met een handige calculator hoe hoog de hypotheek is die je kunt afsluiten. Vervolgens neem je 6% van dit bedrag. Dit is het gemiddelde bedrag wat je aan eigen geld nodig hebt om de woning te kopen. Let op! Dit een algemene schatting omdat het bedrag verschilt per woning. Bepaal vervolgens welke kosten je denkt te maken voor je meubels en inrichting en tel dit bij de andere kosten op.

Bereken direct je maximale hypotheek

2. Maak een kostenoverzicht om te bepalen wat je maandelijks kunt sparen

Nu weet je wat je ongeveer moet sparen om jouw eerste huis te kopen. Tijd om te ontdekken wat jij maandelijks kunt sparen om dit bedrag bij elkaar te krijgen. Maak daarom een overzicht met jouw maandelijkse inkomsten en uitgaven. Niet de leukste bezigheid, maar wel erg handig. Bereken vervolgens welk bedrag jij maandelijks overhoudt en dus opzij kunt zetten voor je eerste koophuis. Laat je vooral niet tegenhouden als dit bedrag lager is dan je had gedacht. Iedereen moet ergens beginnen.

3. Open een spaarrekening en zet maandelijks een vast bedrag opzij. 

Het sparen kan beginnen! Open een spaarrekening en zet hier jouw spaardoel in. Zorg vervolgens dat het bedrag dat jij spaart elke maand automatisch wordt overgemaakt. En heb je een keer een bonus of krijg je geld terug van de belasting? Dan is dit een leuke extra om nóg sneller tot je spaardoel te komen.

Bonustip: ontdek de verschillende mogelijkheden voor starters

Een eerste huis kopen als je pas net aan het werk bent is niet niks. Daarom zijn er verschillende mogelijkheden om het voor starters tóch mogelijk te maken om een huis te kopen. Zoals bijvoorbeeld een starterslening. Ontdek wat er voor jou mogelijk is en wie weet is jouw eerste koophuis daarmee nóg dichterbij.

Bronnen: Rabobank, Hypotheker.

Download nu de gratis checklist: in 4 stappen naar je eerste koophuis

Als je een huis wilt kopen is een goede voorbereiding het halve werk. In deze checklist vertellen wij je hoe je dit het beste aan kunt pakken. Download de checklist vandaag nog en doe er je voordeel mee!

Download hier de gratis checklist
Starters checklist

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.