1. Home
  2. Geldzaken
  3. Wonen & geld
  4. 6 x feiten en fabels over de koop van je eerste huis

6 x feiten en fabels over de koop van je eerste huis

10 10 minuten lezen
Overzicht
Jong stel zit tussen verhuisdozen na het kopen van hun eerste huis
  • 1 reacties
  • 0 vind ik leuks
Geplaatst door Susannah op 19 juni 2020
Ben jij al maanden op Funda aan het kijken naar huizen? En twijfel je of je wel een huis kan kopen? Wij zetten vandaag een aantal feiten en fabels voor je op een rij. En wie weet is dat droomhuis tóch dichterbij dan je denkt.

Feit: Met een lening kun je het verschil tussen de koopsom en je maximale hypotheek overbruggen

Sommige gemeentes bieden starters de starterslening. Dat is een speciale lening die je hypotheek aanvult waardoor je soms je droomhuis wel kunt betalen. Voor een starterslening moet je een huis kopen met Nationale Hypotheek Garantie.

Feit: Een studieschuld heeft invloed op de hoogte van de hypotheek die je kunt afsluiten

De hoogte van de hypotheek die je kunt afsluiten verandert als je een studieschuld hebt. Voor het berekenen van je maximale hypotheek kijken hypotheekverstrekkers altijd naar de oorspronkelijke schuld. Heb je extra afgelost boven op de maandelijkse aflossing? Dan wordt hiermee wel rekening gehouden.

Feit: Je kunt een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afsluiten bij een huis tot € 405.000,-.

Neem je energiebesparende maatregelen? Dan mag je 6% meer lenen (€ 429.300,-). Het voordeel hiervan? Je betaalt geen restschuld als je jouw huis door echtscheiding of overlijden onverwachts met verlies moet verkopen. Nog een voordeel: De geldverstrekker heeft zekerheid en geeft in ruil daarvoor vaak een lage rente. Je hebt dus lagere maandlasten.

Feit: ouders mogen meetekenen voor een hypotheek

Net niet voldoende inkomen voor het afsluiten van een hypotheek van je droomhuis? Misschien kunnen je ouders helpen bij het sluiten van een hypotheek. Dat betekent dat zij met jou de hypotheekakte ondertekenen. Let op: Maak je gebruik van deze mogelijkheid, dan kun je geen  hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) aanvragen.


Attens Hypotheken biedt de mogelijkheid om je ouders mee te laten tekenen.

Bekijk jouw opties voor een Attens Hypotheek 

Fabel: Met een tijdelijk contract kun je geen hypotheek afsluiten

Ook met een tijdelijk contract kun je een hypotheek afsluiten. Ben je in loondienst? Dan kan je werkgever een intentieverklaring tekenen. Of download via het UWV het UWV Verzekeringsbericht. Daarmee berekent de hypotheekverstrekker jouw toetsingsinkomen. De intentieverklaring is dan niet meer nodig.  Ook is het mogelijk om te kijken naar je gemiddelde inkomen over de afgelopen drie kalenderjaren.

Fabel: Ik heb minimaal €50.000 aan eigen geld nodig voor het kopen van een woning

Koop je een bestaande woning? Dan betaal je meestal de kosten koper (k.k.). Die verschilt per situatie. Het is slim om rekening te houden met 4% – 6%, omdat er altijd extra kosten bijkomen. Klein voorbeeld: koop je een huis van *€ 407.000,- en ga je uit van 5% k.k.? Dan bedraagt de k.k. €20.350,-

*Volgens kadaster kost de gemiddelde woning in het tweede kwartaal van 2023 €407.000,-

Bij een nieuwbouwwoning gaat het weer iets anders. Die koop je vrij op naam (v.o.n.). dat betekent dat je geen overdrachtsbelasting betaalt. Maar daar komen weer veel andere kosten bij kijken.

Bronnen: kadaster.nl, nhg.nl, nhp.nl/hypotheken, vereniging eigen huis, hypotheek-rentetarieven.nl

Download nu de gratis checklist: in 4 stappen naar je eerste koophuis

Als je een huis wilt kopen is een goede voorbereiding het halve werk. In deze checklist vertellen wij je hoe je dit het beste aan kunt pakken. Download de checklist vandaag nog en doe er je voordeel mee!

Download hier de gratis checklist
Starters checklist

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

  • Joshua Benjamin
    Bent u op zoek geweest naar financieringsmogelijkheden voor uw nieuwe huisaankoop, bouw, onroerendgoedlening, herfinanciering, schuldconsolidering, persoonlijke of zakelijke doeleinden? Welkom in de toekomst! Financiering gemakkelijk gemaakt bij ons. Neem contact met ons op, want we bieden onze financiële service tegen een lage en betaalbare rente van 3% voor lange en korte leningtermijnen, met 100% gegarandeerde lening. Geïnteresseerde aanvragers moeten contact met ons opnemen voor verdere procedures voor het verkrijgen van leningen via: joshuabenloancompany@aol.com