1. Home
  2. Geldzaken
  3. Wonen & geld
  4. Huis & hypotheek
  5. Ken jij deze manieren om het verduurzamen van je huis te betalen?

Ken jij deze manieren om het verduurzamen van je huis te betalen?

6 6 minuten lezen
Overzicht
Glazen spaarvarken met huisje van gras
  • 0 reacties
  • 99 vind ik leuks
Geplaatst door Amy op 6 augustus 2020
Wil jij je huis comfortabeler maken en tegelijk je energierekening verlagen? Dan moet je eerst flink investeren om later te kunnen besparen. Dit is voor veel mensen een belangrijke reden om het niet te doen. En dat is zonde, want financieel is er meer mogelijk dan je denkt! Wij vertellen je graag over de verschillende manieren om het verduurzamen van je huis te betalen.

Maak gebruik van de vele subsidies om het verduurzamen van je huis te betalen

De Rijksoverheid heeft veel verschillende subsidies en leningen die je financieel helpen om je woning te verduurzamen. De meeste van deze subsidies en leningen zijn met elkaar te combineren. Hierdoor wordt verduurzamen nog voordeliger. Daarnaast hebben verschillende gemeenten ook hun eigen subsidieregelingen. Met behulp van de Energiesubsidiewijzer ontdek je waar jij gebruik van kunt maken.

Gebruik je hypotheek om de verbeteringen te betalen

Heb je een huis met overwaarde? Bekijk dan of het mogelijk is om je huidige hypotheek te verhogen of een tweede hypotheek op je woning te nemen. Geen overwaarde? Ook dan is het vaak mogelijk om je hypotheek te verhogen. Bij energiebesparende maatregelen mag je namelijk op een bestaande hypotheek tot 106% van de waarde van de woning financieren. Gebruik je de verhoogde hypotheek om je woning te verbeteren? Dan mag je ook de rente die je hierover betaalt aftrekken van de belasting. Benieuwd of overwaarde past bij jouw situatie en ben je lid van Vereniging Eigen Huis? Doe dan deze test en ontdek of oversluiten misschien iets voor jou is. 

Een lening om je huis energievriendelijker te maken

Geld lenen kost geld! Toch is een kleine lening afsluiten soms voordeliger dan je hypotheek verhogen. Je hoeft dan geen kosten voor een taxateur of notaris te betalen. Op de website van Vereniging Eigen Huis lees je bijvoorbeeld over de mogelijkheid om een groene lening af te sluiten. Ook biedt een groot deel van de gemeenten een Duurzaamheidslening of een Stimuleringslening aan. Plekken waar je terechtkunt voor een lening zijn:

Gebruik je spaargeld

Heb je een goed gevuld spaarvarken? En weet je zeker dat je het kunt missen? Gebruik het geld dan om je woning energievriendelijker te maken. Uiteindelijk bespaar je hiermee op energiekosten en worden je maandelijkse lasten lager.

Extra tip: huur of lease

Wil je jouw woning graag energievriendelijker maken? Maar wil je liever niet in een keer veel geld uitgeven? Denk dan eens aan huren of leasen van een apparaat of installatie. Dan betaal je een vast bedrag per maand, maar je bent niet de eigenaar. Tegenwoordig is het zelfs mogelijk om zonnepanelen, een zonneboiler of een warmtepomp te leasen of te huren.

Bronnen: Consumentenbond, Vereniging Eigen Huis, Verbeterjehuis

Alsjeblieft! Download jouw infographic over oversluiten vandaag nog

Denk jij na over het oversluiten van je hypotheek? En ben je benieuwd wat de voor- en nadelen hiervan zijn? Download dan nu onze infographic en ontdek het vandaag nog.

Download de infographic

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.