1. Home
 2. Gezond leven
 3. Beter slapen
 4. Terug naar dromenland: in 7 stappen je nachtmerries stoppen

Terug naar dromenland: in 7 stappen je nachtmerries stoppen

7 7 minuten lezen
Overzicht
Wekker met slapende vrouw op achtergrond
 • 1 reacties
 • 89 vind ik leuks
Geplaatst door Anni op 2 juli 2020
Een goede nachtrust is goud waard. Zeker met een drukke baan in de zorg. Maar wat nou als je dromenland ruw verstoord wordt door nare dromen? Dan is de kans groot dat je onbewust bezig bent met het verwerken van stress. Het goede nieuws? Het is mogelijk om in 7 stappen je nachtmerries te stoppen.

Ervaar je een hoge werkdruk of zit je thuis in een lastige situatie? Het is dan heel normaal dat je de stress ook in je slaap met je meedraagt. De herinneringen aan de spanningen van overdag worden dan gekoppeld aan angstige beelden. Een nachtmerrie is - net als een droom - een mix van beelden van wat je hebt meegemaakt, wat je hebt gezien en je fantasie. Tijdens je remslaap spelen je hersenen die beelden af als een film. Vaak genoeg gaan de nare dromen vanzelf over als je weer minder gespannen bent. Is dit niet het geval? Probeer dan eens de volgende zeven stappen om je nachtmerries te stoppen:

1. Doe de nachtmerriecheck

De eerste stap is om te ontdekken of je nachtmerrie ook echt een nachtmerrie is. Dit doe je door te bedenken welk gevoel je overhoudt aan je droom. Voel jij je naar als je wakker wordt? Doe je overdag je best om niet aan de droom terug te denken? En ben je bang om te gaan slapen uit angst dat de beelden weer terugkomen? Dan heb je last van nachtmerries en kan het nemen van de volgende zes stappen je helpen.

2. Houd een dromendagboek bij

Leg een pen en notitieblok naast je bed. Dit is je dromendagboek. Houd nu minstens twee weken bij of je jouw dromen herinnert. Is het antwoord ‘ja’? Wat droomde je dan? Waar was je en met wie? Wat gebeurde er? Bij een neutrale of fijne droom is een algemene beschrijving genoeg. Maar had je last van een nachtmerrie? Schrijf dan zoveel mogelijk details op. Ook hoe jij je tijdens de droom voelde en op het moment dat je wakker werd. Dit helpt je bij de volgende stap.

3. Beoordeel je nachtmerrie

Voordat je kunt genezen, moet je weten waar de pijn zit. Datzelfde geldt voor nare dromen. Een belangrijke stap is dan ook om een patroon of onderwerp te herkennen. Volgens klinisch psycholoog en nachtmerrieonderzoeker Annette van Schagen blijkt uit droomonderzoek dat de meeste mensen die vaak nachtmerries hebben, vaak ook hetzelfde verhaal dromen. Of ze dromen verschillende situaties die met hetzelfde onderwerp te maken hebben. Vind je het lastig dit te bepalen? Misschien herken je in je dromendagboek wel iets uit dit rijtje:

 • Ruzie
 • Fysiek geweld
 • Ziekte of overlijden van jezelf of een naaste
 • Falen of machteloosheid

4. Kies de nare droom waar je van af wilt

Dankzij je dromendagboek weet je uit welke onderwerpen en situaties je nachtmerries bestaan. Kies nu de droom waar je van af wilt. Van welke lig je het meest wakker? Of komt het vaakst terug?

5. Herschrijf je nachtmerrie

Nu komt het leuke deel! Doe alsof je de scriptschrijver van een speelfilm bent. Alleen herschrijf je niet een film, maar jouw nachtmerrie. Het begin en het midden van het verhaal laat je zoals ze zijn. Maar daar waar het spannend wordt en misgaat? Dat moment bepaal je opnieuw. Hiermee geef je het einde van jouw nachtmerrie een nieuwe draai. Gebruik je fantasie en blijf zo positief mogelijk.

6. Onthoud je nieuwe droom

Heb je een nieuw einde bedacht waar jij je goed bij voelt? Speel dan een paar keer per dag de nieuwe film - dus je droom - in je hoofd af.

7. Slaap

De laatste stap is simpel: ga lekker naar bed. Bij sommige mensen verdwijnen de nachtmerries meteen. Toch kan het ook best een tijdje duren voordat het bij jou werkt. Komt dezelfde nachtmerrie steeds maar terug? Probeer dan eens een ander einde. Het belangrijkste is dat je de nieuwe verhaallijn niet te ingewikkeld maakt zodat je hem goed onthoudt. En dat je er vertrouwen in hebt.

Bronnen: Psychologie Magazine, GGZ Nieuws

Download gratis 5 tips voor een stressvrije nachtrust

Een goede nachtrust is onmisbaar om je overdag fit te voelen. Lig je ’s nachts wakker en pieker je veel? Lees dan nu onze 5 tips voor een stressvrije nachtrust.

Download de gratis tips
5 Tips voor een stressvrije nachtrust

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

 • maria
  Hoe ik mijn ex-man terugkreeg nadat hij mij en onze kinderen had verlaten ”Ik stel voor dat je mijn getuigenis leest. Ik ben Regina Brian, ik ben zo opgewonden dat mijn man terug is nadat hij me verliet voor een andere vrouw. Mijn man had een affaire met een collega en ik hou zo veel van mijn man, maar hij bedroog me met zijn collega en dit meisje, denk ik, gebruikt hekserij of zwarte magie op mijn man om ervoor te zorgen dat hij me gaat haten en het was zo kritisch en zonder beroep, ik roep dag en nacht tot God om mij hulp te sturen om mijn man terug te brengen! Ik was echt van streek en had hulp nodig, dus ik zocht online naar hulp en kwam een website tegen die suggereerde dat Dr. Sunny haar man snel kon helpen vinden. Dus ik had het gevoel dat ik het moest proberen. Ik nam contact met hem op en hij vertelde me wat ik moest doen en ik deed het, en toen sprak hij een liefdesbetovering voor me uit. 48 uur later belde mijn man me echt en zei dat ik hem zo erg mis, oh mijn god! Ik was zo blij, en vandaag ben ik weer blij met mijn man en we leven gelukkig samen en ik bedank de krachtige caster DR SUNNY, hij is zo krachtig en ik besloot mijn verhaal hier te delen. als je hier bent en je geliefde weigert of je man verhuist naar een andere vrouw, huil dan niet meer, neem nu contact op met DR SUNNY voor hulp. Hier is zijn contactpersoon, stuur hem een e-mail drsunnydsolution1@gmail.com Je kunt ook WhatsAppen op +2348082943805