1. Home
  2. Werk-privébalans
  3. Stress & werkdruk
  4. Verminder je werkdruk met 7 handige tips

Verminder je werkdruk met 7 handige tips

8 8 minuten lezen
Overzicht
Klok op bureau
  • 5 reacties
  • 114 vind ik leuks
Geplaatst door Anni op 10 maart 2019
Zie je op tegen de zoveelste drukke dag? Maak je geen zorgen. Een goede planning doet namelijk wonderen. Voor sommige mensen is dit heel eenvoudig. Maar vind jij het lastig om je tijd slim in te delen? Dan helpen wij je op weg met zeven handige tips om je werkdruk te verminderen.

1. Maak je planning een avond van tevoren

Heb je een drukke week in het vooruitzicht? Wacht dan niet tot maandagochtend met je planning maken. Het geeft rust als je zondagavond even de tijd neemt om je week in grote lijnen in te delen. Denk hierbij ook aan je privézaken. Een goede balans tussen werk en privé is namelijk belangrijk om stress te voorkomen.

2. Geef voorrang aan belangrijke taken om je werkdruk te verminderen

Een ‘to-do’-lijst kan oneindig zijn. Er zijn altijd wel dingen te verzinnen die je nog moet doen. Geef daarom voorrang aan belangrijke taken en schrijf alleen deze op. Vind je dit moeilijk? Bedenk dan een maximumaantal punten voor je planning. Bijvoorbeeld vijf dingen die je privé moet doen en vijf voor op je werk. Wees wel streng voor jezelf en houd je hier ook aan. Op deze manier houd je ruimte over voor ontspanning.

3. Deel je tijd in en houd je hieraan

Het is handig om je planning in tijdsblokken in te delen. Het geeft namelijk rust als je weet hoe je dag eruitziet. Deel de blokken ruim in en geef jezelf genoeg pauzes. Je voorkomt stress door genoeg tijd aan de verschillende activiteiten te geven. Op deze manier is de kans op een succesvolle planning groter.

4. Doe vervelende klusjes het eerst

Niemand heeft aan het einde van een drukke dag nog zin in dat ene laatste rotklusje. Doe de minst leuke klussen aan het begin van de dag wanneer je nog veel energie hebt. Dan ben je er ook snel vanaf en kun je gauw door met de rest van je agenda.

5. Begin op tijd aan je werkdag

Heb je vaste werktijden? Begin dan altijd op tijd of kom zelfs iets eerder. Je start rustiger aan je dag als je - zonder schuldgevoel naar je collega’s - nog tijd hebt om eerst een kop koffie of thee te drinken.

6. Neem van (mini)pauzes

De hele dag doorgaan zonder rust te nemen is voor niemand goed. Neem daarom genoeg pauzes. Is het een hele drukke dag en denk je dat het niet kan? Zelfs in de grootste chaos is dit best mogelijk. Al is het maar een (plas)pauze van twee minuten. Doe terwijl je op de wc zit meteen ademoefeningen en ontspan je schouders. Zo kun je er weer tegenaan tot je echte pauze begint.

7. Stop op tijd

Ben je goed de dag doorgekomen dankzij een goede planning? Beloon jezelf dan en stop op tijd. Zelfs als je nog ruimte hebt voor nog een extra klus. Want als je goed voor jezelf zorgt, zorg je ook goed voor anderen.

Hulpgids om stress de baas te blijven

Je mentaal fit voelen is soms best een uitdaging met een drukke baan in de zorg. In samenwerking met IZZ hebben wij speciaal voor jou een uitgebreide hulpgids ontwikkeld. Deze helpt je op weg naar balans in je mentale gezondheid. Vul hieronder je gegevens in en ontvang de gratis hulpgids.

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

  • Fluitenkruid
    allemaal mooie verhalen maar waarom niet eerst waarmaken wat is afgesproken in het zogenaamde pensioenakkoord. Na 45 jaar werken mag en kun je stoppen met een fatsoenlijke regeling. Of nee toch niet ik werk al 48 jaar en er is nog steeds geen fatsoenlijke regeling: geen generatieregeling, geen pensioenregeling. Dus moet ik uiteindelijk 51 jaar werken in de gehandicaptenzorg......is dat normaal? Wat een waardeloze arbeidsomstandigheden: matig of slecht betaald, onregelmatig, opbouwen en daarna weer een bezuinigingsronde, wie wil dit werk nog doen?
    • Thea
      Je moet zelf aantonen dat je 45 jaar gewerkt hebt. Na veel verhuizingen gezinsveranderingen enz is dat bijna onmogelijk. Het gat zit nu bij het feit dat ik niet aantoonbaar bij uitzendbureaus hebt gewerkt. Ik mag dus tot 67 jaar en heb er dan 52 jaar opzitten. Weet niet of ik dat haal maar zal wel moeten met huidige economie
    • Rene
      Inderdaad is er op papier veel aandacht voor oudere werknemers maar in de praktijk laten we ze doorwerken tot het moment dat ze ineens stoppen. Geen geleidelijke afbouw zodat ze kunnen toewerken naar een leven na het werken en geen of onvoldoende aandacht om de kennis bij deze mensen over te brengen op de nieuwe medewerkers. Inmiddels is in de nieuwe cao door vakbonden met ggz Nederland een voorlopig akkoord over een generatiepact. De zorg is duur niet alleen door de regeldruk, maar vooral de slechte ICT keuzes die worden gemaakt. Elke organisatie zegt bij ons werkt dat niet maar anders. Niks daarvan, het werkt overal hetzelfde en moeten systemen niet uniek worden aangekocht. Dit maakt dat het registreren eenvoudiger kan én moet. Van hard werken gaat niemand dood heb ik geleerd, wel van het gezeik en gedoe op alle fronten ondanks de goede bedoelingen van menig management
  • Sara
    Tis inderdaad prettig om een basis indeling van je dag te plannen . Soms lukt t niet helemaal om je eraan te houden , maar t zorgt er wel voor , dat niet iedereen als n kip zonder kop rondloopt . Als alle neuzen dezelfde kant op staan.....ideaal!!
  • ahazelaar
    planning,blokken werk neer leggen ,klusjes? Sorry ik werk met mensen welke continue mijn aanwezigheid nodig hebben, zoniet opeisen dmv gedrag met of zonder agressie. Niet achter een scherm. denk dat het op de SEH ook niet werkt met plannen in blokken wil de patient even wachten u staat niet ingpland in een blok Tuurlijk goedbedoelde tips maar niet in directe 24 uurs zorg waar geen/weinig mogelijkheden zijn/worden geboden om recht op eigen pauzetijd in te vullen heb zelfs gewerkt met een inco inlegger in omdat ik niet de tijd had/kreeg om naar het toilet te gaan