1. Home
  2. Mantelzorg
  3. Hulp & advies
  4. 3 tips: zo ga je als mantelzorger om met professionele hulp in huis

3 tips: zo ga je als mantelzorger om met professionele hulp in huis

5 5 minuten lezen
Overzicht
Oude vrouw krijgt koffie van professionele hulp in huis
  • 0 reacties
  • 34 vind ik leuks
Geplaatst door Amy op 5 maart 2019
Als mantelzorger krijg je vaak te maken met extra hulp in huis. De ene professionele thuiszorger vind je meteen aardig en bij de ander duurt dat langer. De persoon voor wie je zorgt moet ook wennen. Hoe ga je daarmee om? En wat doe je als de hulp in huis de was anders doet dan jij? Wij geven je drie tips.  

Tip 1. Geef aan wat jij nodig hebt

Soms vindt de persoon voor wie je zorgt het lastig als er professionele hulp in huis komt. Of je partner, familielid, buur of vriend, wil niet dat er iemand anders voor hem zorgt. Dan heb je wel een hele grote taak als mantelzorger. Ga hierover in gesprek met de persoon voor wie je zorgt. Vertel in dat gesprek wat jij nodig hebt om goede zorg te geven.

Zeg bijvoorbeeld:
“Ik wil graag goed voor je blijven zorgen, maar ik heb daar wel hulp bij nodig. Het lukt me niet alleen. Ik zou het fijn vinden als iemand de huishoudelijke verzorging van me overneemt. Dat geeft mij meer tijd voor jou.”

Tip 2. Ga apart in gesprek met de thuiszorgmedewerker

Vraag aan de thuiszorgmedewerker of je hem of haar apart kunt spreken. De thuiszorgmedewerker wil er samen met jou alles aan doen om het beste van de situatie te maken. Samen zorgen jullie voor de ander. Tijdens het gesprek vertel je wat wel en niet goed gaat. En je vertelt wat jij denkt dat de persoon voor wie je zorgt nodig heeft.

Vergeet jezelf niet in het gesprek. Geef eerlijk aan wat jij nodig hebt als mantelzorger. Geef je grenzen aan. Thuiszorgmedewerkers mogen jou medische handelingen leren. Die voer je dan zelf uit. Maar als je dat niet prettig vindt, geef dat dan eerlijk aan. Dat is helemaal niet erg. Je hoeft die taak niet uit te voeren.

Zeg bijvoorbeeld:
“Ik wil deze handeling niet zelf doen, want ik voel me daar niet prettig bij. Ik wil mij graag bezighouden met de emotionele verzorging en het huishouden.”

Tip 3. Denk na over veranderingen door de extra mantelzorg hulp

Als er hulp in huis komt, dan gaan dingen soms anders dan jij bent gewend. De thuiszorgmedewerker vouwt de was anders. De schoonmaak doet ze op een andere manier. En misschien vind jij dat helemaal niet leuk. Maak jij je hier druk of zorgen over? Stel jezelf dan deze drie vragen en geef eerlijk antwoord:

  1. Doet de thuiszorgmedewerker het anders of fout?
  2. Hoe vind ik het echt als de was anders wordt gedaan?
  3. Hoeveel tijd bespaar ik, nu de was voor mij wordt gedaan?

Als je deze vragen hebt beantwoord, stel je jezelf nog een bonusvraag.

Is het logisch om me hier druk over te maken?

Zo ja, ga dan in gesprek met de thuiszorgmedewerker. Vertel eerlijk hoe jij en de persoon voor wie je zorgt de dingen graag zien. En vergeet niet dat iedereen dingen anders doet. De thuiszorgmedewerker ziet heel veel mensen op één dag. Zoek dus samen naar een oplossing.

Download nu gratis de Wegwijzer voor mantelzorgers

Er bestaan veel organisaties en instanties die jou helpen in de zorg voor je naaste. Wil je weten welke dat zijn en hoe je de extra hulp aanvraagt? Je vindt het in onze gratis Wegwijzer voor mantelzorgers.

Download de wegwijzer

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.