1. Home
  2. Mantelzorg
  3. Hulp & advies
  4. Woordenboek voor mantelzorgers

Woordenboek voor mantelzorgers

4 4 minuten lezen
Overzicht
Boek op tafel met zwevende letters erboven
  • 1 reacties
  • 0 vind ik leuks
Geplaatst door Amy op 7 maart 2019
Als mantelzorger komt er soms veel op je af. Je hebt een nieuwe rol als verzorgende. Maar je hebt ook te maken met woorden en afkortingen waar je misschien nog nooit van hebt gehoord. Vraag jij je weleens af deze begrippen betekenen? Om je te helpen hebben we een woordenboek voor mantelzorgers geschreven.

CAK

Het CAK betekent Centraal Administratief Kantoor. Het CAK heeft een aantal belangrijke taken die ze volgens de wet uitvoeren. Ze bepalen bijvoorbeeld het bedrag dat je zelf moet betalen als je zorg krijgt vanuit de Wlz of de Wmo.

CIZ

CIZ staat voor Centrum Indicatiestelling Zorg. Het CIZ is een organisatie die uitzoekt of je naaste recht heeft op zorg vanuit de Wet langdurige zorg. Denk je dat je naaste 24 uur per dag zorg nodig heeft? Laat dit dan weten aan het CIZ weten.

Cliëntondersteuner

De cliëntondersteuner helpt jou om samen te werken met de gemeente. De cliëntondersteuner staat niet onder invloed van de gemeente. De gemeente is verplicht om jou gratis een cliëntondersteuner aan te bieden.

Jeugdwet

De Jeugdwet regelt de zorg en ondersteuning aan kinderen die te maken hebben met een ziekte. Zorg vanuit deze wet is mogelijk als je kind niet valt onder de wet langdurige zorg. Het is de taak van de gemeente om de jeugdwet uit te voeren.

Keukentafelgesprek

Heb je de gemeente laten weten dat jullie hulp nodig hebben? Dan volgt er een gesprek met iemand van de gemeente. Dit gesprek noemen we ook wel het keukentafelgesprek. 

Mantelzorgmakelaar

De mantelzorgmakelaar neemt jouw regeltaken over. Ze helpt jou met het uitzoeken van allerlei regelingen waar je als mantelzorger gebruik van mag maken.

Pgb

Pgb is het persoonsgebonden budget. Met het pgb huur je zelf zorgverleners in.  Omdat je het pgb zelf regelt, maak je zelf met de zorgverleners afspraken over de zorg die je krijgt.

Praktijkondersteuner

De praktijkondersteuner geeft een deel van de zorg die vroeger door het ziekenhuis werd gegeven. Dit zorgt ervoor dat je niet steeds met je naaste naar het ziekenhuis hoeft. De huisarts verwijst je naar de praktijkondersteuner.

Respijtzorg 

Respijtzorg noemen we ook vervangende zorg. Het is goed om af en toe wat vrije tijd te hebben als mantelzorger. Met respijtzorg regel je dat iemand de zorg tijdelijk helemaal voor jou doet. Zo kun je een avondje sporten of even een paar dagen weg.

Wijkverpleegkundige

De wijkverpleegkundige is een verpleegkundige die zorg levert in een wijk of buurt. Een wijkverpleegkundige helpt je naaste bijvoorbeeld bij opstaan, douchen of aankleden. Ze geeft ook medische zorg als dat nodig is.

Wlz

Wlz betekent: Wet langdurige zorg. Je krijgt te maken met deze wet als je naaste 24 uur per dag zorg nodig heeft. Mensen die zorg krijgen vanuit de Wlz wonen vaak in een verpleeghuis of verzorgingshuis. Maar als het mogelijk is regelt het zorgkantoor de zorg bij jou thuis.

Wmo

Wmo staat voor: Wet maatschappelijke ondersteuning. Vanuit deze wet krijgen jij en je naaste zorg van de gemeente.

Wmo-adviseur of Wmo-consultant

Tijdens het keukentafelgesprek komt iemand van de gemeente langs om samen met jullie te kijken welke zorg jullie nodig hebben. Deze persoon noemen we de wmo-adviseur of wmo-consultant.

Zorgkantoor

Het zorgkantoor regelt de zorg vanuit de Wet langdurige zorg. Elke regio in Nederland heeft een zorgkantoor. Als het CIZ jouw aanvraag heeft goedgekeurd, komt het hier terecht.

Zvw

Zvw staat voor de Zorgverzekeringswet. Als je in Nederland woont, heb je recht op zorg vanuit jouw basispakket. Dit is geregeld in deze wet. Zorgverzekeraars hebben als taak om deze wet uit te voeren.  

 

Bronnen: Rijksoverheid.nl, CIZ, Movisie, Zorgwijzer, Zorginstituut Nederland, CZ

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

  • don hendrix
    Hallo Amy. Sorry voor de late reactie,maar ik ben niet zo,n vlotte!Prima idee voor een mantelzorg woordenlijstje.Een opmerking,bij de omschrijving van de WLZ blijkt niet dat dit een voorziening is die door het rijk wordt geregeld.Dit in tegenstelling tot de WMO die door de gemeente wordt geregeld.Het maakt nogal een verschil of de zorgvrager(raar woord)onder de WLZ of onder de WMO ,,valt,,Maar bedankt voor de verduideling. Groet, Don Hendrix.