1. Home
 2. Mantelzorg
 3. Wetten & regels
 4. Hoe zorg ik dat mantelzorg wordt overgenomen?

Hoe zorg ik dat mantelzorg wordt overgenomen?

4 4 minuten lezen
Overzicht
Vrouw helpt man met sokken aandoen
 • 0 reacties
 • 10 vind ik leuks
Geplaatst door Amy op 30 maart 2019
Heb jij al gedacht aan mantelzorgvervanging? Als mantelzorger ben je tenslotte ook gewoon mens. Je wordt ziek, breekt een arm of raakt overbelast. Het is niet het leukste onderwerp om over na te denken, maar wat gebeurt er als je er misschien niet meer bent? Wie zorgt er dan voor je naaste? Wij geven je drie tips om mantelzorgvervanging te regelen.

Tip 1: Zorg voor een noodplan voor mantelzorgvervanging

Een noodplan bedenken is niet het leukste werk dat er is. Maar het geeft je wel rust. In een noodplan schrijf je alle belangrijke informatie over je naaste op. Je schrijft er bijvoorbeeld in:

 • Waar je naaste hulp bij nodig heeft en waarom;
 • de medicijnen die je naaste gebruikt;
 • de hulpmiddelen die je naaste gebruikt;
 • belangrijke telefoonnummers van artsen, contactpersonen, familieleden en vrienden;
 • afspraken die gemaakt zijn met de thuiszorg;
 • het dagritme dat je naaste heeft;

Schrijf ook op wat jouw naaste belangrijk vindt. Denk bijvoorbeeld aan gewoontes, zijn lievelingseten, wandelingen en activiteiten die je naaste leuk vindt. Zo zorg je ervoor dat de mantelzorgvervanging bekend voelt.

Bestel een mantelzorgboek

Zorg ervoor dat bovenstaande informatie duidelijk is. Zo kan je vervanger de zorg goed overnemen. Vind je dit lastig? Bestel dan een mantelzorgboek op de website van CZ en schrijf hierin alle informatie op. Op de website van Mantelzorg.nl vind je voorbeeld van een noodplan.  

Tip 2: Zorg ervoor dat mensen weten dat je naaste zorg nodig heeft

Gebeurt er iets met jou? Dan doorzoeken hulpverleners altijd je zakken, je portemonnee en je telefoon. Ze doen dit om te kijken wie jij bent en wie ze kunnen bellen. Als mantelzorger is het verstandig om ervoor te zorgen dat hulpverleners zien dat jij voor iemand zorgt. Zo krijgt je naaste direct hulp als jij wegvalt.

Bestel een mantelzorgpas

CZ ontwikkelde een mantelzorgpas. Je hoeft niet bij CZ verzekerd te zijn om deze gratis pas te bestellen. Schrijf op de pas voor wie je zorgt en wie de hulpverleners moeten bellen in geval van nood. Stop de pas in je portemonnee. Natuurlijk kun je ook zelf briefje maken en in je portemonnee stoppen.

Tip 3: Geef de sleutel aan de buren

Overleg met je buren of je hen de sleutel van jullie huis mag geven. Spreek af met je buren wanneer zij naar binnen mogen gaan. Bijvoorbeeld als er al 24 uur geen activiteit meer te zien is thuis. Leg je noodplan in de meterkast en vertel de buren waar het ligt.

Tip 4: Vraag je netwerk om hulp

Weet je dat er een periode aan komt dat je minder of niet kunt zorgen voor je naaste? Vraag dan je netwerk om hulp. Je kunt het best komen met een duidelijke vraag.  Verdeel de zorg over een aantal mensen. Zet bijvoorbeeld een WhatsAppgroep op waarin jullie samen de zorg bespreken en verdelen.

Tip 5: Regel respijtzorg

Respijtzorg is mantelzorgvervanging. Het is wel nodig dat je deze zelf regelt.  Welke soort respijtzorg bij jullie past, hangt af van jullie situatie.

Bronnen: CZ, Mantelzorg.nl

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.