1. Home
 2. Mantelzorg
 3. Wetten & regels
 4. Mag ik als mantelzorger op vakantie?

Mag ik als mantelzorger op vakantie?

8 8 minuten lezen
Overzicht
Mantelzorger leest boek op strandvakantie
 • 6 reacties
 • 9 vind ik leuks
Geplaatst door Amy op 9 augustus 2021
Soms heb je even tijd voor jezelf nodig. Een vakantie is dan heel fijn. Maar mag je als mantelzorger eigenlijk wel op vakantie? Een logische vraag. Want je naaste heeft jou nodig. Hoelang mag je dan weg? En wat moet je allemaal regelen? In dit artikel vertellen we je of je op vakantie mag en hoe je dat regelt.

Als mantelzorger mag je op vakantie

Maak je geen zorgen: ook als mantelzorger mag je er even lekker tussenuit. Een vakantie doet je vaak zelfs heel goed. Even wat afstand van de zorg voor de ander geeft je rust. En als je terugkomt van je vakantie heb je weer energie om te zorgen voor de ander. Als je goed voor jezelf zorgt, zorg je ook beter voor de ander. Voel je dus niet schuldig als je een vakantie nodig hebt.

Respijtzorg is tijdelijke zorg voor als jij er even niet bent

Je naaste heeft jouw zorg nodig. Voor mantelzorgers is het daarom lastiger om op vakantie te gaan. Wie zorgt er voor jouw naaste als jij er niet bent? Iemand anders moet de zorg tijdelijk helemaal overnemen. We noemen dit respijtzorg of vervangende zorg. Respijtzorg kun je regelen via:

 • De Wmo
 • De Wlz
 • De Jeugdzorgwet
 • Je aanvullende verzekering
 • Of via organisaties die werken met vrijwilligers (bijvoorbeeld Handen in huis)

Praat samen met je naaste over jouw vakantie en de vervangende zorg

Jouw zorg voelt bekend voor je naaste. Je naaste vindt het misschien spannend als iemand anders voor hem komt zorgen. Heel begrijpelijk. Praat hier samen over. Luister naar je naaste. Waarom vindt je naaste het spannend als iemand anders voor hem komt zorgen? Vertel eerlijk waarom jij de vakantie nodig hebt. En stel de ander gerust: samen gaan jullie op zoek naar iemand die de zorg tijdens de vakantie kan overnemen.

Ga samen met je naaste op vakantie

Ga je liever samen met je naaste op vakantie? Ook hier zijn veel mogelijkheden voor. Al moet je hiervoor best veel regelen. Zo moet er op de vakantiebestemming misschien wel verzorging aanwezig zijn. Of de locatie moet rolstoelvriendelijk zijn.

Controleer of je een medicijnverklaring nodig hebt

Slikt je naaste medicijnen en gaan jullie naar het buitenland? Controleer dan of je voor deze medicijnen een verklaring nodig hebt. Je vind een lijst van medicijnen waar je een verklaring voor nodig hebt op de website van het CAK.

Ga jij als mantelzorger op vakantie?

Op vakantie gaan kan dus gewoon. Het vraagt wel wat regelwerk. Maar je hebt wel een fijne tijd in het vooruitzicht als het je lukt. Alleen, met een vriend, vriendin of misschien samen met de persoon voor wie je zorgt. Met wie ga jij op vakantie?

Heb jij als mantelzorger ervaring met vakanties regelen voor jezelf of voor jou en je naaste? Wat zijn jouw ervaringen?

Bronnen: Cak, Mantelzorg.nl, Rijksoverheid.nl

Download nu gratis de Wegwijzer Respijtzorg

Wil je er even tussenuit als mantelzorger? Dat kan! Regel dan respijtzorg voor je naaste. Download snel onze Wegwijzer Respijtzorg met daarin alles wat je moet weten om respijtzorg te regelen.

Download hier de wegwijzer

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

 • Daenne
  Wat is jullie hulp hierbiij?
 • Bianca
  Ik wil graag weten wat er mogelijk is om even bij te komen.
 • Juanita
  Lees dit artikel voor het eerst. Op dit moment heb ik op eigen houtje mijn hulpbehoevende zoon meegenomen naar Suriname om te herstellen na een herseninfarct in december 2021. Ik sta er alleen voor op dit moment. Wanneer hij terugkeert is zijn zusje er voor hem. Ook is hij onder begeleiding van een zorginstelling, maar meer theoretisch. Zou ik ook in aanmerking kunnen komen voor vergoeding vanuit matelzorg?
 • Jan Willem
  Goed artikel en op de vraag, mag ik als mantelzorger op vakantie?, ik zou zeggen, je moet moet vakantie, als je dit werk nog wil blijven doen en niet overbelast wil raken.
  • LotteK
   Zo zou je het ook kunnen zeggen! Het is heel erg belangrijk rust te nemen als mantelzorger. Eigenlijk geldt het voor iedereen. Groetjes, Lotte (Redactie PGGM&CO)
 • M. van der Wiel
  Mijn zus en ik wonen niet bij onze moeder van 92 jaar in hetzelfde huis. Ieder jaar gaan wij met zijn drietjes naar een vakantiewoning in Duitsland. Moeder heeft best veel zorg nodig, maar woont zelfstandig. Mijn zus en ik zijn mantelzorger. Mogen wij dit jaar met alle corona regels wel met z’n drieën in 1 auto naar Duitsland? Of lopen wij dan het risico dat we ieder een boete krijgen van €390,00 per persoon omdat we samen geen huisgenoten zijn?