1. Home
  2. Mantelzorg
  3. Werk & relatie
  4. 5 tips voor mantelzorg in de laatste fase

5 tips voor mantelzorg in de laatste fase

6 6 minuten lezen
Overzicht
Vrouwelijke mantelzorger zit naast zieke man die in bed ligt in de laatste fase
  • 0 reacties
  • 0 vind ik leuks
Geplaatst door Emmelie op 10 april 2019
Mantelzorg wordt vaak anders als je zorgt voor iemand die nog kort te leven heeft. Je naaste heeft zwaardere zorg nodig. Ook moeten er allerlei zaken geregeld worden rondom het overlijden. Daarnaast neem je persoonlijk afscheid. Hierbij komen vaak een hoop emoties los. We geven je daarom 5 tips om mantelzorg in de laatste fase vol te houden. Je hoeft het namelijk niet alleen te doen.

1. Geef je grenzen aan tijdens het mantelzorgen in de laatste fase 

De zorg voor je vriend of familielid wordt in de laatste fase vaak steeds persoonlijker. Denk hierbij aan wassen, aankleden en helpen bij het toilet. Het is belangrijk dat je zorgtaken doet die je prettig vindt. Geef dus duidelijk aan welke zorg jij wel en vooral niet wilt oppakken. Bespreek dit met de wijkverpleegkundige. Zij regelt extra hulp als dat nodig is.

2. Vraag je netwerk om praktische hulp in huis

In de laatste fase staat alles in het teken van de zorg voor je naaste. Vraag daarom je sociale netwerk om je te helpen met de praktische zaken in huis. Bijvoorbeeld door te koken of de was te doen. Het is voor hen een kleine moeite en het helpt jou om er helemaal voor je naaste te zijn.

3. Ga in gesprek met een psycholoog

Afscheid nemen van iemand die dichtbij je staat is altijd zwaar. Zeker als jij al die tijd mantelzorger bent geweest. Bel daarom je huisarts en bespreek jouw situatie. Je huisarts verwijst je door naar iemand met wie je over de situatie kunt praten. Deze gesprekken helpen je om al je emoties in deze fase langzaam een plekje te geven.

4. Vraag hulp bij de praktische voorbereidingen op het overlijden

Het is verstandig om praktische zaken rondom het overlijden te bespreken. Zelfs als je hier nog liever niet over nadenkt. Schrijf wensen voor de begrafenis op en bespreek eventuele wensen voor euthanasie of niet reanimeren. Vraag hierbij hulp aan je huisarts.

5. Geniet bewust van de kleine momenten samen

De laatste momenten samen zijn waardevol. Hoeveel er in deze fase ook op je afkomt. Neem daarom genoeg tijd om even rustig bij je naaste te zitten. Houd elkaars handen vast of zet zachtjes muziek op. Deel wat je nog kwijt wilt en neem de blik van de ander goed in je op. Het zijn momenten die je later veel steun geven. 

Hoe ga jij om met mantelzorg in de laatste fase?

Uiteindelijk gaat iedereen op zijn eigen manier om met de zorg in de laatste fase. Wat helpt of hielp jou om het vol te houden? Deel het hieronder.

Bron: Regelhulp, Zorgvoorbeter. Beeld: Getty Images

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.