1. Home
  2. Mantelzorg
  3. Wetten & regels
  4. Wat is Wmo?

Wat is Wmo?

5 5 minuten lezen
Overzicht
Bord met alle richtingen
  • 0 reacties
  • 22 vind ik leuks
Geplaatst door Maartje op 3 juli 2019
Heeft je naaste een rolstoel nodig of hulp in het huishouden? Als mantelzorger heb je misschien al eens bij de gemeente hulp gevraagd voor je naaste of jezelf. De hulp die de gemeente dan geeft, krijg je vanuit de Wmo. Wat is Wmo precies? En wat kun je ermee?

Wmo staat voor Wet maatschappelijke ondersteuning. In deze wet staat dat gemeenten ervoor moeten zorgen dat inwoners zichzelf kunnen redden. Het is de bedoeling dat mensen zo lang mogelijk thuis blijven wonen als ze ziek zijn of hulp nodig hebben. Daarom helpen gemeenten hun inwoners aan bijvoorbeeld persoonlijke begeleiding of hulpmiddelen zoals een traplift.

Wat doet de Wmo voor mantelzorgers?

Wmo is er niet alleen voor de mensen die ziek zijn, maar helpt ook mantelzorgers. In een gesprek met jou en je naaste bepaalt de gemeente of er extra ondersteuning nodig is. Zo’n gesprek heet een keukentafelgesprek. En ga je een keer op vakantie of ben je ziek en kun je daarom niet voor je naaste zorgen? Dan vraag je bij de gemeente vervangende zorg aan voor je naaste.

Hoe vraag je hulp uit de Wmo aan?

De hulp uit de Wmo vraag je aan bij het Wmo-loket op het gemeentehuis. Sommige gemeenten noemen dit het sociaal loket, zorgloket, welzijnsloket of steunpunt. Voor de hulp die je krijgt betaal je vaak een klein bedrag. Dit heet een eigen bijdrage.

Bronnen: MantelzorgNL, Zorgwijzer 

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.