1. Home
 2. Mantelzorg
 3. Wetten & regels
 4. Hoe kan ik Wmo aanvragen?

Hoe kan ik Wmo aanvragen?

6 6 minuten lezen
Overzicht
vrouw zit achter laptop aan telefoon om wmo aan te vragen
 • 3 reacties
 • 0 vind ik leuks
Geplaatst door Maartje op 25 maart 2019
Heb je hulp nodig om je mantelzorgtaken lichter te maken of je naaste te helpen? Ga dan naar je gemeente. Zij geven hulp vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Hoe vraag je hulp uit de Wmo aan? We leggen je uit hoe je Wmo aanvraagt.

Ga naar het Wmo-loket voor hulp vanuit de gemeente

Wil je huishoudelijke hulp, een tillift of zoek je dagbesteding voor je naaste? Ga dan naar het Wmo-loket van de gemeente van je naaste. Dit loket vind je meestal op het gemeentehuis. Daar leg je de situatie uit aan de medewerker die je aanvraag in behandeling neemt. Lukt het niet om langs te gaan? Bij veel gemeenten kun je ook bellen, mailen of naar de website om je aanvraag te doen. 

Voer een keukentafelgesprek om de Wmo-aanvraag te behandelen

Om te bepalen welke en hoeveel hulp je nodig hebt, ga je in gesprek met iemand van de gemeente. Zo iemand heet een Wmo-consulent. Het gesprek vindt plaats binnen 4 weken na je aanvraag. De Wmo-consulent wil weten wat je naaste zelf nog kan en hoeveel hulp jij hem of haar als mantelzorger biedt. Op deze manier krijgt de gemeente een goed beeld van de hulp die je nodig hebt. Omdat dit gesprek meestal thuis gebeurt bij degene die zorg nodig heeft, heet dit een keukentafelgesprek.

Bereid het keukentafelgesprek goed voor

Het is belangrijk dat de gemeente goed weet waar je hulp bij nodig hebt. Zorg er daarom voor dat je goed voorbereid bent op een keukentafelgesprek. Bedenk welke zorg jij zelf kunt geven aan je naaste en bespreek dit van tevoren met elkaar.

Tip: vraag bij de gemeente om een cliëntondersteuner
Vind je het lastig of spannend om het keukentafelgesprek zelf te voeren? Vraag dan om de hulp van een cliëntondersteuner. Dit is iemand die het gesprek van tevoren met je doorneemt en aanwezig is bij het gesprek. Hij of zij helpt je met het krijgen van de hulp die je nodig hebt.

Maak de Wmo-aanvraag compleet

Na het keukentafelgesprek krijg je een verslag van de gemeente. De aanvraag is compleet zodra het verslag ondertekent. Na de aanvraag heeft de gemeente zes weken de tijd om te bepalen welke hulp je krijgt vanuit de Wmo. Het besluit stuurt de gemeente je in een brief.

Vraag een nieuw gesprek aan als je het niet eens bent

Biedt de gemeente je niet de hulp aan die je zoekt? Vraag dan een nieuw keukentafelgesprek aan.

Bronnen: Rijksoverheid, Espria Ledenvereniging Beeld: Getty Images

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

 • Albert van Zomeren
  Ik heb een wmo pas nodig om gebruik te maken van regiotaxi zodat ik op rekening kan rijden. Hoe kom ik daaraan?
 • A.dewildt
  Goedendag wat heb je nodig voor een taxipas aan te vragen een dokters verklaring ???
 • Ton vander Waal
  Geachte mevrouw, Moet volgens een medewerkerster van dvs een verlenging aanvragen thuiszorg. vriendelijke groeten, Ton van der Waal, Leliestraat 11, 2223XD Katwijk.