1. Home
 2. Mantelzorg
 3. Wetten & regels
 4. Hoe vraag ik pgb aan?

Hoe vraag ik pgb aan?

5 5 minuten lezen
Overzicht
Iemand wijst op het papier waar de ander met de pen de gegevens kan invullen
 • 4 reacties
 • 345 vind ik leuks
Geplaatst door Emmelie op 11 maart 2019
Je hebt behoefte aan extra zorg voor je naaste en hebt een indicatie aangevraagd om deze extra zorg te ontvangen. Daarna heb je ervoor gekozen om de zorg te krijgen in de vorm van een pgb. Dit is een persoonsgebonden budget, waarmee jij zelf iemand inhuurt om de zorg te geven aan je naaste. Maar hoe vraag je pgb aan? Je leest het hieronder.

Voor een pgb heb je eerst een indicatie nodig

Wil je een pgb krijgen? Dan heb je eerst een indicatie nodig. Waar je zo’n indicatie aanvraagt, hangt af van de zorg die er nodig is en onder welke wet dit valt. De verschillende wetten zijn Jeugdwet, Wet maatschappelijke ondersteuning, Wet langdurige zorg of de Zorgverzekeringswet.

Een pgb vraag je op verschillende manieren aan

Zodra je een indicatie hebt vraag je een pgb aan. Bij een pgb aanvraag wordt een besluit genomen of jij ‘pgb vaardig’ bent. Hieronder lichten we per wet toe hoe je een persoonsgebonden budget aanvraagt.  

 • Pgb aanvragen vanuit de Zorgverzekeringswet

Bij de meeste verzekeraars vind je op de website een ‘aanvraag pgb’ formulier. Is dit bij jouw verzekeraar niet het geval? Vraag het formulier dan telefonisch aan. Vul het formulier in en stuur het op naar je zorgverzekering. Zij beslissen aan de hand van de ontvangen informatie en jouw indicatie of je in aanmerking komt voor een pgb vanuit de zorgverzekeringswet.

 • Pgb aanvragen vanuit de Jeugdwet en Wmo

Om pgb te ontvangen vanuit de jeugdwet of Wet maatschappelijke ondersteuning, kun je terecht bij je gemeente. Hoe dit werkt verschilt per gemeente. Neem daarom telefonisch contact op of maak een afspraak om langs te gaan. De gemeente bepaalt daarna of je een pgb krijgt. Bij de aanvraag vermeld je duidelijk waarom je een pgb wilt ontvangen en waarom zorg in natura niet geschikt is in jouw situatie.

 • Pgb aanvragen vanuit de Wlz

De aanvraag van een pgb vanuit de Wet langdurige zorg regel je met het zorgkantoor bij jou in de regio. Het zorgkantoor is hiervan op de hoogte. Zij ontvangen namelijk een bericht van het CIZ op het moment dat de indicatie wordt bepaald. Het zorgkantoor regelt het toekennen van het pgb en helpt je met het vinden van geschikte zorgaanbieders in de buurt.

Soms betaal je een eigen bijdrage

Het kan voorkomen dat je een eigen bijdrage moet betalen voor het pgb. Deze betaal je aan het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Hoe hoog deze eigen bijdrage is, hangt onder andere af van je inkomen en gezinssamenstelling. Bereken op CAK.nl snel en gemakkelijk jouw eigen bijdrage.

Tip: schakel hulp in bij de aanvraag van een pgb

Heb je te weinig tijd om zelf pgb aan te vragen of kom je er nog niet helemaal uit? Bekijk dan hoe je hulp krijgt bij de aanvraag van een pgb of andere zorg.

Bron: ZIC, Per Saldo, CIZ, CAK. Beeld: Getty Images

Download nu de gratis Wegwijzer voor mantelzorgers: hoe vraag ik extra hulp aan?

Waar kan ik terecht voor extra hulp? En hoe regel ik extra hulp? Wij ontwikkelden speciaal voor mantelzorgers een gratis wegwijzer die jou helpt om extra hulp aan te vragen voor je naaste. Download 'm vandaag nog!

Download hier de gratis wegwijzer

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

 • Jewanne
  Op de pagina over PGB staat onderaan een link met de titel 'vraag nu een pgb aan' als u al een indicatie heeft. Vervolgens verschijnt een nieuwe pagina met de vermelding dat men eerst een indicatie nodig heeft om een pgb aan te vragen, alsmede de diverse mogelijkheden om die indicatie een te vragen. Dat schiet natuurlijk niet op. het lijkt me logisch als dan een aanvraagformulier verschijnt. Het is al zo'n doolhof.
 • P.post
  Pm de hoeveel jaar moet ik een herindicatie pgb aanvragen?
 • P.post
  Om de hoeveel jaar moet ik een herondicatie pgb aanvragen?
 • Litjens
  Ik wil graag hulp bij het aanvragen van pgb.