1. Home
 2. Mantelzorg
 3. Wetten & regels
 4. Hoe vraag ik zorg in natura aan?

Hoe vraag ik zorg in natura aan?

5 5 minuten lezen
Overzicht
Tafel met blokken met daarop iconen van telefoon en mail
 • 1 reacties
 • 16 vind ik leuks
Geplaatst door Emmelie op 20 maart 2019
Zodra je een indicatie hebt voor extra zorg, kies je er in veel gevallen voor om de zorg te ontvangen in de vorm van zorg in natura. Je hoeft de zorg dan niet zelf te regelen, maar krijgt deze direct via een instelling dat een contract heeft met jouw gemeente. Je vraagt zorg in natura eenvoudig aan via jouw gemeente, het zorgkantoor of jouw zorgverzekering.  

Je hebt een indicatie nodig om zorg in natura aan te vragen

Wil je zorg in natura aanvragen? Dan heb je een indicatie nodig. Hierop staat precies welke zorg er nodig is en hoeveel. Waar je een indicatie aanvraagt, hangt af van de zorg die nodig is en onder welke wet dit valt. De verschillende wetten zijn de:

 • Jeugdwet
 • Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)
 • Wet langdurige zorg (Wlz)
 • Zorgverzekeringswet (Zvw)

Zorg in natura aanvragen is mogelijk op verschillende manieren

Zodra je een indicatie hebt vraag je de zorg in natura aan. Hoe je dit doet, verschilt per wet. Hieronder leggen we per wet uit hoe je zorg in natura aanvraagt.

Zorg in natura aanvragen vanuit de Zorgverzekeringswet

Dit regel je met je eigen zorgverzekering. Bekijk online of jouw zorgverzekeraar een formulier heeft om zorg in natura aan te vragen. Vind je dit niet? Neem dan direct telefonisch contact op met je zorgverzekering om de aanvraag te regelen. De wijkverpleegkundige uit jouw buurt heeft een indicatie gegeven. Stuur deze mee in jouw aanvraag bij je zorgverzekering.

Zorg in natura aanvragen vanuit de Jeugdwet en Wmo

Zorg in natura aanvragen vanuit de jeugdwet en Wet maatschappelijke ondersteuning, doe je via je gemeente. Hoe dit precies werkt, verschilt per gemeente. Bel jouw eigen gemeente daarom direct op, of maak een afspraak om langs te komen. De gemeente bepaalt daarna of je zorg in natura ontvangt en op welke manier dit verder geregeld wordt.

Zorg in natura aanvragen vanuit de Wlz

Om zorg in natura te ontvangen vanuit de Wet langdurige zorg, kun je terecht bij het zorgkantoor bij jou in de buurt. Het zorgkantoor weet hiervan. Zij ontvangen namelijk en bericht van het CIZ op het moment dat je de indicatie hebt gekregen. Het zorgkantoor regelt het geven van zorg in natura.

Bereken of je een eigen bijdrage betaalt

Soms betaal je een eigen bijdrage voor de zorg die je ontvangt met zorg in natura. Deze betaal je aan het Centraal Administratie kantoor (CAK). Het hangt onder andere af van het inkomen en de gezinssamenstelling af hoe hoog deze bijdrage is. Bereken gemakkelijk jouw eigen bijdrage op CAK.nl.

Bron: ZIC, Per Saldo, CIZ, CAK. 

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

 • Aleida
  Rekenhulp doet het niet