1. Home
 2. Prinsjesdag
 3. Dit betekent Prinsjesdag voor jouw portemonnee

Dit betekent Prinsjesdag voor jouw portemonnee

10 10 minuten lezen
Overzicht
Prinsjesdag 2023
 • 161 reacties
 • 970 vind ik leuks
Geplaatst door Susannah op 19 september 2022
Op Prinsjesdag presenteert het kabinet de Miljoenennota. Wat betekenen deze cijfers en wat merk jij in 2023 in je portemonnee? We zetten het voor je op een rij.

Algemeen

De Miljoennota van 2022 gaat om een 'historisch' koopkrachtpakket. Volgens berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB) krijgen huishoudens volgend jaar 3,9% meer te besteden. Dat is om de 7% achteruitgang van de koopkracht van dit jaar goed te maken.

Slimme tips

Dit gratis e-book helpt jou om je financiën goed op orde te krijgen. En er slimmer mee om te gaan. Ontdek actuele bespaartips van financieel expert Gabriëlla. En lees alles over het verduurzamen van je woning.

Open e-book

Zorg en welzijn

De zorgpremie gaat omhoog
De zorgpremie gaat volgend jaar met ongeveer € 10 per maand omhoog. Het basispakket kost daardoor gemiddeld € 137. Het precieze bedrag is nog niet bekend omdat het kabinet de uiteindelijke premies niet bepaalt. Dit doen de zorgverzekeraars zelf. In november krijg je jouw nieuwe polis en daarmee ook de nieuwe premie voor 2023. Wil je daarna overstappen naar een andere zorgverzekeraar? Je kunt tot en met 31 december 2022 je huidige zorgverzekering opzeggen en hebt dan tot en met 31 januari 2023 de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten.

Zorgtoeslag gaat omhoog
Zorgtoeslag is bedoeld om Nederlanders met een lager inkomen te helpen met het betalen van de zorgpremie en het eigen risico. De zorgtoeslag stijgt met ongeveer € 43 per maand naar maximaal € 154 per maand. De definitieve toeslagbedragen worden bekendgemaakt zodra de zorgverzekeraars hun nieuwe premies voor komend jaar bekendmaken.

Einde collectiviteitskorting
Per 1 januari 2023 krijgen verzekerden geen collectiviteitskorting meer op hun basisverzekering. De korting van 5% verdwijnt dan. Het afschaffen van de collectiviteitskorting leidt waarschijnlijk tot minder collectieve verzekeringen. Het aanbod wordt daardoor eenvoudiger te vergelijken. Een collectiviteitskorting op de aanvullende verzekering blijft wel bestaan.

Het kabinet wil de zorg toegankelijk houden voor iedereen. Daarom maken ze in een integraal zorgakkoord afspraken (IZA) met veldpartijen over een betere organisatie van de zorg. In 2023 trekt het kabinet € 300 miljoen uit voor het uitvoeren van de afspraken in het IZA. 

Het is een grote opgave om de zorg betaalbaar en van goede kwaliteit te houden. Onder meer omdat mensen steeds ouder worden en dus langer een beroep doen op de zorg. Met het programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen werken zij aan een omslag in de organisatie van de ondersteuning en zorg voor ouderen.

Wonen

Prijsplafond energie
Het kabinet verlaagt per 1 november de energierekening. Op 1 januari 2023 treedt een echt prijsplafond in werking. Het is nog niet zeker op welk bedrag de prijs wordt vastgezet. Er wordt gedacht aan een prijs van € 1,50 voor een kuub (m3) gas en € 0,70 per kWh elektriciteit (inclusief overheidsheffingen). De lage prijs geldt voor de eerste 1200 kuub gas en de eerste 2400 kWh stroom. Wie meer verbruikt, betaalt de volle prijs voor de gebruikte energie boven het prijsplafond. Ook komt er een energietoeslag van € 1300 voor kwetsbare huishoudens. 

Huurtoeslag gaat omhoog
Lage inkomens met recht op huurtoeslag krijgen in 2023 € 16,94 per maand meer.

De ‘jubelton’ wordt afgeschaft
Het is vanaf 2023 niet meer mogelijk om belastingvrij meer dan € 106.671 te schenken aan iemand tussen de 18 en 40 jaar. Dit geld mocht alleen gebruikt worden voor de aanschaf van een eigen woning. Met het afschaffen van de ‘jubelton’ hoopt de overheid de oververhitte huizenmarkt af te koelen.

Werk en inkomen

Verhoging minimumloon
Het minimumloon gaat per 1 januari 2023 met 10% omhoog.

Inkomstenbelasting gaat omlaag
Goed nieuws voor werkenden: tot een inkomen van € 73.071 betaal je vanaf 1 januari 2023 minder belasting in Box 1. Het belastingtarief in de eerste schijf gaat omlaag van 37,07% naar 36,93%. Ook stijgt de arbeidskorting. Deze maatregelen zorgen ervoor dat werkenden netto meer overhouden: tot ruim € 500 per persoon per jaar.

Kindgebonden budget gaat omhoog
Ouders met kinderen krijgen volgend jaar een hoger kindgebonden budget. Het bedrag voor het derde kind gaat omhoog. Dit wordt gelijk aan het bedrag voor het tweede kind. Daarnaast krijgen alleenstaande ouders nog een extraatje. Maar dat bedrag is nog niet bekend.

Verhoging onbelaste reiskostenvergoeding
Belastingvrij vergoeden van gemaakte werkkilometers gaat van € 0,19 per kilometer naar € 0,21 per kilometer in 2023 en € 0,22 in 2024.

Afbouw zelfstandigenaftrek
De zelfstandigenaftrek wordt versneld afgebouwd. Het kabinet wil daarmee het verschil tussen zelfstandigen en werknemers verder verkleinen.

Basisbeurs studenten gaat omhoog
Uitwonende studenten krijgen in 2023 € 165 extra per maand.

Pensioen

AOW gaat omhoog
Gepensioneerden gaan er volgend jaar iets op vooruit. Omdat de AOW gekoppeld is aan het minimumloon, stijgt deze volgend jaar met 10%. Ditzelfde geldt voor de bijstand.

Nieuwe wetgeving pensioenen
Een nieuw pensioenstelsel is in de maak. Hier krijgt iedereen mee te maken: medewerkers hun pensioen verandert en werkgevers moeten de regelingen anders maken. De nieuwe wet zal in werking treden vanaf 1 januari 2023 en werkgevers hebben de tijd tot 2027 om alles uit te werken.


Bron: Rijksoverheid

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

 • Gradus
  Berichten zijn nietszeggend Alle mogelijke financiële aanpassingen moeten nog definitief bevestigd worden. Ik vertrouw nauwelijks op de aanpassingen.
 • Rutten Jan
  Ik ben het niet eens met het nieuwe pensioensstelsel en met mij veel gepensioneerde ouderen. Van indexeren is nauwelijks sprake. In mijn situatie al 8 jaar niet geindexeerd.Er is hier al veel over te doen geweest op TV in de Media. Het nieuwe penssioensstelsel waarbij een heel boekwerk wordt toegevoegd om uit te leggen wat het stelsel in houdt is niet alleen bij de leek uit te leggen, ook in de 2e kamer zijn er genoeg mensen die er ook niet veel van snappen.Toch willen ze dit nieuwe stelsel zo vlug mogelijk door de 2e en 1e Kamer loodsen om er wetgeving van te maken.De ouderen hebben hier maar weinig invloed op
 • Guido
  Prima, kort en bondig.
 • Chris
  Per 01-01-2023 ga ik eerder met pensioen, waar ik jarenlang geld voor gespaard heb. Met inflatie & hogere energiekosten ga ik flink inleveren. En nog ruim 2 jaar te gaan voor mijn AOW. Eerder met pensioen betekend ook een lager eindbedrag. Dit na 46 jaar werk in de gezondheidzorg met amper 15 ziekte dagen. Ik kan wel janken. 😪
 • Klokkie007
  Als met minimum loon met 10% verhoogd gaat worden gaan dan alle lonen dan mee omhoog?
 • Gradus
  Het nieuws is niet opzienbarend. Er zijn lichte verhogingen van enkel belastingen maar grosse gaat naar de minima waardoor de middenklasse weinig overhoudt.
 • Gert
  Nog even een aanvulling op mijn vorige reactie ,Lees ook de reactie van Martin van rooijen lid eerste kamer van de 50 plus fractie. De ouderen heffings korting zou verhoogd worden,gaat dus ook niet door en de eerste schijf van de belasting schaal voor werkende [ook miniumloners] gaat naar beneden en de arbeidsheffingskorting wordt ook verhoogd. Dus minder belasting betalen en bij belasting aangifte meer aftrek door arbeidsheffingkorting DUS MEER INKOMEN. Geld dus niet voor de AOWers
 • Gert
  AOW stijgt niet 10% normaal heb per 1jan altijd een index van 2%.Dus we krijgen geen 10% maar 8% en per januari gaat de inkomensondersteuning [ioaow] van 26,38 euro naar 5,00 euro per maand [en per 2005 naar 0 euro] en dat is ook 2,5%, dus 2% + 2,5% =4,5 %. Het wordt dus geen 10% maar 5,5 % verhoging.
  • Gert
   Volgens het NIBUB : Het minimumloon gaat op 1 januari 2023 met 10 procent omhoog. Deze stijging komt bovenop de reguliere indexatie???????????????
 • Tammie
  Dus als je een WIA hebt 70% van een mager zorgeloon jarenlang, net iets meer dan het minimumloon, maar absoluut niet in de buurt van modaal, ga je dus niets omhoog!? Maar raak wel mijn collectiviteitskorting op mijn zorgverzekering kwijt, gaat mijn energie en gasrekening, als contract over half jaar afloopt beide 3 x over de kop, want ik zit nu op 1/3 van het ‘plafond’ Heb ik net geen recht op die €1300 energie toeslag. Dus onder de streep, €16 huurtoeslag erbij en zorgtoeslag omhoog, maar zorgverzekering ook. Wauw wat een extra koopkracht, ben per week dat al extra kwijt aan de boodschappen!
 • Lowieke43
  Dat gepensioneerden er op vooruit gaan is wel erg kort door de bocht. 10% meer AOW is een druppel op de gestegen kosten plaat en haalt de prijsverhogingen niet. Daarnaast kan de nieuwe pensioenwet ons ouderen veel geld gaan kosten. Lijkt mij belangrijk om over deze wet duidelijke info te geven. Vooral over wat dit ons ouderen gaat kosten
 • Henny1963
  Hoe harder je als zzp.er werk des te meer word je benadeeld stoppen is denk ik de beste optie in deze tijd huis verkopen en naar Dubai verhuizen
  • Jolanda
   Ja precies!!!
 • Simon
  Niets gemeld over arbeidskorting en loonheffing. Leuk dat aow “stijgt” maar daar staat wel iets tegenover. Persaldo negatieve uitkomst
 • monique pahlplatz
  Duidelijke uitleg
 • Adri
  Jullie schrijven een heel verhaal, prima.maar voor de gepensioneerden zoals ik, staat er een paar regeltjes over de verhoging van de AOW. Ik lees helaas niets over de verhoging van het pensioen!!. Daarnaast kondigen jullie nog even aan dat de wet op de pensioenen gaat veranderen: met alle gevolgen vandien. En daar hoor ik via jullie helaas niets van. Slechts een mededeling.
 • Pluisje
  Dat de gepensioneerde ook 10% bijkrijgen is alleen maar omdat ze het nieuwe pensioenstelsel door je strot willen drukken. En daar ga je straks per saldo op achteruit.😱
 • Wilma Nachbar
  Heel duidelijk, maar moet nog zien hoe alles gaat.
 • Senna12
  Heel duidelijk beschreven Dank U Wel
 • Ine
  Heel duidelijke en overzichtelijke info.
 • Foepie48
  Zinnige informatie al is er inmiddels al veel over bekend.
 • Joan van der Hulst
  Gas kan 90% lager voor iedereen. Onuitputtelijke gasbron in Israël jaren geleden al. Waarom komt de overheid hier niet mee. Nogal verdacht