1. Home
  2. Werk-privébalans
  3. Stress & werkdruk
  4. Zorg goed voor jezelf
  5. Ervaringsverhaal: Niels over e-learning stress de baas

Ervaringsverhaal: Niels over e-learning stress de baas

7 7 minuten lezen
Overzicht
illustratie man ligt ontspannen op bank met telefoon
  • 0 reacties
  • 5 vind ik leuks
Geplaatst door Susannah op 19 april 2021
Als groepsopvoeder bij een jeugdzorginstelling was Niels gewend om met stressvolle situaties en hoge werkdruk om te gaan. Hij vindt het fijn om met passie hard te werken. Om vervolgens thuis heel hard te ontspannen. Maar met de geboorte van zijn tweeling kwam daar verandering in. Ontspannen thuis zat er niet meer in. En ook op zijn nachtrust moest hij flink inleveren. Niels deelt zijn ervaring en hoe de Stress de baas academy heeft geholpen.

De balans was zoek

Wat ik eerder met gemak deed, lukte nu maar half. Hierdoor twijfelde ik aan mezelf en ging ik ter compensatie nog harder werken. Mijn batterij raakte nog verder leeg. Ik was net een computer in veilige modus; alle functies lijken het te doen terwijl 80% is uitgeschakeld. Zo kon ik niet langer doorgaan. Ik moest op zoek naar een nieuwe balans tussen mijn werk en privé. Met tijd voor mezelf om op te laden. Waar ik anderen jarenlang mee hielp, lukte me zelf niet. Dat vond ik lastig. Toen kwam ik Koert Hendriks van de Stress de baas academy tegen op een banenmarkt. En in aanraking met de e-learning Stress de baas. Dit heeft me geholpen om de balans weer te vinden.              

Spiegel

Tijd was altijd al een uitdaging voor mij. Daarom vond ik het heel fijn dat ik de e-learning online in eigen tijd en locatieonafhankelijk kon doen. Het hielp mij om in eigen tempo de theorie te doorlopen via het proces dat mensen door gaan als ze een burn-out hebben. En met praktische oefeningen na te denken over mijn doen en denken.. Dat was soms best confronterend. Maar ook nodig om tot belangrijke inzichten te komen die me hielpen om patronen te doorbreken. Ik vond het ook prettig dat Koert af en toe vroeg hoe het ging En of hij me nog ergens mee kon helpen. Hij hield me een spiegel voor en hierdoor kon ik weer verder.

Gevarenzone

Ik had geen burn-out. Maar ik zat zeker in de gevarenzone. Dat werd mij snel duidelijk omdat je in kaart brengt hoe je je tijd besteedt. Je gedrag en patronen worden zo heel helder. Mijn eerste inzicht was dan ook: dit moet anders. Ik los niets op met nog harder werken. En ik herkende veel signalen die passen bij mensen met een burn-out. Lichamelijk, mentaal en ook hoe mijn omgeving mij soms bewust maakten van mijn gedrag. Vanaf toen nam ik me voor om te stoppen met het negeren van de signalen die mijn lichaam, hoofd en naasten mij al een tijdje gaven.

Invloed

Een ander belangrijk inzicht waar ik dagelijks nog veel aan heb, is dat je ‘cirkel van invloed’ beperkt is. Ik had altijd het idee veel invloed op iets te hebben en daaraan te trekken. Terwijl het niet te veranderen was of dat ik niet degene was die dat kon of moest veranderen. Hierop liep ik altijd leeg. Nu stop ik met zaken waar ik last van heb en wat ik niet kan veranderen. En richt ik me op zaken die wel kunnen en waar ik energie van krijg. sporten hoort daar voor mij ook bij. Ik kreeg hierdoor overzicht en ook mijn energie weer terug.

 

Lees meer over de stress de baas academy 

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.