1. Home
 2. Werk-privébalans
 3. Stress & werkdruk
 4. Zorg goed voor jezelf
 5. Tot hier en niet verder: 3 stappen om je eigen grenzen te bewaken

Tot hier en niet verder: 3 stappen om je eigen grenzen te bewaken

7 7 minuten lezen
Overzicht
Grenzen bewaken. Bord vol met allerlei kleuren post-its.
 • 3 reacties
 • 253 vind ik leuks
Geplaatst door Emmelie op 7 juli 2020
Als zorgprofessional sta je graag klaar voor een ander. Maar ook jij hebt af en toe rust nodig. Sterker nog: het is noodzakelijk om je werk goed te blijven doen. Daarom is het belangrijk om je eigen grenzen te bewaken. Maar hoe doe je dit? Wij leren het je in 3 simpele stappen.

Stap 1: Weet waar je grenzen liggen

Om je eigen grenzen te bewaken is het belangrijk om eerst te weten waar deze liggen. Doe hiervoor de volgende oefening: Bedenk situaties uit het verleden waarbij het allemaal te veel werd. Bedenk wat je toen voelde. Kreeg je hoofdpijn, werd je zenuwachtig of voelde je juist tranen opkomen? Deze reacties zijn tekenen. Schrijf ze op en onthoud ze. Voel je dezelfde reacties in een nieuwe situatie? Dan weet je dat hier jouw grens ligt.

Stap 2: Maak elke week een to-do-lijst zodat je overzicht hebt 

Een goed overzicht van alles wat moet gebeuren helpt je om je grenzen te bewaken. Maak daarom elke week een to-do-lijst. Houd hierin ook rekening met genoeg rustmomenten. Heb je een vol schema? Verdeel de lijst dan in belangrijke en minder belangrijke taken. Merk je dat je te weinig tijd hebt om alles te doen? Dan is het jammer voor de minder belangrijke taken. Voel je hier absoluut niet schuldig over.

Stap 3: Leer je eigen grenzen bewaken en durf nee te zeggen

Het is vaak moeilijk om je grenzen te bewaken wanneer anderen iets van je vragen. ‘Nee’ zeggen voelt misschien zelfs onaardig. Stel jezelf daarom de volgende drie vragen als iemand iets van je vraagt:

 • Ben ik de juiste persoon om dit te doen?
 • Wil ik dit doen?
 • Heb ik hier nu tijd voor?

Is het antwoord ‘nee’ op minstens een van deze vragen? Wijs de vraag dan af. Het geeft rust om de dingen die je wel doet ook echt goed te doen.

Bron: Gerny, Timemanagement. Beeld: Getty Images

Download gratis 15 aardige manieren om nee te zeggen

‘Nee’ durven zeggen is een belangrijke stap om je eigen grenzen te bewaken. Vind je dit lastig? Download dan deze lijst met 15 aardige manieren om ‘nee’ te zeggen.

Download gratis

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

 • Joe Barley
  Welkom in de wereld van de Illuminati. Breng de armen, de getalenteerden naar de voorgrond van grootsheid, maak jezelf bekend in je bedrijf, in je politieke carrière, bereik de top in alles. Onze leden krijgen een leven van onbeperkte rijkdom en kennis aangeboden. Illuminati exploiteert verschillende aspecten ten voordele van alle generaties, omdat u bent geselecteerd omdat illuminatie in u een zeer rijke man zien, u zult degene zijn die mensen in nood helpt, daklozen zullen van u genieten, u zult de armen voeden met de met behulp van de illuminati kunnen we uw bedrijf in beweging krijgen en we kunnen u elke gewenste positie op uw werkplek geven of creatief zijn in wat u ook doet en u kunt de eigenaar van het bedrijf zijn en wat u op dit moment ook doet, gewoon om op te voeden de rijke mens in jou! GAAT U ERMEE AKKOORD LID TE WORDEN VAN DE ILLUMINATI NIEUWE WERELDORDE EN JAARLIJKS $ 3,8 MILJOEN TE VERDIENEN ALS VOLLEDIG LID? Neem hier contact op met de Grootmeester +49 1575 547 5862 op Whatsapp! ALS JE MEER WILT WETEN...
 • illuminati Foundation
  Bent u een zakenman, ondernemer, politicus, muzikant, voetballer etc.? Wil je een beroemde artiest of acteur worden en machtig in de wereld? Word lid van de Illuminati en ontvang $ 1.000.000,00 aan ledenvoordelen. Dit is echt en geen bloedoffer of zielenverkopen. Neem contact op met de Grootmeester via Whats App +447864822443 E-mail: illuminatioffice.11@gmail.com voor meer informatie
 • Ria Pruim
  Supergoed deze tips in deze stress- volle tijd!!!!