1. Home
  2. Werk-privébalans
  3. Stress & werkdruk
  4. Zorg goed voor jezelf
  5. Binnenvetter? Probeer eens deze manieren om je gevoelens te uiten

Binnenvetter? Probeer eens deze manieren om je gevoelens te uiten

8 8 minuten lezen
Overzicht
Schilderen met kwast
  • 2 reacties
  • 418 vind ik leuks
Geplaatst door Anni op 2 juli 2020
Binnenvetters zijn mensen die het lastig vinden om te zeggen wat ze voelen. Ze houden hun emoties en gedachten graag voor zichzelf. Maar hoe vind je als binnenvetter een uitlaatklep voor je zorgen en stress als praten niet lukt? Het is namelijk belangrijk om je gevoelens te uiten. Anders krijg je vroeg of laat te maken met lichamelijke en geestelijke gevolgen. Gelukkig zijn er ook andere manieren om met je emoties om te gaan.

Deel je gevoelens op jouw eigen manier

Gaat er veel om in je hoofd? Krop dit dan niet op. Delen met een ander mag, maar hoeft niet. En praten al helemaal niet als jij je daar niet prettig bij voelt. Wat wel belangrijk is? Je hoofd legen. Dit kan op verschillende manieren:

  • Muziek maken of ernaar luisteren

Muziek maakt vaak emoties los. Heb je een lied dat perfect past bij hoe jij je voelt? Deel het dan met een naaste. Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik vind het lastig om mijn gevoelens te verwoorden. Daarom laat ik je dit lied horen. Zodat je begrijpt hoe ik mij voel.’ Ben je zelf muzikaal? Probeer dan eens je woorden om te zetten in tonen.

  • Schilderen

Je hoeft geen Picasso te zijn om door te schilderen je gevoelens te uiten. Toch kun je wel iets van hem leren. Zo gebruikte hij bepaalde kleuren om zijn emoties over te brengen. Hij gebruikte vooral donkere en sombere kleuren zoals blauw en zwart toen hij in armoede leefde. Dit werd later bekend als zijn ‘blauwe periode’. Na een tijd werd hij vrolijker en zelfs verliefd. Het resultaat? Zijn ‘roze periode’ met veel schilderijen in zachte, roze tinten.

  • Dansen

Veel mensen vinden hun uitlaatklep in dansen. Het geeft niet als je voelt dat je moet huilen. Het lucht juist op als je alles lekker loslaat. Heb je een danspartner die je vertrouwt? Zeg dan bijvoorbeeld: ‘Ik worstel vandaag met mijn gevoelens en wil het graag van me afdansen. Vind je het oké als ik muziek kies dat hierbij past?’

  • Wandelen of fietsen

Bewegen is goed voor lichaam en geest. Na een uurtje wandelen of fietsen lijken problemen vaak al minder groot. Het is een goede manier om zelf je emoties te verwerken als je deze liever niet met een ander deelt. Wil je dit wel, maar vind je een gesprek op de bank of aan de keukentafel te heftig? De buitenlucht geeft je letterlijk meer ruimte om je gevoelens te delen.

  • Schrijven

Kom je wel op de woorden, maar krijg je ze niet over je lippen? Zet ze dan op papier. Bijvoorbeeld voor jezelf in een dagboek. Of in de vorm van een brief of gedicht aan een ander. Door je hoofd te legen maak je ruimte voor nieuwe, positieve gedachten.

Zoek hulp om je gevoelens te uiten

Vind je het toch nog moeilijk om je gevoelens te uiten bij iemand die dichtbij je staat? Zoek dan hulp van buitenaf. Zoek bijvoorbeeld een coach bij wie jij je vertrouwt genoeg voelt. Een goede coach helpt je om jouw persoonlijke valkuilen te herkennen. Én om je emoties beter te leren uiten. Of vraag de huisarts voor een verwijsbrief voor een therapeut. Doe je dit niet op tijd en blijf je jouw gevoelens opkroppen? Dan leidt dit misschien tot stress of nog erger; een burn-out.

Download gratis 5 tips voor een stressvrije nachtrust

Kom jij slecht in slaap omdat je hoofd ’s avonds nog vol zit met gedachten en emoties? Lees dan nu onze 5 tips voor een stressvrije nachtrust.

5 tips voor een stressvrije nachtrust
5 Tips voor een stressvrije nachtrust

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

  • Hendrijette van Setten
    Ik zal graag verder willen in de zorg als helpende plus. Heb wel diploma helpende plus, maar vindt medicijnen delen nog wel een, dingetje. Dus ben nu in dienst als helpende. Kunnen jullie mij daar mee helpen? Met vriendelijke groeten: Hendrijette.
    • Anoniem
      Hoi Henrijette, ik denk dat het voor jou helpt al je met bevoegde collega's mee kan lopen. Eerst een paar keer kijken, dan onder begeleiding zelf gaan doen en dan uiteindelijk alleen, dan heb je je diploma niet voor niets gehaald. Als je op een afdeling werkt dan vraag je of je even uit gepland kan worden om mee te kijken. Werk je in de thuiszorg, dan zou ik met de medicijnronde mee gaan dan leer je het het snelst, deze is vaak in de middag. stel vragen en weet welke medicatie je mag aanreiken/toedienen als helpende + dan kom je al een heel eind