1. Home
  2. Werk-privébalans
  3. Stress & werkdruk
  4. Wat is stress? En hoe herken je de minder bekende klachten?

Wat is stress? En hoe herken je de minder bekende klachten?

5 5 minuten lezen
Overzicht
vrouw met stress en handen in het gezicht
  • 0 reacties
  • 98 vind ik leuks
Geplaatst door Anni op 11 maart 2019
Stress: het zijn maar 6 kleine letters. Met soms grote gevolgen. Bijna iedereen ervaart het weleens. Sommigen zelfs dagelijks. Maar wat is stress eigenlijk? En hoe herken je de minder bekende klachten ervan?

Stress is een natuurlijke reactie van het lichaam

Mensen en dieren ervaren stress als het lichaam ons wil voorbereiden op gevaar of een situatie waarbij we extra moeten opletten. Het doel van stress is om ons lichaam sneller en slimmer te laten reageren zodat je beter presteert. Maar als je te vaak stress ervaart, stapelt dit zich op. Het blokkeert je lichaam en geest. Hierdoor krijg je bijvoorbeeld concentratieproblemen en maak je steeds meer fouten. Dit zorgt weer voor meer stress.

Soms is een beetje stress goed voor je

Toch is niet alle stress slecht. Er bestaat namelijk ook zoiets als gezonde stress. Deze lichte spanning zorgt voor goede prestaties. Denk aan een topsporter die gespannen is voor een wedstrijd. Of een arts die een gevaarlijke operatie uitvoert.

Dit zijn de minder bekende klachten van stress

Veelvoorkomende klachten van stress zijn onder andere concentratieproblemen, hoofdpijn, nek- en schouderklachten en een opgejaagd gevoel. Maar er zijn ook minder bekende klachten zoals:

  • wazig zien
  • oorsuizen
  • haaruitval

Ook het verliezen van je gevoel voor humor kan een teken zijn van te veel stress. Duren deze klachten te lang? Of maak je je zorgen? Maak dan een afspraak met je huisarts.

Ontspan voor je stressklachten krijgt

Ontspannen in drukke tijden lijkt soms moeilijk. Want er is werk, kinderen die naar school moeten en vergeet vooral niet het huishouden. Zorgen voor een goede balans tussen werk en privé is belangrijk om stress te voorkomen. De truc is vooral om dit op tijd te doen. Dus vóórdat je klachten krijgt. Verwen jezelf daarom af en toe met een dagje uit. Of neem de tijd om rustig een boek te lezen.

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.