1. Home
  2. Werk-privébalans
  3. Stress & werkdruk
  4. Een hogere werkdruk en meer stress: 7 tips om daarmee om te gaan

Een hogere werkdruk en meer stress: 7 tips om daarmee om te gaan

10 10 minuten lezen
Overzicht
Anti-stressbal smiley om met stress en werkdruk om te gaan
  • 0 reacties
  • 69 vind ik leuks
Geplaatst door Amy op 3 november 2021
Sommige mensen ervaren nu meer stress vanwege een hogere werkdruk dan normaal. Helemaal niet gek, maar het is wel belangrijk om er iets aan te doen. Er zijn vast een hoop zaken waar jij als professional geen invloed op hebt. Maar wat kun je zélf doen? Ontdek in dit artikel een aantal tips over hoe je zo goed mogelijk omgaat met stress.

Houd een stressdagboek bij

Ehh. Ik ben al gestresst! Moet ik dan ook nog een dagboek bijhouden? Nee. Je moet het niet. Maar het kan je wel helpen. In je stressdagboek houd je bij welke situaties jou stress geven. En zo kun je leren om die situaties te herkennen en anders te reageren.

Maak een lijst met dingen waar je energie van krijgt

Het is handig om te weten van welke dingen je energie krijgt. We noemen dat energiegevers. Laad jij helemaal op van een wandeling buiten? Of vind je het heerlijk om te koken? Dat zijn energiegevers. Schrijf dit soort dingen op! Zo weet je beter wat je kunt doen als je even geen energie meer hebt.

Zet op een rijtje waar je geen energie van krijgt

Dan is het natuurlijk ook handig om te weten waar je geen energie van krijgt. Net een paar uur administratie moeten doen? En merk je dat je helemaal ‘op’ bent? Dan is dit waarschijnlijk een energievreter. Iets wat je energie kost. Het helpt om te weten wat die van jou zijn. Want te veel energievreters achter elkaar veroorzaken stress.

Kijk of het lukt om elke dag iets te doen wat je energie geeft

Net een hele dag te maken gehad met energievreters? Kijk eens of het lukt om nu iets te doen waar je wel energie van krijgt. Heb je daar nou toevallig net een lijstje voor gemaakt 😉. Misschien lukt het je wel om elke dag iets van je lijstje te doen.

Plan momenten voor ontspanning en ga op tijd naar bed

Ontspanning en voldoende slaap zijn belangrijk voor je herstel. Ze helpen je om je stressgevoel te verlagen. Probeer te kijken of je regelmatig momenten kunt pakken om te ontspannen. Misschien heb je maar 5 minuten vandaag. Zelfs dan kun je even ontspannen! Doe bijvoorbeeld een ademhalingsoefening. En ga op tijd naar bed als dat lukt. Slaap is noodzakelijk om je lichaam en je hersenen te laten rusten. Zo sta je morgen weer met nieuwe energie op.

Probeer minder koffie per dag te drinken en eet gezond

Te veel cafeïne doet wat met je lichaam. De effecten verschillen per persoon. Maar als je stressklachten hebt, kan het slim zijn om met koffie te minderen. Cafeïne kan namelijk nare bijwerken hebben, zoals: trillen, hoofdpijn en duizeligheid. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om gezond te eten. Eet bijvoorbeeld volgens de Schijf van 5 van het voedingscentrum.

Bespreek je angst en zorgen met mensen die je vertrouwt

Angst en zorgen vreten energie. Daarom is steun van mensen om je heen zo belangrijk. Het zorgt ervoor dat je het gevoel hebt dat je niet alleen bent. Bespreek daarom je angst en zorgen met iemand die je vertrouwt. Dat kan je partner, een goede vriend of vriendin zijn. Maar je kunt ook praten met een psycholoog of coach.

Bronnen: e-book ‘ik ben toch niet van elastiek’, runnersworld.com, ru.nl, voedingscentrum.nl

Bonustip: gratis receptenboekje

De energiegever van redactielid Emmelie is koken. Zij maakte daarom speciaal voor leden een receptenboekje met gezonde & snelle recepten. Hier vind je ‘m.

Download nu
Tas vol groente en fruit

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.