1. Home
  2. Werk-privébalans
  3. Werkgeluk
  4. Ben je verplicht om te werken op feestdagen?

Ben je verplicht om te werken op feestdagen?

7 7 minuten lezen
Overzicht
Slingers
  • 14 reacties
  • 109 vind ik leuks
Geplaatst door Emmelie op 23 maart 2023
Er staan weer een hoop vrije dagen voor de deur. Hartstikke leuk, die lange weekenden. Maar geldt dit ook voor jou als zorgmedewerker? Of ben je verplicht om te werken op feestdagen? Hoe dan ook: je krijgt er aardig wat voor terug als je Hemelvaart mist...

Er staan weer een hoop vrije dagen voor de deur. Hartstikke leuk, die lange weekenden. Maar geldt dit ook voor jou als zorgmedewerker? Of ben je verplicht om te werken op feestdagen? Hoe dan ook: je krijgt er aardig wat voor terug als je Hemelvaart mist... Benieuwd naar feestdagen cao zorg? Lees snel verder en ontdek of je moet werken op feestdagen.

In de zorg ben je verplicht om te werken op feestdagen

Veel bedrijven zijn dicht tijdens de feestdagen. Maar in de zorg gaat het werk gewoon door. Vrij vragen mag altijd. Toch is de kans groot dat jouw hulp gewoon heel hard nodig is. Met een beetje geluk lossen dit soort roosterproblemen zich vanzelf op. Zo wil de ene collega in deze dure tijden wel een extra zakcent verdienen. Of heeft de ander helemaal geen zin in een avond gourmetten met de schoonfamilie.

Je wordt extra betaald als je werkt op een feestdag

Om het werken op ongewone tijden iets aantrekkelijker te maken bestaat er onregelmatigheidstoeslag (ORT). Deze toeslag op je brutoloon krijg je wanneer je een dienst werkt buiten de normale werkdagen en kantoortijden. Denk bijvoorbeeld aan werken op feestdagen, in de avond, nacht of in weekenden.

Lees in jouw cao welke dagen als feestdagen gelden

Sommige dagen worden over het algemeen gezien als feestdagen. Toch is je werkgever niet verplicht om je vrij te geven. Je werkgever kan je dus verplichten om te werken op feestdagen. Je hebt volgens jouw cao wel recht op ORT als je buiten de normale werkdagen en kantoortijden werkt. De hoogte van die ORT verschilt per cao. Op dit moment gelden de volgende dagen als feestdagen:

● Nieuwjaarsdag

● Goede Vrijdag (cao afhankelijk)

● Eerste Paasdag

● Tweede Paasdag

● Koningsdag

● Bevrijdingsdag - dit geldt om de 5 jaar als feestdag (cao afhankelijk)

● Hemelvaartsdag

● Eerste Pinksterdag

● Tweede Pinksterdag

● Eerste Kerstdag

● Tweede Kerstdag

● Oudejaarsavond (vanaf 18:00, cao afhankelijk)

Kijk dus goed naar de feestdagen in jouw zorg cao om te weten waar jij recht op hebt als het gaat om werken op feestdagen en het ontvangen van ORT.

Feestdagen naar Rato werken

Werkgevers zijn verplicht om ervoor te zorgen dat iedere werknemer naar verhouding hetzelfde aantal vrije uren heeft. Het aantal vrije uren hangt er dus vanaf of je fulltime of parttime werkt. Op hoeveel vrije feestdagen je recht hebt, is afhankelijk van je cao. In veel cao's is er een regeling opgenomen waarin staat dat je naar rato op feestdagen moet werken. Dit betekent dat je als werknemer voor elke feestdag die valt op een doordeweekse dag, oftewel van maandag tot en met vrijdag, je feestdagverlof krijgt toegekend. Voor werknemers met een voltijd dienstverband bedraagt dit feestdagverlof 7,2 uur per dag. Heb je een deeltijd dienstverband? Dan wordt het feestdagverlof naar rato vastgesteld. Benieuwd hoe dit precies voor jou in elkaar zit? Raadpleeg je eigen cao!

Veelgestelde vragen feestdagen cao zorg:

Is goede vrijdag een feestdag in de zorg?

Goede vrijdag is in Nederland een officieel erkende feestdag. Toch betekent dit niet dat goede vrijdag ook in jouw cao als officiële feestdag is opgenomen. Volgens de meeste cao's in de zorg, wordt er op goede vrijdag namelijk géén ORT toegekend. Kijk goed in je cao of dit ook voor jou geldt.

Is kerstavond een feestdag in de zorg?

Eerste en tweede kerstdag zijn in jouw cao opgenomen als officiële feestdagen in de zorg. Maar hoe zit het met kerstavond? Afhankelijk van jouw cao is kerstavond aangeduid als feestavond. In dat geval heb je op kerstavond vanaf 18.00 uur recht op ORT, oftewel een onregelmatigheidstoeslag.

Moet je werken met oud en nieuw?

De zorg staat nooit stil, dus ook niet met oud en nieuw. Dit betekent dat je als zorgprofessional verplicht gesteld kan worden om te werken tijdens deze twee feestdagen. Oudejaarsdag is in veel cao's opgenomen als feestavond. Dit betekent dat je, afhankelijk van je cao, recht hebt op een ORT vanaf 18.00 uur. Nieuwjaarsdag is daarentegen wel een officiële feestdag. Of je met oud en nieuw moet werken in de zorg, is afhankelijk van je team en werkgever. Vaak kan er onderling een goede verdeling gemaakt worden wie met welke feestdag moet werken in de maand december.

Vragen of twijfels? Neem contact op met je HR-manager

Heb je een specifieke vraag over werken tijdens feestdagen en vind je het antwoord niet terug in jouw cao? Neem dan contact op met je HR-manager.

Bronnen: CNV Zorg & Welzijn, Indeed en Zorgwerk.

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

  • Adrienne
    Ik word als psycholoog ingepland op tweede kerstdag. Weliswaar met ORT, maar normaliter werk ik van 9.00 tot 17.00, en niet in weekends. Kan ik hier toe verplicht worden?
  • petra
    is het toegestaan dat je en kerstavond en 1ste kerstdag en nieuwjaarsdag ( vroege dienst) moet werken?
    • Ans
      Nee, dat hoort niet. Ook al zou je een fulltime contract hebben. Dan werk je 2 feestdagen en niet 3
    • Emmelie
      Hoi Petra, Hiervoor kun je het beste in jouw eigen CAO kijken. Dit verschilt namelijk per branche. Ik hoop je hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Groetjes, Emmelie - Redactie PGGM&CO
  • Monique
    Ik ben altijd vrij op maandag. Nu viel 1e kerstdag 2023 en nieuwjaarsdag 2024 op een maandag. Ik moest kiezen of ik kerst of oud en nieuw vrij wilde zijn. Ik heb gekozen voor kerst. Maar ik ben altijd al vrij op maandag, vaste vrije dag. Mag mijn werkgever mij dan toch verplichten om op maandag 1 januari te werken?
  • loes
    is goedevrijdag een vrijedag in thuiszorg.bij zorg en welzijn
  • Howard
    Ik werk in de ambulante hulpverlening (de Zorgcoach) maar mij is nog niet duidelijk of ik wel of niet vrij ben op Goede Vrijdag. Vriendelijke groet, Howard
  • theresia
    Hoe is de verdeling v d diensten bij feestdagen qua arbeidscontract? Moet die bijv 14 uur per week werkt net zoveel feestdagdiensten worden ingedeeld als iemand die 36 uur p w werkt?
    • CIndy
      Hier ben ik ook heel erg nieuwsgierig naar. In de CAO kan ik het niet vinden namelijk.
    • Monique
      Hoi Theresia, heb jij hier ooit antwoord op gekregen? Bij mijn hr verwijzen ze nl naar de CAO of mijn manager, maar ik wil gewoon een richtlijn.
    • LotteK
      Beste Theresia, Dit ligt aan de afspraken die zijn opgenomen in de CAO. Je HR manager kan hier meer over vertellen. Groetjes, Lotte (Redactie PGGM&CO)
  • A.E.
    Ik werk in een algemeen ziekenhuis in de flexpool. Ik heb een contract van 8uur per week. Kan iemand mij vertellen hoeveel feestdagen ik zou moeten werken per jaar?
    • bea
      Ik heb precies dezelfde vraag werk 16 uur en moet net zoveel feestdagen werken als iemand met contract van 24 en of meer. Vind dit vreemd, kan het niet terugvinden in cao?
    • LotteK
      Bedankt voor het bericht. Een antwoord op je vraag staat in je CAO. De HR manager van je organisatie kan je hier ook mee helpen. Succes! Groetjes, Lotte (Redactie PGGM&CO)