In de zorg ben je verplicht om te werken op feestdagen
Veel bedrijven zijn dicht tijdens de feestdagen. Maar in de zorg gaat het werk gewoon door. Vrij vragen mag altijd. Toch is de kans groot dat jouw hulp gewoon heel hard nodig is. Met een beetje geluk lossen dit soort roosterproblemen zich vanzelf op. Zo wil de ene collega in deze dure tijden wel een extra zakcent verdienen. Of heeft de ander helemaal geen zin in een avond gourmetten met de schoonfamilie.
Je wordt extra betaald als je werkt op een feestdag
Om het werken op ongewone tijden een beetje leuker te maken bestaat er onregelmatigheidstoeslag (ORT). Deze toeslag op je brutoloon krijg je wanneer je een dienst werkt buiten de normale werkdagen en kantoortijden. Denk bijvoorbeeld aan werken in de avond, nacht, weekenden of op feestdagen.
Lees in jouw cao welke dagen als feestdagen gelden
Sommige dagen worden over het algemeen gezien als feestdagen. Toch is je werkgever niet verplicht om je vrij te geven. Je hebt volgens jouw cao wel recht op ORT als je werkt buiten de normale werkdagen en kantoortijden. De hoogte van die ORT verschilt per cao. Op dit moment gelden de volgende dagen als feestdagen:
- Nieuwjaarsdag
- Goede Vrijdag (cao afhankelijk)
- Eerste Paasdag
- Tweede Paasdag
- Koningsdag
- Bevrijdingsdag - dit geldt om de 5 jaar als feestdag (cao afhankelijk)
- Hemelvaartsdag
- Eerste Pinksterdag
- Tweede Pinksterdag
- Eerste Kerstdag
- Tweede Kerstdag
- Oudejaarsavond (vanaf 18:00, cao afhankelijk)
Kijk dus goed naar jouw cao om te weten waar jij recht op hebt als het gaat om werken op feestdagen en het ontvangen van ORT.
Vragen of twijfels? Neem contact op met je HR-manager
Heb je een specifieke vraag over werken tijdens feestdagen en vind je het antwoord niet terug in jouw cao? Neem dan contact op met je HR-manager.
Bronnen: CNV Zorg & Welzijn, Indeed.
Reageren
Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.
Reactie