1. Home
  2. Werk-privébalans
  3. Werkgeluk
  4. 3 redenen waarom jonge medewerkers vaker een burn-out hebben

3 redenen waarom jonge medewerkers vaker een burn-out hebben

5 5 minuten lezen
Overzicht
Jonge dame kijkt verdrietig door burnout
  • 1 reacties
  • 0 vind ik leuks
Geplaatst door Maartje op 21 mei 2019
Ben of ken je iemand tussen de 25 en 35 jaar die thuiszit met een burn-out? Dan ben je niet de enige. In de zorgsector is de kans nog groter om opgebrand te raken. Vorig jaar werd in de zorg de hoogste stijging van jonge medewerkers met een burn-out ooit gemeten. Hoe komt het toch dat juist zoveel jonge mensen een burn-out hebben?

1.   Je brein staat altijd aan

Misschien had je eerste gsm nog geen internet, maar een sms’je was zo gestuurd. Mobiele telefoons en sociale media zorgen ervoor dat je altijd de druk voelt om snel te reageren. Het gevolg? Jouw brein staat áltijd aan. Waardoor je makkelijk vergeet dat ontspanning ook belangrijk is. Stuurt je leidinggevende je een mailtje na werktijd? Grote kans dat jij die nog even beantwoordt. We horen je denken: “Ja, maar mijn oudere collega’s doen dat ook.” Misschien klopt dat. Het verschil is dat jij in de basis niet de rust kent waarmee oudere collega’s zijn opgegroeid. Zij zetten hun telefoon sneller uit of op stil als ze thuis. Terwijl een groot deel van jouw (sociale) leven zich erop afspeelt.

2.   Door extra taken heb je minder tijd om te zorgen

De rol van verpleegkundigen is niet meer hetzelfde als vroeger. Het beeld dat veel jongeren hebben van de zorg komt niet overeen met de werkelijkheid. Administratie doen, accreditatiepunten halen, boodschappen doen, rapporten schrijven... Er wordt van je verwacht dat je zoveel meer doet dan alleen zorgen. Daarnaast zijn er steeds minder collega’s en is er minder tijd waardoor de werkdruk hoog is.

3.   Je vergelijkt jezelf met anderen

Je oudere collega’s hebben vaak jarenlange ervaring. En jij? Jij komt net uit de schoolbanken. Jouw generatie vergelijkt zich meer dan ooit met anderen. Dat komt mede door sociale media waar mensen vaak alleen de mooiste en interessantste ervaringen delen. Wat je niet ziet is dat iedereen ooit ergens is begonnen. En dat iedereen het weleens moeilijk heeft. Door de constante aanwezigheid van sociale media voelen vooral millennials een zekere druk om te presteren. Zowel in hun werkende- als in hun privéleven.

Zo laat je stress geen burn-out worden

Heb jij veel last van stress? Op onze speciale themapagina 'Stress & werkdruk' helpen we je met hulpmiddelen en tips om hier zo goed mogelijk mee om te gaan. En zo te voorkomen dat gezonde stress overgaat in ongezonde stress: een burn-out. 

Bronnen: Universiteit van Nederland, VerNet, Jong Burn-Out. 

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

  • Erzsi
    Het werken in de zorg met pg bewoners geeft mij veel voldoening. Ik vind het fijn om voor deze mensen te mogen zorgen. Je krijgt ook veel liefde terug van deze mensen. Ze zijn vaak erg dankbaar wanneer je met ze praat of op wat voor manier ze ondersteunt bij hun lichamelijke ongemakken. Ik ga iedere dag met heel veel plezier naar mijn werk!