1. Home
  2. Werk-privébalans
  3. Werkgeluk
  4. Uitkomst onderzoek: 1 op de 10 zorgmedewerkers op de hoogte van nieuwe Wet Zeggenschap in de zorg

Uitkomst onderzoek: 1 op de 10 zorgmedewerkers op de hoogte van nieuwe Wet Zeggenschap in de zorg

4 4 minuten lezen
Overzicht
  • 0 reacties
  • 7 vind ik leuks
Geplaatst door Emmelie op 21 juni 2023
Slechts 11% van de medewerkers in zorg en welzijn is op de hoogte van de nieuwe Wet Zeggenschap in de zorg. Dat blijkt uit onderzoek van PGGM&CO en Stichting IZZ onder 614 medewerkers. Ook merkt driekwart niets van voorbereidingen in de organisatie voor de invoering van deze wet. Terwijl het uitgangspunt van de nieuwe wet nou juist is dat zorgverleners actief worden betrokken bij beslissingen over de vakinhoud en beroepsontwikkeling.

Op dit moment nauwelijks tot geen zeggenschap 

De Wet Zeggenschap in de zorg gaat in op 1 juli a.s. Op dit moment wordt slechts 17% van de medewerkers betrokken bij beslissingen die hen direct raken. Ook heeft 84% nauwelijks tot geen zeggenschap over het omgaan met personeelstekorten en het rooster. Terwijl deze thema’s een belangrijke rol hebben in de ervaren werkdruk en werkplezier. En daarmee de kwaliteit van de zorg.  

1 op 3 medewerkers verwacht weinig verandering 

1 op de 3 zorgprofessionals verwacht dat er met de nieuwe Wet Zeggenschap in de zorg weinig zal veranderen. De grootste obstakels voor zeggenschap zijn de hoge werkdruk (45%), tijdsgebrek (40%) en een hiërarchische cultuur waarin besluiten top-down worden genomen (42%). Het heeft dus niet te maken met een gebrek aan durf om het gesprek aan te gaan. Er is simpelweg meer tijd en ruimte nodig om mee te kunnen praten.  

4 belangrijkste thema’s waarover medewerkers zeggenschap willen  

Medewerkers willen het liefst zeggenschap over het omgaan met personeeltekorten (15%). Verder willen zij actief worden betrokken bij roosteren (13%), ontwikkelingen in de zorg (12%) en hoe zij bevoegd en bekwaam blijven (12%).  

Over het onderzoek 

PGGM&CO doet voortdurend onderzoek naar de fysieke, mentale en financiële fitheid onder zorg- en welzijnsmedewerkers. Onderzoeksbureau Miles Research voert dit onderzoek uit. Deze keer heeft PGGM&CO samen met Stichting IZZ onderzoek gedaan naar de Wet Zeggenschap onder medewerkers in zorg en welzijn. In totaal namen 614 zorg- en welzijnsmedewerkers deel aan het onderzoek. 

Dit doen we met de uitkomsten van het onderzoek 

De resultaten van dit onderzoek zijn voor ons de basis voor nieuwe thema’s en producten die we leden aanbieden. Ook organiseert PGGM&CO in samenwerking met verschillende partners webinars die jou helpen met goed voor jezelf zorgen. Binnenkort lees je meer interessante uitkomsten en oplossingen.

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.