1. Home
  2. Geldzaken
  3. Besparen
  4. 5 x slim besparen op je boodschappen

5 x slim besparen op je boodschappen

4 4 minuten lezen
Overzicht
boodschappen besparen
  • 0 reacties
  • 3 vind ik leuks
Van eten tot wc-papier en van koffie tot tandpasta: onze dagelijkse boodschappen vormen een groot deel van onze uitgaven. En die kosten lopen soms flink op. Zeker als je graag voor een gezonde leefstijl kiest, met goede en verse producten. Toch is het met een beetje voorbereiding nog steeds mogelijk om goedkoop én verantwoord boodschappen te doen. We zetten 5 slimme tips voor je op een rij.

Tip 1 Maak een plan

Ligt er bij jou ook altijd bedorven groente in de koelkast? Niks is zo vervelend als het verspillen van eten. Je hebt meer afval en het is zonde van je geld. Een van de beste manieren om dit te voorkomen, is het maken van een boodschappen-plan. Bedenk van tevoren wat je wil gaan eten en maak hiervoor een boodschappenlijstje. Zo kom je niet thuis met voedsel dat ‘overblijft’. Kijk voordat je naar de winkel gaat naar wat je al in huis hebt en koop producten die je in meerdere recepten kunt gebruiken. Dat is goedkoper én duurzamer!

Tip 2 Doe flexibel boodschappen

De beste manier om te besparen op je boodschappen is om flexibel te zijn in wáár je boodschappen doet. De ene (super)markt heeft groente en fruit scherper geprijsd. Bij de ander moet je zijn voor schoonmaakmiddelen en wc-papier. Neem er de tijd voor om overal de beste aanbiedingen te halen. Pas je boodschappen aan op wat er die week in de aanbieding is. Wijk ook in je vertrouwde supermarkt eens van de gebaande paden af en kijk wat er nog meer voor gezonde artikelen in de schappen liggen. Kijk eens of het eigen merk van de supermarkt waar je boodschappen doet aan je kwaliteitseisen voldoet. Het eigen merk is vaak voordeliger en tegenwoordig bieden supermarkten vaak ook biologische opties aan.

Tip 3 Kies slim met gezonde producten

Gezonde producten als groente en fruit hoeven echt niet altijd duur te zijn. Met een beetje creativiteit en flexibiliteit kun je al gauw een hoop besparen. Denk bijvoorbeeld aan:   

  • Seizoensgroente en -fruit

Seizoensgroente en seizoensfruit zijn verser, goedkoper, gezonder, hebben meer smaak én zijn beter voor je portemonnee. Nog een extra voordeel: seizoensgroente en fruit eten is minder belastend voor het milieu. Altijd een goed idee dus!

  • Ingevroren versus vers

Is het niet het seizoen voor een product? Of is het product wat je graag wilt aan de dure kant, zoals bijvoorbeeld asperges of blauwe bessen? Koop het dan ingevroren. Groente en fruit wordt ingevroren op de piek van de rijpheid. Alle gezonde voedingsstoffen zitten er dus nog gewoon in. Ingevroren groente en fruit zijn al gauw euro’s goedkoper en blijven lang goed. Ideaal dus!

  • Koop groot in

Als het kan, koop dan groot in. Dit is voordeliger dan elke keer minder in huis te halen. Daarnaast scheelt het tijd. Gebruik de vriezer om je eten in te bewaren. En zet op je bakjes wat erin zit en de datum waarop je het invroor. Zo voorkom je dat je het later alsnog moet weggooien.

Tip 4 Stap op de fiets

Beweeg en blijf fit! Stap op de fiets om boodschappen te doen. De voordelen spreken voor zich; het is goedkoper én minder vervuilend dan wanneer je de auto pakt. Daarnaast krijg je gelijk een frisse neus en wat extra beweging. En heb je geen fietstassen? Neem dan een grote rugzak of stevige tassen mee die je makkelijk aan je stuur hangt. Zo heb je op de terugrit een extra work-out te pakken met al die kilo’s boodschappen erbij. Lekker bezig!

Tip 5 Positieve instelling

Elke (huishoudelijke) klus waar je tegenop ziet, wordt leuker als je het positief benadert. Je loopt heel anders door de supermarkt als je blij bent dat je boodschappen kúnt doen in plaats van dat je baalt dat je ze mòet doen. Hoe blijer je bent, hoe gezonder en slimmer de keuzes die je maakt. Als je chagrijnig bent, pak je toch eerder die reep chocola, die eigenlijk helemaal niet op je lijstje stond. Stap dus met een positieve mindset op de fiets en haal je gezonde boodschappen in huis.

 

Bronnen: De Gezonde Apotheker, Groentekalender PDF, Northwester Mutual 

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.