1. Home
  2. Werk-privébalans
  3. Stress & werkdruk
  4. 4x waarom een mindful mindset zo belangrijk is als zorgprofessional

4x waarom een mindful mindset zo belangrijk is als zorgprofessional

5 5 minuten lezen
Overzicht
Vrouw met bloemen en gieter
  • 0 reacties
  • 4 vind ik leuks
Geplaatst door Emmelie op 24 juni 2024
Je bent nog niet klaar met de ene patiënt of je ‘moet’ alweer door naar de volgende. Ook al ben je fysiek aanwezig, je hoofd is er nog helemaal niet bij. Mindfulness kan je hierbij helpen. Het geeft je brein een korte pauze en helpt je om in het nu te zijn. Zo kun je er beter voor je patiënten zijn. En heb je aan het eind van de dag nog genoeg energie. Hieronder vertellen we meer over mindfulness en leggen we uit waarom het juist voor zorgprofessionals zo interessant is.

Mindfulness helpt je om te focussen op het hier en nu  

We doen en denken over het algemeen op de automatische piloot. Daarnaast zitten we vaak met ons hoofd in het verleden of maken plannen voor de toekomst. Mindfulness helpt je om te focussen op het hier en nu. Je leert om zonder oordeel bewust te worden van wat er nu gebeurt. Zodat je bewuste keuzes maakt en minder stress hebt. Met een mindful mindset ervaar je meer rust en concentratie.  

Dit zijn de 4 belangrijkste redenen waarom mindfulness juist zo interessant is om in de zorg toe te passen.

Mindfulness …

1.   Zorgt voor minder gevoelens van stress en angst

Uit verschillende studies blijkt dat het toepassen van mindfulness een positieve impact heeft op professionals in zorg en welzijn. Zo helpt mindfulness je om beter om te gaan met stress. Daarnaast zorgt het voor minder angst, depressie, burn-out en een betere kwaliteit van leven.

2.   Helpt om een positieve houding te hebben

Mindfulness helpt je om positiever in het leven te staan en ervaringen en situaties te accepteren zoals ze zijn. Want hoe hard je ook werkt en hoe goed je je best ook doet, geen enkel mens is perfect. Mindfulness helpt je om hierin milder te worden.

3.   Verbetert de relatie met patiënten, collega’s, vrienden en familie

Mindfulnesstraining voor professionals in de zorg heeft een bewezen positieve invloed op het contact met patiënten en cliënten. Je traint belangrijke kwaliteiten, zoals bewuste en gerichte aandacht, het inschatten van emoties en het meevoelen met patiënten. Daarnaast ben je als zorgprofessional een voorbeeld voor anderen: jouw mindful mindset heeft direct effect op de cliënt of patiënt. Maar ook in je privéleven pluk je hier de vruchten van.  

4.   Verbetert je hele welzijn

Wanneer je te maken krijgt met spannende of vervelende situaties, reageert je lichaam direct: eerst maak je adrenaline aan en later ook cortisol. Je ademhaling versnelt en je hartslag en bloeddruk stijgen, waardoor je gefocust en alert kunt handelen. Dit is gezond, zolang er genoeg rust tegenover staat. Is dit niet het geval? Dan is er sprake van chronische stress. Dit heeft onder andere impact op je brein, je spijsvertering en je slaap. Mindfulness helpt om dit soort chronische stress te verminderen en je gehele gezondheid te verbeteren.

Bronnen: VGZ, IZZ

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.