1. Home
 2. Geldzaken
 3. Besparen
 4. 5 x slim besparen op je gezonde boodschappen

5 x slim besparen op je gezonde boodschappen

4 4 minuten lezen
Overzicht
Vrouw met fiets en boodschappen
 • 3 reacties
 • 44 vind ik leuks
Geplaatst door Lotte op 2 juni 2021
Van eten tot wc-papier en van koffie tot tandpasta: onze dagelijkse boodschappen vormen een groot deel van onze uitgaven. En die kosten lopen soms flink op. Zeker als je graag voor een gezonde leefstijl kiest, met goede en verse producten. Toch is het met een beetje voorbereiding nog steeds mogelijk om goedkoop én gezond boodschappen te doen. We zetten 5 slimme tips voor je op een rij.

Tip 1 Maak een plan

Ligt er bij jou ook altijd bedorven groente in de koelkast? Niks is zo vervelend als het verspillen van eten. Je hebt meer afval en het is zonde van je geld. Een van de beste manieren om dit te voorkomen, is het maken van een boodschappen-plan. Bedenk van tevoren wat je wil gaan eten en maak hiervoor een boodschappenlijstje. Zo kom je niet thuis met voedsel dat ‘overblijft’. 

Tip 2 Doe flexibel boodschappen

De beste manier om te besparen op je boodschappen is om flexibel te zijn in wáár je boodschappen doet. De ene (super)markt heeft groente en fruit scherper geprijsd. Bij de ander moet je zijn voor schoonmaakmiddelen en wc-papier. Wijk ook in je vertrouwde supermarkt eens van de gebaande paden af en kijk wat er nog meer voor gezonde artikelen in de schappen liggen. Kijk eens of het eigen merk van de supermarkt waar je boodschappen doet aan je kwaliteitseisen voldoet. Het eigen merk is vaak voordeliger en tegenwoordig bieden supermarkten vaak ook biologische opties aan.

Tip 3 Kies slim met gezonde producten

Gezonde producten als groente en fruit hoeven echt niet altijd duur te zijn. Met een beetje creativiteit en flexibiliteit kun je al gauw een hoop besparen. Denk bijvoorbeeld aan:   

 • Seizoensgroente en -fruit

Seizoensgroente en seizoensfruit zijn verser, goedkoper, gezonder, hebben meer smaak én zijn beter voor je portemonnee. Nog een extra voordeel: seizoensgroente en fruit eten is minder belastend voor het milieu. Altijd een goed idee dus!

 • Ingevroren versus vers

Is het niet het seizoen voor een product? Of is het product dat je graag wilt aan de dure kant, zoals bijvoorbeeld asperges of blauwe bessen? Koop het dan ingevroren. Groente en fruit wordt ingevroren op de piek van de rijpheid. Alle gezonde voedingsstoffen zitten er dus nog gewoon in. Ingevroren groente en fruit zijn al gauw euro’s goedkoper en blijven lang goed. Ideaal!

 • Koop groot in

Als het kan, koop dan groot in. Dat is voordeliger dan elke keer minder in huis te halen. Daarnaast scheelt het tijd. Gebruik de vriezer om je eten in te bewaren. En zet op je bakjes wat erin zit en de datum waarop je het invroor. Zo voorkom je dat je het later alsnog moet weggooien.

Tip 4 Stap op de fiets

Beweeg en blijf fit! Stap op de fiets om boodschappen te doen, of neem de benenwagen. De voordelen spreken voor zich; het is goedkoper én minder vervuilend dan wanneer je de auto pakt. Daarnaast krijg je gelijk een frisse neus en wat extra beweging. Heb je geen fietstassen? Neem dan een grote rugzak of stevige tassen mee. Zo heb je op de terugrit een extra work-out te pakken met al die kilo’s boodschappen erbij. Lekker bezig!

Tip 5 Positieve instelling

Je loopt heel anders door de supermarkt als je vrolijk bent en als je geen lege maag hebt. Als je chagrijnig bent en trek hebt, pak je toch eerder die reep chocola. Hoe blijer je bent, hoe gezonder en slimmer de keuzes die je maakt. Stap dus met een positieve mindset op de fiets en haal je gezonde boodschappen in huis.

 

Bronnen: De Gezonde Apotheker, Groentekalender PDF, Northwester Mutual 

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

 • Svetlana
  Goeden dag, met al die suggesties over besparen, kan ik zeggen: als weinig geld is, hoe kan je sparen en besparen. Goed eten is duur. Huur van het huis,stroom, water, onroerend goed belasting, verzekeringen, eigen ziektegeld bijdrage... dat kan je niet op besparen. En telkens weer word je geleerd ,hoe je aan alles kan besparen. Begrepen ik niet wat jullie bedoelen?
 • Freddy
  Reactie mbt slim voedsel inkopen. Tot mijn verbazing wordt hier niet gemeld om biologisch voedsel te kopen en zeker 2x per week geen vlees te eten. Ja ik weet dat biologische voedsel vaak wat duurder is, maar het is kortzichtig en zo niet meer van deze tijd om dit niet al eerste aanbeveling te noemen.
 • Ria
  In het artikel wordt weer eens gerept van de goedkoopste, de voordeligste groente en fruit. Waarom? Als we onze biologische boeren een normale prijs betalen, rechtstreeks kopen, en ze zo helpen bij het omschakelen, dan heeft iedereen daar voordeel van. Ik erger me wezenloos aan al die schreeuwende borden met voordeel! Voordeel voor wie? Voor de grote supermarkten. De goede niet te nagesproken. Rechtstreex kopen is op den duur voordeliger!