1. Home
  2. Geldzaken
  3. Geld besparen
  4. 7 x slim besparen op je gezonde boodschappen

7 x slim besparen op je gezonde boodschappen

4 4 minuten lezen
Overzicht
Vrouw met fiets en boodschappen
  • 14 reacties
  • 145 vind ik leuks
Geplaatst door Lotte op 2 juni 2021
Van eten tot wc-papier en van koffie tot tandpasta: onze dagelijkse boodschappen vormen een groot deel van onze uitgaven. En die kosten liepen de afgelopen tijd bij veel mensen flink op. Bij de kassa voelden we de prijsstijgingen allemaal in onze portemonnee. Kun je in dit soort tijden nog wel goedkoop én nog steeds gezond boodschappen doen? Wij verzamelden de slimste tips.

1. Plan je maaltijden voor de hele week

Ligt er bij jou ook altijd bedorven groente in de koelkast? Niks is zo vervelend als het verspillen van eten. Je hebt meer afval én het is zonde van je geld. Plan daarom je maaltijden voor de hele week en maak hiervoor een boodschappenlijstje. Houd hierbij altijd rekening met wat je nog hebt liggen en wat er deze week in de aanbieding is.

2. Doe flexibel boodschappen

De beste manier om te besparen op je boodschappen is om flexibel te zijn in wáár je boodschappen doet. De ene (super)markt heeft groente en fruit scherper geprijsd. Bij de ander moet je zijn voor schoonmaakmiddelen en wc-papier. Wijk ook in je vertrouwde supermarkt eens van de gebaande paden af en kijk wat er nog meer voor gezonde artikelen in de schappen liggen. Kijk eens of het eigen merk van de supermarkt waar je boodschappen doet aan je kwaliteitseisen voldoet. Het eigen merk is vaak voordeliger en tegenwoordig bieden supermarkten vaak ook biologische opties aan.

3. Check de aanbiedingen maar laat je niet gek maken

Zie je 1 + 1 gratis aanbieding? Dan is dat natuurlijk top. Maar alleen als het om producten gaat die je toch al nodig had of veel gebruikt. Extra kopen omdat het in de aanbieding is, maakt je boodschappen alleen maar duurder. En dan moet je straks misschien alsnóg weggooien.

4. Kies slim met gezonde producten

Gezonde producten als groente en fruit hoeven echt niet altijd duur te zijn. Met een beetje creativiteit en flexibiliteit bespaar je al gauw een hoop. Denk bijvoorbeeld aan:   

  • Seizoensgroente en -fruit

Seizoensgroente en seizoensfruit zijn verser, goedkoper, gezonder, hebben meer smaak én zijn beter voor je portemonnee. Nog een extra voordeel: seizoensgroente en fruit eten is minder belastend voor het milieu. Altijd een goed idee dus!

  • Ingevroren versus vers

Is het niet het seizoen voor een product? Of is het product dat je graag wilt aan de dure kant, zoals bijvoorbeeld met asperges of blauwe bessen? Koop het dan ingevroren. Groente en fruit wordt ingevroren op de piek van de rijpheid. Alle gezonde voedingsstoffen zitten er dus nog gewoon in. Zo betaal je voor verse aardbeien al gauw €2,50,- voor 250 gram. Terwijl je voor een diepvrieszak van 750 gram slechts €2,99 neerlegt. Daarnaast blijven ze ook nog eens veel langer goed. ideaal!

  • Koop groot in

Als het kan, koop dan groot in. Dat is voordeliger dan elke keer minder in huis te halen. Daarnaast scheelt het tijd. Gebruik de vriezer om je eten in te bewaren. En zet op je bakjes wat erin zit en de datum waarop je het invroor. Zo voorkom je dat je het later alsnog moet weggooien.

5. Betaal je boodschappen contant

Zeker als je het lastig vindt om overzicht te houden over je budget. Stop het boodschappengeld voor de week in een pot. Dat geld neem je mee en meer niet. Op deze manier kun je nooit meer over je budget heen gaan.

6. Neem de fiets

Beweeg en blijf fit! Stap op de fiets om boodschappen te doen, of neem de benenwagen. De voordelen spreken voor zich; het is goedkoper én minder vervuilend dan wanneer je de auto pakt. Daarnaast krijg je gelijk een frisse neus en wat extra beweging. Heb je geen fietstassen? Neem dan een grote rugzak of stevige tassen mee. Zo heb je op de terugrit een extra work-out te pakken met al die kilo’s boodschappen erbij. Lekker bezig!

7. Positieve instelling én een gevulde maag

Je loopt heel anders door de supermarkt als je vrolijk bent en als je geen lege maag hebt. Als je chagrijnig bent en trek hebt, pak je toch eerder die reep chocola. Hoe blijer je bent, hoe gezonder en slimmer de keuzes die je maakt. Stap dus met een positieve mindset op de fiets en haal je gezonde boodschappen in huis.

Bronnen: PorteRenee, De Gezonde ApothekerGroentekalender PDFNorthwester Mutual.

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

  • corry. d.
    ik kwam uit een gezin met 7 kinderen nooit breed gehad , tot mijn eigen huwelijk toch moest opletten met je centjes ,,mijn 2de huwelijk rijk leven gehad , al 23 weduwe moet rond komen van echt minnima , ZELFS NU MET AOW EN EEN HEEL KLEIN PENSIOEN , KEN JE GEEN GROTE SPRONGEN MAKEN EN KIJK ALLE FOLFERS NA OP RECKLAME,S LEEF NIET IN LUXE ROOK EN DRINK NIET ,WEET MIJN GOD NIET WAAR IK OP MOET BEZUINIGEN,
    • corry. d.
      HAAL MELK EN JOGERT , EIEREN BIJ DE BOER LEKKERDER EN VERS EN GOEDKOPER TEVENS HELP IK DE BOER ZIJN BESTAAN. GEEN BOEREN GEEN ETEN.
  • Willy
    Ik doe mee aan de actie “to goot to go” dat zijn verse producten die anders weggegooid worden . Het is ook nog eens goedkoper .
  • Clemens3
    Ik ben het helemaal eens met de reactie van Ria op dit artikel. Graag zou ik zien dat in dit kader de pggmenco eens een blik zou willen werpen op de mogelijkheden die Ria aandraagt om te kopen bij de biologische boer en daarmee op de duur goedkoper uit te zijn want bij een grotere klantenkring van een biologische landbouwer/veehouder kan deze ook beter rondkomen. Het zou, overigens, wel goed zijn als we teruggaan naar de gemengde bedrijven zoals die er voorheen ook waren.
  • Claar
    Biologisch eten is altijd veel duurder ,geen optie voor besparing
  • Anneke
    Een super goed en leuk artikel. Heb er wat mee gedaan.
    • Emmelie
      Hoi Anneke, Wat leuk om te horen. Fijn dat je iets met de tips kunt! Heel erg graag gedaan. Groetjes, Emmelie - PGGM&CO
  • Ans
    Leuke tips
  • Ria
    In het artikel wordt weer eens gerept van de goedkoopste, de voordeligste groente en fruit. Waarom? Als we onze biologische boeren een normale prijs betalen, rechtstreeks kopen, en ze zo helpen bij het omschakelen, dan heeft iedereen daar voordeel van. Ik erger me wezenloos aan al die schreeuwende borden met voordeel! Voordeel voor wie? Voor de grote supermarkten. De goede niet te nagesproken. Rechtstreex kopen is op den duur voordeliger!
    • Susannah
      Bedankt voor je reactie Ria. We beschrijven in het artikel een aantal opties om te besparen omdat voor iedereen de mogelijkheden anders zijn. Bijvoorbeeld ingevroren groente uit de supermarkt. Maar ook lekker vers van het seizoen (van de lokale boer) altijd een goed idee! Groetjes Susannah - PGGM&CO
    • Elly
      Ik ben het helemaal eens met Ria! En ik doe aan slow cooking, even het eten doorkoken, theedoek eromheen, 2x isolatie tas van de supermarkt, en daarna onder het dekbed! Ideaal! Sinds een aantal jaren heb ik een slimme meter! Ik draai nu in de weekenden de was!
  • Freddy
    Reactie mbt slim voedsel inkopen. Tot mijn verbazing wordt hier niet gemeld om biologisch voedsel te kopen en zeker 2x per week geen vlees te eten. Ja ik weet dat biologische voedsel vaak wat duurder is, maar het is kortzichtig en zo niet meer van deze tijd om dit niet al eerste aanbeveling te noemen.
    • Susannah
      Bedankt voor je reactie Freddy! In het artikel doen we deze oproep niet dus wat bedoel je precies? Groetjes Susannah - PGGM&CO
  • Svetlana
    Goeden dag, met al die suggesties over besparen, kan ik zeggen: als weinig geld is, hoe kan je sparen en besparen. Goed eten is duur. Huur van het huis,stroom, water, onroerend goed belasting, verzekeringen, eigen ziektegeld bijdrage... dat kan je niet op besparen. En telkens weer word je geleerd ,hoe je aan alles kan besparen. Begrepen ik niet wat jullie bedoelen?