1. Home
 2. Geldzaken
 3. Geld besparen
 4. Energietoeslag 2023

Energietoeslag 2023

4 4 minuten lezen
Overzicht
 • 7 reacties
 • 47 vind ik leuks
Geplaatst door Susannah op 28 februari 2023
Steeds meer mensen hebben moeite om hun energierekening te betalen. Daarom heeft de overheid in 2022 een nieuw soort toeslag geïntroduceerd. De energietoeslag. Deze toeslag helpt alleenstaanden of huishoudens met een laag inkomen bij het betalen van de energierekening. Ben je benieuwd of je hiervoor in aanmerking komt? En hoe vraag je het aan? Wij zetten het voor je op een rijtje.

Richtlijnen energietoeslag 2023

Gemeenten mogen zelf bepalen wie hiervoor in aanmerking komt. Wel heeft de overheid een richtlijn meegegeven. Je mag niet meer verdienen dan 120% van het sociaal minimum inkomen. Als je met pensioen bent of studeert gelden hiervoor andere regels. De overheid heeft een richtlijn voor de hoogte van de toeslag bepaald, dat was €1.300 in 2022. De hoogte van het bedrag voor 2023 is nog niet bekend.

Update juli 2023: De energietoeslag voor 2023 zal waarschijnlijk neerkomen op €800 per huishouden. Gemeenten blijven vrij om een andere afweging te maken. In het voorstel staat dat de energietoeslag 2023 aangevraagd kan worden tot en met 31 augustus 2024. Let op! Dit is een wetsvoorstel en nog geen definitieve wet. 

Kom ik in aanmerking voor energietoeslag?

Of je in aanmerking komt voor de energietoeslag is afhankelijk van je inkomen. Je had recht op energietoeslag in 2022 als je minder verdiende dan €1.310,05 (alleenstaande) of €1.871,50 (samenwonend) netto per maand. Dit jaar zijn de regels voor energietoeslag iets aangepast. Het sociaal minimum inkomen is gestegen en daarom is 120% van het sociaal minimum inkomen ook hoger. Als alleenstaande mag je in 2023 niet meer verdienen dan €1.434,79 en samenwonend niet meer dan €2.049,70 netto per maand.

Kom je niet in aanmerking voor toeslag maar kan je wel wat hulp gebruiken omdat je je zorgen maakt? Weet dat er dan organisaties zijn die jou kunnen helpen.

Heb jij inzicht in jouw geldzaken?

Je goed voelen over je geldzaken geeft rust en minder stress. Download het e-book ‘Geld overhouden? Zo doe je dat!’. En kijk of jij nog kunt (be)sparen met onze tips.

E-book: geld overhouden? Zo doe jij dat?

120% van het sociaal minimum in 2022

Bekijk in de tabel de inkomensgrens van 2022.

120% van het sociaal minimum in 2023

Dit jaar zijn de regels voor de energietoeslag iets aangepast. Het sociaal minimum inkomen is iets gestegen en daarmee de 120% regel ook.

Ondanks dat het steeds moeilijker wordt om rond te komen zijn er misschien toch nog bespaar opties. We vroegen collega’s uit de sector naar hun ultieme bespaartips.

Hebben studenten recht op energietoeslag?

Studenten komen niet in aanmerking voor deze toeslag. Kom je als student in de financiële problemen door de hoge energieprijzen? Dan kun je, als je 21 jaar of ouder bent en het energiecontract staat op jouw naam, wel een aanvraag doen voor tegemoetkoming in de kosten. De aanvraag hiervoor loopt via de gemeente. Je doet dan een aanvraag voor individuele bijzondere bijstand. De gemeente bepaalt of je hier recht op hebt.

Update juli 2023: studenten mogelijk tóch energietoeslag in 2023
Het gewijzigde wetsvoorstel voor de energietoeslag over 2023 is op 3 juli aangeboden aan de Tweede Kamer. In het voorstel staat dat uitwonende studenten toch een tegemoetkoming kunnen krijgen. Het voorstel is om een eenmalige uitkering te geven via DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). Deze uitkering komt in het schooljaar 2023-2024. Dit voorstel geldt alleen voor studenten die in aanmerking komen voor een prestatiebeurs en uitwonend zijn. Voor studenten die niet meer in aanmerking komen voor een prestatiebeurs maar wel een lening hebben wordt nog 1 ultieme poging gedaan om uit te zoeken hoe deze groep tóch een tegemoetkoming kan krijgen. Van thuiswonende studenten wordt verwacht dat zij een beroep kunnen doen op hun ouders. Let op! Dit is een wetsvoorstel en nog geen definitieve wet. 

Met pensioen en energietoeslag

Ben je met pensioen en ontvang je AOW? Dan heb je mogelijk recht op energietoeslag. De energietoeslag is bedoeld voor mensen met een laag inkomen. Als je AOW ontvangt met een klein aanvullend pensioen kan het zijn dat je hier recht op hebt. De regels hiervoor verschillen per gemeente. Net zoals voor werkenden geldt de richtlijn van 120% van het sociaal minimum. Zit je net boven dit minimum? Dan kan je een aanvraag doen met een beroep op coulance.

Ben je met pensioen en kom je er alleen niet uit? Dan biedt de ANBO hulp aan om de aanvraag in te dienen. Ook bij de bibliotheek kun je terecht voor hulp. Zoek een informatiepunt bij jou in de buurt.

Energietoeslag ontvangen in 2022?

Dan kan het zijn dat je gemeente alvast €500 heeft uitgekeerd als voorschot voor de eerste periode van 2023. Het is nog niet helemaal duidelijk vanaf wanneer je de energietoeslag 2023 kunt aanvragen. Waarschijnlijk is dat in juni 2023. 

Aanvragen energietoeslag 2023

Het is nog niet mogelijk om de eenmalige energietoeslag 2023 aan te vragen. Voor deze toeslag is op 3 juli 2023 een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd. De Tweede en Eerste Kamer moeten hier nog over beslissen. Het is nu dus nog niet helemaal duidelijk vanaf wanneer je energietoeslag voor 2023 kunt aanvragen. En het bedrag voor 2023 is niet automatisch gelijk aan dat van 2022.

 

Bron: Rijksoverheid

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

 • bennie
  volgens de belating dienst had ik in 2022 n inkomen van17.020 hoe kan dat ik niet in aanmerking kom voor de energie toeslag ik ben alleen staand en alleen wonend ik heb alleen mijn aow en n klein weduwen pensioentje?? graag hier n tegen bericht bvd bennie
 • Claudia
  En wat is het nou geworden 800 euro of 1300?
 • Gradus
  De maatregelen die ons kabinet "geven" zijn te belachelijk voor woorden. Onzin maatregelen!! Daar kunnen jullie helaas ook niets aan veranderen want jullie zullen ook "gepakt" worden door diezelfde overheid.
 • Mar van veen
  Mijn dochter woont nu tijdelijk hier ivm long covid. Vorig jaar heb ik het wel geb Grejen. Zij werk 11 uur dus ik vraag me af hoe dat dit jaar zit
 • Hanneke
  Ik werk als persoonlijk begeleider in de zorg en ben van mening dat de energietoeslag eigenlijk pas gegeven zou moeten worden als mensen met een rekening komen. Wat ik nu zie in de praktijk is namelijk dat de kachel volledig uit gaat en de energierekening ontzettend laag blijft (ze zitten met waxinelichtje in huis). Van het geld dat gekregen wordt, worden tv's en fietsen e.d. gekocht.. Zelf heb ik er geen recht op, geen probleem maar we betalen hier wel met zijn allen aan mee. Het groeit scheef zo is mijn mening. Jullie artikel gaat vooral over informeren en niet zozeer inhoudelijk maar ik wil bovenstaande toch graag als reactie geven, waar ik dit ook maar kan doen. Hopelijk wordt dit ergens opgepakt..
  • Claudia
   Belachelijke waarom gun je mensen met energie label d geen toeslag? Egoistisch zeg je vergeet ws dat sommige mensen ernstig ziek zijn en met een dekentje op de bank liggen omdat ze de kachel niet hoger te zetten! Kan je het niet hebben dat ouderen die altyd gewerkt hebben er een beetje warm er bij zitten? Jij verbruikt weinig aangezien je iedere dag op je werk bent kan je thuis lekker bezuinigen
  • Henk
   Mogen de mensen toch zelf weten hoe te besteden. Als ze graag in de kou willen zitten, prima, doen ze dat toch. NIet mee bemoeien,