1. Home
 2. Geldzaken
 3. Geld besparen
 4. Hulp bij het betalen van je energierekening: 5 tips

Hulp bij het betalen van je energierekening: 5 tips

4 4 minuten lezen
Overzicht
 • 3 reacties
 • 38 vind ik leuks
Geplaatst door Emmelie op 22 augustus 2022
Grote kans dat jij de gestegen energieprijzen afgelopen jaar ook in je portemonnee hebt gevoeld. Vind jij het inmiddels een uitdaging om je energierekening te betalen? We verzamelden een aantal tips die jou misschien kunnen helpen om de rekeningen beter te betalen. En zetten op een rij waar jij terecht kunt voor hulp. Want dit hoef jij niet in je eentje op te lossen.

Kijk of je recht hebt op energietoeslag 

De energieprijzen zijn de afgelopen periode flink gestegen. De overheid heeft daarom een eenmalige energietoeslag geregeld voor huishoudens met lage inkomens. De gemeente regelt de uitbetaling van de toeslagen. Ben jij benieuwd of jij daarvan gebruik mag maken? Ontdek of jij recht hebt op energietoeslag.

Neem contact op met je energieleverancier voor een betalingsregeling

Lukt het even niet om de energierekening te betalen? Dan kun je contact opnemen met je energieleverancier. Overleg of je een betalingsregeling kunt krijgen. Je energieleverancier weet dat de prijzen ontzettend zijn gestegen en begrijpt dat het lastig kan zijn om je rekening nog te betalen. Daar hoef je je echt niet voor te schamen.

Schakel hulp in van een gratis energiecoach

Via Geldfit kun je een gratis energiecoach inschakelen. De energiecoach is helemaal onafhankelijk. En werkt niet samen met energieleveranciers. Zo kan de coach echt naar jouw situatie kijken en ontdekken jullie samen welke oplossingen het beste voor jou werken.

Zoek naar hulp in de buurt

Maak je je echt zorgen of je de rekeningen allemaal nog kunt betalen? Ook in je eigen omgeving kun je vaak hulp krijgen. Wel zo fijn. Ontdek hier welke hulp er is bij jou in de buurt.

Bel voor anoniem en persoonlijk advies met Geldfit

Vind je het fijner om anoniem iemand te spreken? Bel dan gratis voor persoonlijk advies met Geldfit. Dat is helemaal anoniem. Zij luisteren naar jouw verhaal en de zorgen die je hebt. En ze geven je tips en advies om je verder te helpen. Geldfit kun je bereiken op dit nummer: 0800 - 8115

Je kunt ook met Geldfit chatten of naar ze mailen. Die informatie vind je op hun website.

12 extra praktische bespaartips om je energierekening wat te verlagen

En natuurlijk zijn er een paar hele praktische dingen die je thuis kunt doen om te besparen. Misschien doe of weet je dit al lang, maar toch nog even op een rijtje:

 • Zorg ervoor dat je apparaten die je niet gebruikt uitzet.
 • Verwarm alleen de ruimtes waar je ook echt bent.
 • Doe je favoriete trui aan als het koud wordt en zet je verwarming op maximaal 19 graden.
 • Gebruik LED-lampen in plaats van gloeilampen.
 • Ventileer je huis elke dag even.
 • Koop tochtstrips om naden mee te dichten.
 • Beplak de achterkant van je verwarming met radiatorfolie. Zo voorkom je dat je warmte verliest aan de die kant van je verwarming.
 • Zonnige dag? Lucht vroeg in de ochtend je huis en doe daarna alle gordijnen, rolluiken, screens of zonneschermen lekker dicht. Zo houd je het koeler in huis.
 • Bel je cv-installateur en laat hem controleren of jouw cv-ketel op de juiste temperatuur staat ingesteld.
 • Check je apparaten. Sommige apparaten slurpen energie. Weet je niet waar je moet beginnen? Op Milieucentraal vind je een hele lijst met energieslurpers.
 • Douche in 5 minuten. Misschien niet de fijnste tip, want lekker douchen kan zo ontspannend zijn. Vooral na een dag hard werken natuurlijk! Maar misschien kun je er wel een wedstrijd van maken met je gezin of huisgenoten.
 • Was op 30 graden in plaats van 40. Zo bespaar je al de helft energie. Hoe kouder, hoe beter!

Bronnen: Geldfit, Milieu centraal.

 

 

 

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

 • Sperber
  Veel van de door U gegeven energie tips zijn natuurlijk alom bekend en behoeft daarom geen herhaling door PGGM of een andere instantie. Door gewoon je gezonde verstand te gebruiken spaar je heel veel op je energierekening.
 • maria
  Ik woon in een flat 11hoog en heb geen invloed op mijn verwarmingsketel\warmwatervoorziening, dat is centraal geregeld.Ook is er geen thermostaat in huis , aangesloten bij de cv.heb alleen cv aan in de woonkamer en ook niet de heledag omdat ik veel zon heb en het wordt dan van zelf warm.Kosten cv zijn bij de huur berekend 95.00euro en voor Enecob etaalik ook nog 90.00euro voor gas om te koken en douchen. Voor een alleenstande best veel , wat er nog veranderd weet ik nog niet nog niets gehoord van de huisbaas en Eneco.
  • Sperber
   Maria moet met haar huisbaas in debat en verzoeken diverse bezuinigingen toe te passen of aan te passen.