1. Home
 2. Geldzaken
 3. Geld besparen
 4. Met deze 3 maatregelen bespaar je snel op je energierekening

Met deze 3 maatregelen bespaar je snel op je energierekening

5 5 minuten lezen
Overzicht
 • 38 reacties
 • 339 vind ik leuks
Geplaatst door Emmelie op 12 oktober 2022
Hoe je het allersnelst bespaart op je energierekening? Dat kan voor jou anders zijn dan voor je buren. Natuurlijk bespaar je het meest door te gaan voor isolatie van je huis. Door zonnepanelen aan te schaffen en een warmtepomp. Maar niet iedereen kan en wil die investering maken in deze dure tijden, waar het soms al een uitdaging is om überhaupt rond te komen. En al zou dat wel kunnen, soms duurt het best even voordat het allemaal geregeld is. Wat doe je dan als je déze maand nog op je energierekening wil besparen?

Tip 1. Zet de temperatuur van je cv-ketel lager

Heb je een cv-ketel thuis? Ga naar www.zetmop60.nl en kijk hoe je de temperatuur van jouw cv-ketel lager zet. Dat kan soms wel 20% op je gasverbruik schelen (bron: Porterenee.nl). In veel huishoudens staat de cv-ketel nog afgestemd op 80 of 90 graden. En dat is tegenwoordig lang niet altijd meer nodig. Soms volstaat 60 of zelfs 50 graden al. Heb je vloerverwarming? Dan kan je de cv-ketel soms zelfs naar 40 graden zetten.

Controleer trouwens ook meteen even of je cv-ketel een eco-stand heeft. Zo ja? Zet die dan aan! In de praktijk betekent dit dat je soms iets langer moet wachten op warm water omdat de ketel iets minder warm water op voorraad heeft. Maar je bespaart hiermee wel op je energierekening.

Tip 2. Verbeter de isolatie van je huis in kleine stappen

Het liefst maak je je huis in een klap duurzaam. Maar die investering is niet voor iedereen mogelijk. Verbeter de isolatie van je huis daarom in kleinere stappen. Ook dat helpt uiteindelijk om je energierekening lager te krijgen. Heb je bijvoorbeeld al gedacht aan:

 • Een brievenbusborstel;
 • tochtstrips om de naden mee te dichten;
 • en radiatorfolie voor de achterkant van de verwarming?

Gratis wegwijzer verduurzamen

Er is online zoveel te vinden over verduurzamen. Daarom bundelden we alles wat je moet weten over verduurzamen in een wegwijzer. Met o.a. een stappenplan, tips voor kopers én huurders en manieren om verduurzamen te betalen.

Download 'm nu

Tip 3. Zorg voor dikke gordijnen of zelfs rolluiken

Heb je van die gezellige in-betweens of voile voor het raam hangen? Gezellig hè? Alleen is het in de zomer met de volle zon en in de winter met de kou niet de meest duurzame keuze. Dikke, verduisterende gordijnen houden de warmte buiten in de zomer en binnen in de winter.   

Heb je iets meer geld te investeren? Kies dan voor rolluiken aan de buitenkant van je huis. Ook die zorgen voor extra isolatie in de winter als je ze dicht hebt. Wist je dat zonwering aan de buitenkant van je huis 2 keer zo goed werkt als zonwering aan de binnenkant van je huis?

Let op: maak jij je zorgen over of je de energierekening nog wel kunt betalen? Lees waar jij terechtkunt voor hulp >

Bonustips: Nog een paar kleine maatregelen om je energierekening te verlagen

Nog een paar kleine tips om je energierekening te verlagen. Misschien ken je ze allang, maar wie weet staat er nog iets tussen wat je thuis kunt proberen.

 • Koop een energiezuinige douchekop, douche minder warm en korter. Maak er eens een wedstrijdje van thuis. Of gebruik de douchetimer van Porterenee.
 • Laat je huis elke dag even luchten. Ook in de winter. Frisse, droge lucht warmt sneller op dan warme, vochtige lucht die al langer in huis hangt. Dus wil je dat het sneller warm wordt thuis? Dan kan het toch helpen om in de ochtend even de ramen open te zetten.
 • Heb je meubels voor de radiator staan? Kijk eens of je die kunt verplaatsen. Dan hoef je minder hard te stoken. Scheelt weer.

Alle kleine beetjes helpen als je energiebesparende maatregelen neemt

Alleen korter douchen of alleen wat tochtstrips plakken gaat het verschil niet maken op je energierekening. Maar de combinatie van alle maatregelen die je neemt, kunnen wel verschil maken. Misschien niet genoeg om de stijging van de energieprijzen te dekken, maar alle kleine beetjes kunnen wel helpen.

Welke maatregelen neem jij om je energie te besparen?

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

 • Dirk
  Dank voor uw waardevolle tips. Nog een suggestie/ aanvulling: radiator-ventilatoren schijnen de te verwarmen ruimtes ca 30 % sneller op te warmen waardoor relatief veel energie bespaard kan worden. Zijn niet duur in aanschaf ( ca 30 euro per drie stuks) en zelf eenvoudig te plaatsen.
 • Rob
  Ik metingen gedaan naar de temperatuur tussen mijn (buiten gemonteerde) rolluiken en het raam, en helemaal buiten: het temperatuurverschil was nigil, ik betwijfel daarom ook of het echt bespaart. N adat ik ze ruim 4 jaar gebruik zie ikde besparing ook niet terug. Verder zijn tips: hang je gordijnen niet òver je radiatoren: lange gordijnen zorgen dat de warmte niet de kamer in komet. Zet ook de mechanische ventilator na het douchen op tijd laag, want deze zuigt óók warme lucht weg uit je woonkamer en toilet.
  • Dirk
   Als ik mijn twee onder eenkapwoning uit 1964 energiezuinig wil maken ben ik ca 22.00 euro kwijt ( incl subsidie en veel zelf doen). Besparing is ca. 1500 euro per jaar. Niet tot nauwelijks op te brengen voor een gepensioneerde met een modaal inkomen. Idee van gasvrije woningen op termijn is derhalve voor velen een utopie.
 • Pauline
  Korter douchen maakt zeer zeker verschil op je verbruik. 25 Minuten douchen verbruikt 0,4 kub gas. Reken je winst maar uit als je van 10 minuten naar 3 minuten douchen per keer gaat. En dat maal 7 keer in de week. Dat is heel wat minder gas voor een gezin.
 • Jaap
  Zinvolle tips, eenvoudig en duidelijk vermeld
 • Anja
  Ik gebruik elke dag een isolatiekan voor warm water. 's morgens gooi ik het nog warme water wat nog over is in de kan weer in de waterkoker. Even aanvullen tot de gewenste hoeveelheid en dan koken en weer voor thee gebruiken en rest in thermoskan. Ik hoef dan niet vanaf 15 graden te verwarmen maar vanaf 40 of 50 graden. En ik gebruik vaker voor thee of koffie water uit de thermoskan. Scheelt waterkoker opwarmen.
 • Peter Kruiswijk
  prima document alleen hebben de meeste gemeenten energiecoaches die gratis langs komen om de mensen te helpen te besparen op energie.
 • Hennie
  Als je op aardgas kookt, zet de knop van de brander drie kwart in plaats van volledig.
 • Nunspeet
  Ik vraag mij af hoe hoog de energie rekening in verzorgingshuizen wordt. Daar staan deuren open, verwarming dag en nacht hoog. En de bewoners hebben het nog koud. Voor jongeren is het goed te doen hoor, de verwarming lager.
 • Jack
  De energierekening betaalbaar houden is één, een inkomen daarop afstemmen is twee. Waarom geen 10% verhoging van het pensioen? Dat haalt wat aan!
  • fonny
   niet zeuren , wij krijgen toch 10 % a o w verhoging
  • Rob
   Het paard achter de wagen: de prikkel om te bezuinigen mag er best zijn: denk ook aan je (klein-) kinderen.
 • Annemiek
  Dank voor de tips. Deze had ik al vaker gelezen/gehoord de laatste tijd. Mijn tips: *douche niet elke dag, als dat kan. Of * douche op je werk * Bij thuiswerken: ga in de pauze een wandeling buiten maken, in een stevig tempo. Of ga sporten. Actief (buiten) bezig zijn is gezond en je warmt je op door fysiek bezig te zijn. Dan kan de cv thuis een graadje of 2 lager * drink warme dranken en kleed je warm, dan kan de cv de hele dag wat lager * bij thuiswerken: Werk op een kleine kamer en verwarm alleen deze kamer. Kijk welke kamer in huis het warmst is: daar waar de zon naar binnen schijnt bv. Zet daar je bureau neer. Of daar waar de leidingen van de cv-ketel als eerste door de kamer lopen. * vraag aan je baas of er een vergoeding is voor thuiswerken
  • Anja
   Vergoeding voor thuiswerken is € 2,00 per dag. Misschien heb je toestemming nodig om thuis te mogen werken.
 • Marian Vermeulen
  En kleed je naar de buiten temperatuur buiten.
 • jh
  alles is waar maar soms kun je niet meer doen dan je best. ik gebruik net zoveel dan een gezin met 5 kinderen aan elektrisch! dit doordat ikaan de zuurstof zit, staat dus dag en nacht aan. ik heb nog niets over een compensatie gehoord van het kabinet.
 • peter
  Leuk die suggestie's maar deze zijn naar ik aanneem zo algemeen bekend dat ik ze ervaar als een ""open deur"".
 • Joop
  Ik begrijp dat er veel collegas zijn die op dit moment veel moeten betalen voor gas en licht.Ik ben net op tijd overgestapt naar een andere maatschappij met een 3jarig contract dus ik weet niet wat ik na afloop van dit contract moet gaan betalen.ik hoop dat iedereen er goed uitkomt het lijkt me echt een groot probleem.Bij deze wens ik al de collegas veel sterkte.
 • G
  Het is niet goed om je cv lager dan 60 grd te zetten ivm de kwaliteit van het water.
  • Ineke
   Ik bedoel natuurlijk legionella ;)
  • Ineke
   Inderdaad, gevaar voor salmonella
 • Rob
  Voor zover ik weet is het niet verstandig om de temp van je cv ketel lager dan 60 te zetten ivm mogelijke kans op ontwikkeling van legionella
  • Ruud
   Er is onderscheid tussen de temperatuur van tapwater, die je >60 moet houden en de watertemperatuur voor je verwarming die prima lager kan.
 • gd de graaf
  Ik heb alles al zonnepanelen warmtepomp vloer verwarming , muren dak en vloer isolatie , ik betaal nu 55.00 Euro per mnd en kreek ieder jaar nog terug maar hoe het nu gaat??? meer kan ik niet doen volgens mij, ik woon in een huurhuis nu 5 jaar als eerste bew . Dus ben benieuwd wat het gaat worden .
 • J.A.M.W.
  Verhoging vam het prepensioen kan ook eraan bijdragen dat je beter rond kunt komen, maar op dat vlak gebeurt er niets!
 • j.theunisz
  "Laat je huis elke dag even luchten. Ook in de winter. Frisse, droge lucht warmt sneller op dan warme, vochtige lucht die al langer in huis hangt. Dus wil je dat het sneller warm wordt thuis? Dan kan het toch helpen om in de ochtend even de ramen open te zetten." Hier heb ik nog nooit van gehoord. Waar komt deze informatie vandaan en klopt het wel? Tijdens het luchten ontsnapt er toch warmte? Hoe wil je dat ooit weer compenseren? Bovendien is in de winter de lucht in huis juist vrij droog door het verwarmen.
  • Annemiek
   Dat luchten helpt zeker omdat je daar oude met vocht verzadigde lucht mee afvoert. Schone droge lucht is gemakkelijker op de warmen. Als je een centraal ontluchtingssysteem hebt is dat niet nodig, maar zet hem dan niet de hele dag uit.
  • Dirk
   Dat luchten vind ik ook onzin. De mechanische ventilatie is meer dan voldoende. En in de winger is de binnenlucht zelfs vaak te droog in een woning met cv
 • Jantin
  De afgelopen maanden al heel veel dezelfde tips langs gekregen. Nu ook weer. Ik krijg de indruk dat de verzender s van dit soort mail ze alleen versturen ter meerdere eer en glorie van zichzelf. Laten we ook een duit in het zakkie doen.