1. Home
  2. Gezond leven
  3. Beter slapen
  4. Beter slapen? Kom in beweging!

Beter slapen? Kom in beweging!

3 3 minuten lezen
Overzicht
  • 1 reacties
  • 20 vind ik leuks
Geplaatst door Susannah op 18 april 2023
Een goede nachtrust is belangrijk voor lichaam én geest. Slaap je niet voldoende of goed genoeg? Dan slaat de vermoeidheid al gauw toe. Gelukkig is er een eenvoudige oplossing om beter te slapen: meer bewegen. Klinkt best logisch, toch? Wij vertellen er meer over.

De invloed van bewegen op slaap

Lichaamsbeweging heeft ontelbare voordelen voor onze gezondheid, waaronder een betere nachtrust. Door regelmatig te bewegen komt je lichaam tot een diepere en meer rustgevende slaap. Dit komt doordat sporten en bewegen ervoor zorgen dat ons lichaam meer energie verbruikt en draagt bij aan de gezonde opbouw van de slaapdruk. De slaapdruk is de behoefte die de hersenen hebben aan (diepe) slaap en is vooral van invloed op de intensiteit van de slaap. Hierdoor wordt het gemakkelijker om in slaap te vallen en blijven we langer in de diepe slaapfase. Ook ga je meer ontspannen naar bed omdat het je hoofd lekker leegmaakt.

Dit gebeurt er in je lichaam

Daarnaast heeft de invloed van beweging op je slaap ook te maken met je hartslag, stofwisseling en lichaamstemperatuur. Span jij je lichamelijk flink in? Dan stijgen die waarden. Hierdoor krijg je overdag meer energie. Dit effect duurt tot een paar uur na de inspanning. Komt je lichaam ’s avonds weer tot rust? Dan gaan de waarden weer omlaag. Wanneer je overdag actiever bent is de daling van je waarden sterker waardoor je makkelijker in slaap valt.

Korting op Beweegpakket “Beter slapen door meer bewegen”

Wil jij makkelijker in slaap vallen? Of beter doorslapen? Start met het beweegpakket “Beter slapen door meer bewegen”. 

Bekijk jouw ledenvoordeel

Een betere slaap dankzij 30 minuten bewegen

Het goede nieuws is dat je geen marathon hoeft te lopen om ’s nachts uitgeteld in bed te liggen. Zelfs een kleine hoeveelheid lichaamsbeweging is genoeg! Met maar 30 minuten matige lichaamsbeweging per dag help je jezelf al aan een betere nachtrust. Denk bijvoorbeeld aan wandelen, fietsen of zwemmen. Of een andere activiteit die je leuk vindt waarbij je je hartslag licht verhoogt. Hiermee bedoelen we dat je nog steeds een gesprek kunt voeren zonder dat je naar adem hoeft te happen.

Klein beginnen is oké

Doe je op dit moment weinig of niks aan lichaamsbeweging? Begin dan met kleine stappen en voeg steeds meer beweging toe aan je dagelijkse bezigheden. Probeer bijvoorbeeld elke dag 10 minuten te wandelen. Gaat dat je gemakkelijk af? Tel er dan 2, 5 of 10 minuten bij op en zorg ervoor dat je stevig doorloopt. Het is belangrijk om activiteiten te kiezen waar je plezier en energie van krijgt. En die bij jouw levensstijl passen. Zo blijf je gemotiveerd.

Meer slaapvoordelen van bewegen

Naast het verbeteren van de slaapkwaliteit, helpt lichaamsbeweging ook om slaapproblemen te voorkomen. Door regelmatig te bewegen houden we ons lichaam en geest gezond. Ook vermindert het stress en angstgevoelens die vaak voor slaapproblemen zorgen. Zeker met een drukke baan in zorg en welzijn is het belangrijk om goed op je mentale gezondheid te letten. En te genieten van je welverdiende nachtrust. 

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

  • Jeannemarie
    In slaap komen is al jaren een drama. Help? Gr jeannemarie schouten