1. Home
  2. Gezond leven
  3. De overgang
  4. Een goed gesprek over een gevoelig onderwerp: 11 tips

Een goed gesprek over een gevoelig onderwerp: 11 tips

5 5 minuten lezen
Overzicht
Koffiepauze
  • 1 reacties
  • 73 vind ik leuks
Geplaatst door Emmelie op 2 september 2020
Heb jij weleens last van opvliegers tijdens je werk? Of heb je het idee de vermoeidheidsklachten van je collega misschien wel met de overgang te maken hebben? Erover praten helpt! Maar hoe pak je dat aan? Ontdek hieronder 11 tips voor een goed gesprek op werk over de overgang.

1. Maak het niet persoonlijk

Het allerbelangrijkste is: maak het niet persoonlijk, maar houd het algemeen. Heb je bijvoorbeeld last van de geur die je collega meedraagt na het roken? Grote kans dat cliënten dit ook ruiken. En dit zegt iets over de kwaliteit van zorg die jullie willen geven. Leg de focus in zo’n gesprek dan ook hierop, en niet op de rokende collega’s. Zo maak je het makkelijker om hier open met elkaar over te praten.

2. Kies voor lastig

Niets doen is natuurlijk makkelijker, maar bedenk dat het bespreken van lastige onderwerpen op de lange termijn alleen maar helpt. En je hoeft natuurlijk niet meteen met het hele team te praten. Begin met een goede collega. Of vraag een persoonlijk gesprek aan met je leidinggevende, bedrijfsarts of coach.

3. Maak jezelf minder bang

Soms maak je jezelf heel ongerust, terwijl dat helemaal nergens voor nodig is. Stel jezelf daarom de volgende vraag: wat is het ergste dat kan gebeuren als ik dit nu bespreek? En ontdek dat het eigenlijk best meevalt.

4. Bereid je goed voor

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zeker als het gaat om onderwerpen die je zelf ook lastig vindt. Schrijf dus van tevoren op wat je wilt bespreken. En bepaal wat jouw doel is van het gesprek. 

5. Start met de feiten

Stel, je wilt binnen het team bespreken dat collega’s zich regelmatig ziekmelden. Wacht dan even met delen wat jij hier allemaal van vindt, maar zorg dat je eerst de feiten op tafel legt. Waar heb je het precies over? Met welke redenen melden mensen zich ziek? Hoe vaak komt het precies voor? En heeft dit effect op het functioneren van jullie team?

6. Trek samen op

Heb je een paar collega’s die tegen dezelfde dingen aanlopen of met wie je op één lijn zit? Zet dan samen de eerste aanzet door het gesprek aan te gaan. Dit vergroot jullie kans om iets binnen het team te bereiken.   

7. Benoem jullie teamopgave

Bespreek jullie gemeenschappelijke opdracht. Wat is jullie taak als team? En hoe gaan jullie er dan mee om als collega’s bijvoorbeeld langdurig of regelmatig ziek zijn? Door hierover in gesprek te gaan, kunnen jullie samen zoeken naar structurele oplossingen. En hoeft het gesprek niet over persoonlijke zaken te gaan.

8. IJsberg in zicht

Net als bij een ijsberg is het grootste gedeelte van een mens onzichtbaar. Iemands gedrag en het effect ervan zijn het topje. Gedachten, wensen en gevoelens liggen vooral ‘onder water’. Wat zie je hiervan bij jullie team? Onderzoek dit bij jezelf en vraag erop door bij anderen.

9. Accepteer het ongemak

Bij moeilijke onderwerpen mag het best even ongemakkelijk zijn. Het is dan ook heel logisch als je af en toe naar woorden moet zoeken. Accepteer dat het zo is. Zo maak je het jezelf wat makkelijker.

10. Werk aan een dikke huid

Trek je zaken niet te persoonlijk aan en werk aan een dikke huid. Mensen zijn anders, denken anders en hebben verschillende belangen. Jouw kijk is net zo belangrijk als die van hen.

11. Hoe reageer jij zelf?  

Wat als een collega of leidinggevende jou iets persoonlijks wil vertellen? Wees voorbereid op hoe jij hierop wilt reageren. Geef aan dat je blij bent dat hij of zij dit met je deelt. En pas op dat je niet meteen oplossingen aanreikt. Vaak wil iemand in eerste instantie vooral van zich af praten.

 

Bron: IZZ

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

  • Jolanda Nihof
    Een onderwerp als De Overgang bespreekbaar maken doe ik met open vizier en humor. Neem jezelf niet te serieus en laat het vooral geen vrouwen probleem zijn. Ook mannen kunnen last hebben van deze fase in hun leven.