1. Home
  2. Gezond leven
  3. De overgang
  4. Van opvliegers tot hormonen: 7 feiten en fabels over de overgang

Van opvliegers tot hormonen: 7 feiten en fabels over de overgang

8 8 minuten lezen
Overzicht
dobbelstenen feiten en fabels
  • 7 reacties
  • 90 vind ik leuks
Geplaatst door Anni op 4 november 2019
Van opvliegers tot hormonen: iedere vrouw komt vroeg of laat in de overgang. Dat is een feit. Maar er is nog zoveel meer te weten over deze periode in je leven. Daarom zetten wij 7 belangrijke feiten en fabels over de overgang op een rij. Ben je benieuwd?

1. Feit: de overgang begint al vóór de menopauze

De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen hun laatste menstruatie krijgen is 51 jaar. Veel vrouwen denken dat dan de overgang begint. Dit klopt niet. De overgang begint namelijk al ruim vóór de menopauze. Ben je ouder dan 40 jaar en krijg je vage klachten? Controleer dan of het de overgang is. Vraag bijvoorbeeld je moeder wanneer het bij haar begon. En twijfel je over je klachten? Ga dan naar je huisarts.

2. Fabel: overgang en menopauze zijn hetzelfde

De overgang is de levensfase waarin de eierstokken geleidelijk ophouden met het maken van het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen. En dus de menstruatie onregelmatig wordt. De menopauze is je laatste menstruatie. Dit is dus een gebeurtenis tijdens de overgang.

3. Feit: overgangsklachten als opvliegers duren soms wel 10 jaar

En soms zelfs langer ... De overgang duurt gemiddeld 5 tot 12 jaar. De eerste symptomen van de overgang beginnen bij sommigen al op hun 40e. Maar gelukkig merk je er in het begin meestal nog niet zoveel van.

4. Feit: sommige vrouwen raken vervroegd in de overgang

Kwam je moeder vroeg in de overgang? Dan is de kans groter dat jou dit ook overkomt. De kans op een vervroegde overgang is ook groter bij vrouwen die elke dag meer dan een pakje sigaretten roken. Zij zijn gemiddeld 2 jaar eerder aan de beurt.

5. Fabel: het slikken van hormonen helpt niet bij overgangsklachten

Een vrouw maakt in de overgang soms wel 80% minder oestrogeen aan. Dit is het vrouwelijk hormoon dat ervoor zorgt dat de huid, botten, vaten, gewrichten, spieren, pezen en slijmvliezen soepel, stevig en elastisch blijven. De vermindering van oestrogeen zorgt soms voor overgangsklachten. Het slikken van hormonen kan deze daling van eigen productie (tijdelijk) opvangen. Er bestaan ook bio identieke hormonen die je levenslang mag gebruiken. Laat je altijd wel eerst informeren door je huisarts. 

6. Feit: 63,7% procent van de vrouwelijke zorgmedewerkers heeft last van overgangsklachten

De meeste vrouwen in de overgang hebben klachten. Gelukkig vallen deze vaak mee. Maar soms zijn ze zo heftig dat goed functioneren niet meer mogelijk is. 40% van de door IZZ onderzochte groep zegt dat hun klachten gevolgen hebben voor het werk. Ze voelen zich vaker uitgeput, minder gezond en vinden ze dat ze minder aankunnen.

7: Fabel: je kunt niets doen aan de overgang

Het klopt dat je als vrouw met de overgang te maken krijgt. Of je nou wilt of niet. Maar het is een fabel dat je er niks tegen kunt doen. Veel klachten zijn (redelijk) goed te behandelen. Bijvoorbeeld door extra op je gezondheid te letten en goed te eten en voldoende te bewegen. Houd je lichamelijke of geestelijke klachten waardoor je minder goed functioneert? Ga dan naar je huisarts. Deze kan je doorverwijzen naar een gynaecoloog of verpleegkundig overgangsconsulent. Zij begeleiden je bij je keuze voor bijvoorbeeld voedings- of hormoonsupplementen of medicatie.

 

Bron: IZZ, Week van de overgang. Beeld: iStock

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

  • Ingrid
    Het slikken van hormonen kan deze daling van eigen productie tijdelijk opvangen? Als je last (erg) hebt van de afname van oestrogeen en daardoor minder functioneert en het aanvullen helpt, waarom zou je het dan tijdelijk nemen? Als je diabetes hebt of een schildklieraandoening (beiden hormonaal) vul je je hormonen toch ook niet tijdelijk aan? Bio identieke hormonen helpen mij enorm, niet alleen tegen de klachten aan de oppervlakte (opvliegers, nachtzweten, hersenmist, gewrichtspijn, down voelen) maar ook preventief tegen hartaandoeningen, vormen van Alzheimer en osteoporose. RIchtlijnen hierover zijn gelukkig herzien en het gebruik daarvan is daarmee ook niet langer beperkt tot 5 jaar :).
    • Emmelie
      Hoi Ingrid, Bedankt voor je aanvulling. Fijn om te horen dat Bio identieke hormonen jou goed helpen. Wie weet dat dit voor andere vrouwen ook het geval is. Ik heb de alinea iets aangepast op basis van jouw input. We kunnen en mogen geen medische adviezen doen, maar het is natuurlijk goed om te benoemen welke mogelijkheden er zijn. Bedankt! Groetjes, Emmelie
  • Diny
    Ik was 35 jaar ben er zo doorheen gelopen van al die klachten nooit gehad dus was een makkie als ik zo hoorde nooit gezegd als iemand klaagde dat vond ik sneu voor hun Diny
  • Roos
    Een feit die mijn gynaecoloog mij vertelde en die niemand wil horen; bij sommige vrouwen blijven de klachten de rest van hun leven... Ik heb al 16 jaar heftige klachten...
  • Esther
    Het zou mooi zijn als (zorg)organisaties waar veel vrouwen werken hun medewerkers meer attent maken op de overgang zodat een ieder die goed voorbereid de overgang in gaat, dmv gezond eten, beweging enz er zo min mogelijk klachten van heeft. Dat scheelt veel ziekte verzuim!
    • TIneke
      Spreekt voor zich toch? Je moet sowieso gezond leven of je nu wel of niet in de overgang bent. Een werkgever hoeft je daar toch niet op te attenderen? Ieder mens draagt zijn eigen verantwoordelijkheid!
  • Jolanda
    Misschien is het ook goed om te vermelden dat je met vragen over de overgang, overgangsklachten e.d. ook terecht kunt bij een verpleegkundig overgangsconsulten. Je kunt ze vinden op www.overgangsconsulente.com.