De overgang begint al ruim voor de menopauze
Rond je 35e daalt je oestrogeen (vrouwelijke hormoon) en rond de 40 – 45 jaar begint de overgang. Dat is misschien eerder dan je dacht. De overgang begint namelijk ver vóór de menopauze. Dit is een ander woord voor je laatste menstruatie. Tegen je 50e raken je eitjes op en wordt er nog minder van het hormoon oestrogeen aangemaakt. Dit verandert je hormoonspiegel flink. En dat is wennen. Voor je lichaam én hoofd. Gemiddeld duurt de overgang tussen de 2 en 10 jaar.
Hoe weet je dat je in de overgang bent?
Ben je rond de 45 jaar? Dan zit je zeer waarschijnlijk in de overgang. Of je er nu wat van merkt of niet. Het kan ook gewoon nog zijn dat je menstrueert. Als je (vage) klachten hebt is het slim om hiermee naar de huisarts gaan. Ook als het lichte klachten zijn. Vraag de huisarts om een ‘green scale’. Dit is een vragenlijst die jou inzicht geeft in overgangssymptomen. Heb je last van hevige bloedingen? Ga dan zéker naar de huisarts. Er kunnen andere oorzaken zijn dan de overgang.
De overgang kent meer dan 50 symptomen
Er zijn wel meer dan 50 verschillende symptomen die kunnen wijzen op de overgang. Iedere vrouw heeft weer andere symptomen en ervaart ze op verschillende manieren. 1 op de 5 vrouwen heeft ernstige klachten en heeft hulp nodig. Tegelijkertijd voelt 28% er juist niets van. Hieronder zetten we de verschillende symptomen in de verschillende fases van de overgang op een rij.
Symptomen aan het begin van de overgang
- Opgeblazen gevoel
- Gespannen borsten
- Hevige menstruaties
- Moeheid
- Kort lontje
- Down gevoel
- Zichzelf niet herkennen
Symptomen net voor de menopauze (gemiddeld rond de 51 jaar)
- Opvliegers
- Heftige bloedingen
- Onregelmatige ongesteldheid
- Moeheid
- Last van spieren en gewrichten
- Kort lontje
- Down zijn
Symptomen na de menopauze
- Opvliegers
- Droge slijmvliezen
- Moeheid
- Last van spieren en gewrichten
- Stemmingswisselingen
- Down zijn
- Libidoverlies
Overige symptomen die je kunt ervaren tijdens de overgang
- Nachtzweten
- Tintelende benen
- Trage stofwisseling
- Gewichtstoename
- Concentratie- en geheugenverlies
- Huilbuien
- Prikkelbaarheid
- Angst- en paniekaanvallen
Pas je leefstijl aan op deze nieuwe fase
Tijdens de overgang maken je eierstokken steeds minder oestrogeen aan. Terwijl dit hormoon ook een beschermende functie heeft voor je lichaam. Hierdoor word je kwetsbaarder voor hart- en vaatziekten en botontkalking. Laat dus regelmatig je bloeddruk en cholesterol meten. Ook is het verstandig om in je leefstijl rekening te houden met deze nieuwe fase: beweeg genoeg, eet minder en gezond, stop met roken en zoek ontspanning.
Bron: IZZ.
Reageren
Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.
Reactie