1. Home
 2. Gezond leven
 3. De overgang
 4. De overgang en dagelijks bloedverlies: praktische tips

De overgang en dagelijks bloedverlies: praktische tips

4 4 minuten lezen
Overzicht
dagelijks bloedverlies overgang
 • 6 reacties
 • 18 vind ik leuks
Geplaatst door Amy op 26 juli 2022
Veel vrouwen in de overgang hebben last van dagelijks bloedverlies. Of van hevige of onregelmatige menstruaties. Dit is heel normaal. Maar het kan wel erg vervelend zijn! Je kunt je er zelfs onzeker door voelen. Waar komt dagelijks bloedverlies eigenlijk door? En wat kun je doen als je veel last hebt van dagelijks bloedverlies op werk? We verzamelden praktische tips.

Dagelijks bloedverlies is heel normaal tijdens de overgang

Tsja. Leuk is anders natuurlijk. Maar constant licht bloedverlies hoort dus wel een beetje bij de overgang. Dat komt doordat tijdens de overgang je lichaam steeds een beetje minder van het hormoon oestrogeen aanmaakt. En laat dat nou net hét hormoon zijn dat ervoor zorgt dat het slijmvlies van je vaginawand sterk blijft. Minder oestrogeen kan er dus voor zorgen dat het slijmvlies steeds wat zwakker wordt. En dat kan er weer voor zorgen dat je dagelijks bloed verliest tijdens de overgang.

Ook een opgezette buik, buikpijn en bloedstolsels komen voor tijdens de overgang

Ook een opgezette buik, buikpijn of bloedstolsels zijn symptomen die kunnen horen bij de overgang. Dit heeft ook te maken met al die veranderende hormonen in je lijf. En die veranderende hormonen doen nog veel meer met je lichaam. De overgang kent namelijk wel meer dan 50 symptomen.

Praat met je leidinggevende als je veel last hebt van de overgang

De symptomen van de overgang kun je niet plannen. Heb je nou last van flinke buikpijn of kan je door hevig bloedverlies je werk niet goed doen? Dat kan behoorlijk stressvol zijn. Het kan dan helpen om dit met je leidinggevende of collega’s te bespreken. Benoem waar jij het meest mee geholpen bent op dit soort dagen. Zo kunnen zij hier rekening mee houden. Daar ben je collega’s voor.

Waarom je stress zoveel mogelijk wil vermijden tijdens de overgang

Stress wil je zoveel mogelijk vermijden tijdens de overgang. Want stress zorgt voor meer cortisol in je lichaam. En dat kan zorgen voor nog heviger én nog onregelmatiger bloedverlies. Cortisol wordt namelijk gemaakt van onder andere progesteron. En progesteron heb je nodig voor een regelmatige cyclus. De stress eet dus eigenlijk je progesteron op. En dat kan dus weer negatieve gevolgen hebben voor de bloedingen die je ervaart.

3 praktische tips die je kunnen helpen als je op werk als te maken hebt met bloedverlies door de overgang

De overgang is voor veel vrouwen geen pretje. En dagelijks bloedverlies en stolsels kunnen je ook best onzeker maken als je aan het werk bent. Niets zo vervelend als doorlekken terwijl je een praatje maakt met een collega of zorgt voor een patiënt. En dan heb je ook nog eens witte werkkleding. Daarom verzamelden wij praktische tips die je kunnen helpen als jij je ongemakkelijk voelt over bloedverlies tijdens de overgang.

 • Kies het juiste maandverband als je te maken hebt bloedverlies. Een beetje een open deur misschien. Maar kies het juiste maandverband. Maandverband van natuurlijk materiaal is het prettigst omdat het goed ademt. Wist je dat er maandverband bestaat van 100% katoen? En nee. Dat zijn niet die dunne katoentjes uit de middeleeuwen, maar gewoon 100% stevig maandverband van katoen. Dat absorbeert heel goed.
 • Draag menstruatieondergoed om je zekerder te voelen. Misschien heb je je bedenkingen erbij. Maar menstruatieondergoed wordt steeds meer gebruikt. Het is heel goed wasbaar, zit lekker én absorbeert supergoed. Soms zelfs beter dan tampons of maandverband. Menstruatieondergoed is er van allerlei merken. Je hebt menstruatieondergoed voor licht bloedverlies, voor hele hevige menstruaties en alles ertussenin. En ze komen ook nog eens in alle vormen en maten.
 • Gebruik een menstruatiecup zodat je minder hoeft te verschonen. Een menstruatiecup neemt veel meer op dan een tampon. Zo hoef je minder vaak te verschonen. Dat scheelt weer wat gestress als je van patiënt naar patiënt rent.

Bonustip: Combineer menstruatieondergoed of katoenen maandverband met de cup als je echt heel hevig bloedt. Dat kan je helpen om je nét wat zekerder te voelen.

Ga langs de huisarts als je meer dan een jaar na de menopauze nog steeds last hebt van dagelijks bloedverlies

Heb jij meer dan een jaar na je laatste menstruatie nog steeds last van dagelijks bloedverlies? Dan is het slim om even langs de huisarts te gaan. Het bloeden kan namelijk ook een andere oorzaak hebben. Je kunt trouwens altijd langs je huisarts als je twijfelt of het constante bloeden door de overgang komt. Of als je andere vragen hebt over de overgang. Blijf in ieder geval niet rondlopen met hevige klachten. Aan de overgang kun je niets doen. Maar aan sommige symptomen wel.

Bronnen: Thuisarts, Hevig bloedverlies, Estrocare, Avogel, degynaecoloog, Cycle care, practicups

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

 • Sandra
  Veel eerder naar de huisarts gaan dan hierboven staat. Een jaar lang dagelijks bloedverlies? Veel en veel te veel... dan ben je echt niet meer aan het werk maar zit je uitgeput thuis...
 • Yozeen
  Dankjewel, dit stelt me wel weer gerust. Nog wel een vraag: waarom staat deze informatie niet bij thuisarts.nl ? En is deze zin niet erg inconsequent?: "Heb jij meer dan een jaar na je laatste menstruatie nog steeds last van dagelijks bloedverlies?" Ik zie namelijk dat bijna dagelijks bloedverlies als menstruatie. Ik ben trouwens bijna 54.
 • Dewy
  ik ben nu 48 en in de overgang ga ik wel vanuit ,maar heb nu bijna 3 weken lang best hevige menstruatie , wat kan ik hier nu mee
  • Janeska
   Herkenbaar. Ik ben 44 en nu al 4 maanden last van heftige menstruatie met stolsels etc. En vanaf april wil bloeding niet stoppen, ondanks dat ik tranexaminezuur slik. Volgende week krijg ik een hysteroscopie bij de gynaecoloog.
  • Mee
   Hoi Dewy, Dit is erg herkenbaar. Ik ben 46 jr en had ruim 2 wkn menstruatie met stolsels en sindsdien vloei ik iedere dag nog steeds door. De ene dag meer dan de andere. Ik heb daarbij een erg opgeblazen buik met rommelende darmen. Geen pretje dus. Ik denk dat dit dus wel degelijk allemaal te maken heeft met de overgang, ook gezien onze leeftijd. Je kunt, als je deze nog niet hebt, overwegen een Mirena spiraal te laten plaatsen. Althans, dit is mij geadviseerd door de huisarts.
 • Jolie
  Nou ik heb dus last van helemaal geen bloedverlies meer. Hoppa van de een op de andere maand van hevige bloedingen naar niets, nada, niente.