1. Home
  2. Gezond leven
  3. De overgang
  4. Overgang en jouw leeftijd: is het zover?

Overgang en jouw leeftijd: is het zover?

5 5 minuten lezen
Overzicht
overgang leeftijd
  • 3 reacties
  • 20 vind ik leuks
Geplaatst door Amy op 26 juli 2022
Je wilt weten wanneer de overgang bij jou begint. Misschien heb je al wat vage klachten. Of voel je je al een tijdje niet helemaal jezelf en google je je helemaal suf. Want op welke leeftijd begint de overgang dan? Is het echt al zover? Helaas kunnen we je niet vertellen wanneer de overgang precies begint. Want dat is echt voor iedere vrouw anders. Maar als je zo rond de 45 jaar bent, is de kans groot dat bij jou de overgang toch echt is begonnen.

De leeftijd waarop de overgang begint is tussen de 40 en 45 jaar

De overgang begint bij vrouwen meestal als ze tussen de 40 en 45 jaar oud zijn. Dat is dus al best snel. Het vrouwelijke hormoon oestrogeen daalt als je ongeveer 35 jaar oud bent. En dan begint een paar jaar later de overgang. In het begin merk je nog niet heel veel van de overgang. Je hebt misschien niet eens door dat het al begonnen is. De overgang duurt gemiddeld tussen de 2 en 10 jaar. Maar het kan ook langer of korter duren.

Gemiddeld zijn vrouwen 51 jaar als zij de menopauze krijgen

Tijdens de overgang krijg je de menopauze. Dat is je laatste menstruatie. Gemiddeld maken vrouwen die mee als ze 51 jaar oud zijn. Dat de overgang en menopauze hetzelfde zijn, is dus een fabel. Rondom de menopauze kunnen de klachten die je ervaart wel verschillen.

Goed. Misschien is dit niet helemaal het antwoord waar je op hoopte. Want het is dus niet precies duidelijk op welke leeftijd de overgang begint. Maar hoe weet je dan of het zover is?

Kijk naar de symptomen die je hebt in plaats van naar je leeftijd

Je kunt beter naar de symptomen van de overgang kijken. Want de symptomen vertellen je meer over de overgang dan je leeftijd. Toch bestaat er nog superveel verwarring over die symptomen. Het zijn er namelijk wel meer dan 50! En ze lijken ook erg op de symptomen van burn-out. We zetten een paar bekende symptomen van de overgang voor je op een rijtje. Wie weet herken je ze wel:

  • Opgeblazen gevoel
  • Hevige menstruaties
  • Moeheid
  • Kort lontje
  • Jezelf niet herkennen
  • Opvliegers
  • Onregelmatige ongesteldheid
  • Down gevoel
  • Stemmingswisselingen

Ga langs de huisarts als je denkt dat je in de overgang zit

Denk je dat je in de overgang zit? Of twijfel je daar erg aan? Ga dan vooral langs je huisarts. Ook als je klachten vaag zijn. Bij de huisarts kun je een speciale vragenlijst invullen waarmee je duidelijkheid krijgt over jouw symptomen.

In de overgang op heel jonge leeftijd

Bij sommige vrouwen begint de overgang al op jonge leeftijd. Soms zelfs als ze nog maar in de twintig zijn. Kom je in de overgang als je onder de 40 jaar bent? Dan noemen we dat vervroegde overgang. Ga zeker naar de huisarts als je denkt dat dit bij jou het geval is.

Praat met je collega’s of leidinggevende over de overgang

Kun je het er met je collega’s of leidinggevende over hebben dat je in de overgang bent? Zo kunnen zij rekening houden met je. Want met een baan in zorg en welzijn kan de overgang een heuse uitdaging zijn! Je bent vaak fysiek in de weer én draagt veel verantwoordelijkheden. Maak het daarom bespreekbaar. Wie weet ontdek je zelfs dat andere collega’s in hetzelfde schuitje zitten. Zo kun je het er op een luchtige manier over hebben. En elkaar een beetje helpen als het zweet weer op je voorhoofd staat. 

Probeer te werken aan een gezonde leefstijl als je richting de overgang gaat

Heb jij de magische leeftijd van 40 bereikt? Dan kan het dus maar zo zijn dat de overgang voor de deur staat. En daar kun je niet heel veel aan doen. Waar je wél wat aan kunt doen is je leefstijl aanpassen. Want dat kan je helpen de klachten van de overgang te verminderen. Beweeg voldoende. Eet gevarieerd en niet te veel. Plof wat vaker op de bank met een boek. Ga tuinieren. Of pak een filmpje in de bioscoop met een vriendin. Kijk wat voor jou werkt. En probeer wat vaker te ontspannen. Gun jezelf dat. Juist in deze fase van je leven.

Bronnen: IZZ, Avogel. 

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

  • Urmie
    Mijn menstruatie is gestopt op mijn 48ste. Opvliegers begonnen toen ik 50 was. Ik ben nu 65 en het is alsof de Opvliegers erger worden. Op een dag zeker 20 keer. Ik wordt er gek van. Kan nieteens ergens rustig zitten zonder Opvliegers. Weet geen raadt. Greetings van Urmie
    • Emmelie
      Hoi Urmie, Wat vervelend om te horen dat u hier zoveel last van heeft en de klachten zelfs erger lijken te worden. Ik zou zeker even contact opnemen met uw huisarts hierover. De huisarts kan meedenken over eventuele hulp en mogelijkheden om dit soort klachten te verminderen. Veel sterkte gewenst! Groetjes, Emmelie - Redactie PGGM&CO
  • Leen
    Vermoeitheid slaap te kort