1. Home
  2. Gezond leven
  3. De overgang
  4. Emoties tijdens de overgang. Hoe doe je dat op werk?

Emoties tijdens de overgang. Hoe doe je dat op werk?

4 4 minuten lezen
Overzicht
overgang emoties
  • 3 reacties
  • 16 vind ik leuks
Geplaatst door Amy op 26 juli 2022
Barst je soms zomaar in huilen uit? Of kun je opeens veel minder hebben van collega's en patiënten? Tijdens de overgang kunnen je emoties alle kanten opgaan. Troost je met de gedachte dat je niet de enige bent die zich zo voelt. Sterker nog. Gevoelens van depressie en burn-out tijdens de overgang komen heel veel voor. Al die emoties kunnen je nogal in de weg zitten en voor extra stress zorgen. Ook op je werk. Ontdek hieronder een aantal praktische tips om hiermee om te gaan.

Heftige emoties zijn normaal tijdens de overgang

Heftige emoties horen helaas bij de overgang. Zomaar een verschrikkelijke huilbui of je down voelen is dus heel gewoon. Zelfs gevoelens van angst komen voor. Sommige vrouwen hebben geen zin meer in sociale activiteiten. Of voelen zich juist enorm eenzaam.

In deze fase van je leven speelt er vaak al van alles

In de periode dat je te maken krijgt met de overgang speelt er vaak al heel veel in je leven. Denk aan:

  • een drukke baan
  • puberende kinderen of kinderen die het huis uitgaan
  • mantelzorg voor je (schoon)ouders

Er ligt al meer dan genoeg op je bordje. En dan verandert er door de overgang hormonaal ook nog eens van alles in je lichaam.

Je lichaam maakt minder oestrogeen en progesteron aan tijdens de overgang

Tijdens de overgang maakt je lichaam minder oestrogeen en progesteron aan. Maar ook van het hormoon oxytocine maakt je lichaam in deze periode minder aan. Dat kan zorgen voor allerlei lichamelijke klachten. Maar dus óók voor mentale klachten. Tel daar allerlei andere levensgebeurtenissen bij op en je hebt een best pittige combinatie te pakken.

Ook gevoelens van depressie en burn-out kunnen voorkomen

Depressieve gevoelens komen veel voor tijdens de overgang. Zelfs zo vaak dat vrouwen vaak de diagnose depressie of burn-out krijgen terwijl ze eigenlijk in de overgang zitten. De klachten lijken namelijk nogal op elkaar.

5 praktische tips om met emotionele overgangsverschijnselen om te gaan op je werk

Emoties horen erbij op de werkvloer. Maar door de overgang kan je een stuk emotioneler doen dan je van jezelf gewend bent. En het kan ook even wennen zijn voor je collega's en leidinggevende. Je reageert misschien anders op situaties dan je eerst deed. Hoe kun je daarmee omgaan?

  • Praat met je leidinggevende en collega's over de overgang en wat het met je doet. Zo begrijpen de mensen met wie je werkt waar je doorheen gaat. En kunnen ze rekening met je houden. Daarnaast helpt erover praten vaak ook om wat luchtiger naar de overgang kijken. En kun je er samen misschien zelfs de humor van in zien als je weer een ‘drama momentje’ hebt gehad.
  • Loop even weg van de situatie als het je echt te veel wordt. Merk je dat je in een gesprek met je collega wel heel emotioneel wordt? Voorkom dat je emoties je helemaal overnemen. Zeg dat je even de tijd nodig hebt om jezelf te herpakken. Pak even een momentje rust. En ga verder met het gesprek als je je beter voelt.
  • Durf nee te zeggen. Krijg je extra vragen en merk je dat je het niet meer overziet? Probeer duidelijk je grenzen aan te geven door nee te zeggen. Er zijn heel aardige manieren om nee te zeggen.
  • Schrijf op wat je voelt. Zet je gedachten en gevoelens op papier aan het einde van je werkdag. Dat kan je helpen te begrijpen waar je gevoelens vandaan komen. Maar ook om te zien wat je nu nodig hebt. Heb je behoefte om je hart te luchten? Of wil je gewoon een avondje helemaal niets? Wat kun je doen om jezelf dit te geven?
  • Lach! Om jezelf en samen met collega's. Vertel een leuke mop! Of kijk samen met collega's dit filmpje van mr. Bean tijdens de pauze. Want al die heftige emoties kunnen je nogal wat stress bezorgen. Maak wat ruimte voor lachen en gezelligheid. Ook deze fase gaat weer over. En dan hoef je nooit meer tampons en maandverband te kopen.

Bronnen: Intermediair, Cycle Care.

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

  • Ine
    Mijn huilbuien komen spontaan, ook bij vreugde, spanning en verandering. Soms zit ik bij mijn leidinggevende en krijg ik ook spontaan een huilbui, niet te doen en genant. Ik zit al aan hormoontherapie, maar het lijkt alleen maar erger te worden helaas. Hopelijk heb ik er gauw controle over terug.
  • Cindy
    Jaja… ik serveer de lunch in een restaurant, en ik werk alleen… en ik heb huilbuien die soms een kwartier duren.
  • Wendy
    Heb helemaal niks aan dit artikel. Wordt niks gezegd dat je ook de optie heb om naar je huisarts te gaan voor pillen. Echt niet dat ik op mijn werk ga praten dat ik in de overgang ben! Dan wordt het alleen maar erger, als mensen het weten. Wat een dom artikel!!