1. Home
  2. Mantelzorg
  3. Hulp & advies
  4. Dag van de Mantelzorg 2024

Dag van de Mantelzorg 2024

8 8 minuten lezen
Overzicht
  • 0 reacties
  • 0 vind ik leuks
Wist je dat 1 op de 3 zorgmedewerkers ook mantelzorger is? Een mantelzorger zorgt vaak langdurig voor een dierbare die ziek is. Dit heeft een grote impact op hun leven en dat van hun naasten. Mantelzorgers moeten voortdurend balanceren tussen werk, zorg en hun eigen welzijn. Daarom is het belangrijk dat we hun situatie en de uitdagingen die daarbij komen kijken, goed begrijpen.

 

Elk jaar vieren we de Dag van de Mantelzorg, zo ook in 2024. Dit jaar valt de Dag van de Mantelzorg op zondag 10 november. Het doel van deze dag is om mantelzorgers in het zonnetje te zetten en hen te bedanken voor hun inzet. Wij vertellen je meer over deze bijzondere mantelzorgdag in 2024. 

Waardering voor mantelzorgers 

Stel je voor dat je elke dag klaarstaat voor je zieke moeder, gehandicapte broer of een vriend die hulp nodig heeft. Dat doe je uit liefde en omdat je weet dat ze op jou rekenen. Als mantelzorger biedt je emotionele steun en help je bij dagelijkse activiteiten van je dierbare. En dat is naast je huidige werk als zorg- of welzijnsprofessional soms best zwaar 

Daarom is het belangrijk om oog te hebben voor mantelzorgers in je omgeving en je waardering uit te spreken. Een simpel bedankje of een luisterend oor kan al veel betekenen. Laten we ervoor zorgen dat ze zich gezien en gewaardeerd voelen, niet alleen op de Dag van de Mantelzorg, maar het hele jaar door. 

 

Waar komt de Dag van de Mantelzorg vandaan? 

Ruim twintig jaar geleden nam MantelzorgNL het initiatief voor de Dag van de Mantelzorg. MantelzorgNL is een organisatie die informatie en ondersteuning biedt aan mantelzorgers. Sindsdien wordt deze dag jaarlijks gevierd om mantelzorgers de waardering te geven die ze verdienen.  

  

Week van de Mantelzorg 

Wist je dat er naast de Dag van de Mantelzorg 2024, ook een Week van de Mantelzorg 2024 is? Tijdens de week van de mantelzorg, die meestal rondom de Dag van de Mantelzorg plaatsvindt, worden er overal in het land activiteiten georganiseerd. Dit kunnen speciale bijeenkomsten, workshops, ontspanningsactiviteiten en informatiesessies zijn. Bekijk de website van MantelzorgNL voor een overzicht van de activiteiten bij jou in de buurt.  

  

Veelgestelde vragen 

  

Wanneer is de dag van de mantelzorg? 

De dag van de mantelzorg 2024 valt op zondag 10 november. Deze speciale dag wordt elk jaar gevierd op dezelfde datum. 

Is er een thema voor Dag van de Mantelzorg? 

Ja, elk jaar heeft de mantelzorgdag een speciaal thema. Het thema voor 2024 is nog niet bekend en wordt later bekend gemaakt.  

 

 

Is er een Dag van de Mantelzorg cadeau? 

Veel gemeenten en organisaties geven een speciaal cadeau aan mantelzorgers voor hun inzet. Dit kan variĆ«ren van een boeket bloemen tot een cadeaubon of een ontspanningspakket. Zoek je zelf een cadeau voor een mantelzorger?  Met chocolade, een massage of een goed boek zit je altijd goed. Wil je iemand liever een beetje ontzorgen? Kook dan bijvoorbeeld een lekkere maaltijd! 

  

 

Zijn er speciale activiteiten voor mantelzorgers? 

Op de Dag van de Mantelzorg worden verschillende activiteiten georganiseerd om mantelzorgers te bedanken. Denk aan workshops, uitjes en bijeenkomsten. Deze activiteiten zijn bedoeld om mantelzorgers een leuke dag te bezorgen en even te laten ontspannen. 

 

Wil je weten waar deze activiteiten plaatsvinden? Kijk dan op de website van MantelzorgNL. Hier vind je een overzicht van alle geplande activiteiten bij jou in de buurt. 

 

Meer informatie krijgen over mantelzorg? Download onze wegwijzer en ontdek onder andere hoe je respijtzorg aanvraagt en of het wordt vergoed.

 

Bron: MantelzorgNL

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.