1. Home
  2. Mantelzorg
  3. Werk & relatie
  4. 5 praktische tips voor je sociale leven na mantelzorg

5 praktische tips voor je sociale leven na mantelzorg

4 4 minuten lezen
Overzicht
Jonge mantelzorger en vader in rode trui koken en genieten van sociale leven
  • 0 reacties
  • 4 vind ik leuks
Geplaatst door Maartje op 8 mei 2019
Het verlies van een naaste brengt veel verdriet met zich mee. Misschien wil je na een drukke tijd van mantelzorgen even alleen zijn en daarom contact met anderen voorkomen. Dat is heel begrijpelijk. Toch is het goed om tijd te maken voor de mensen om je heen. Met deze 5 tips pak je jouw sociale leven weer op na mantelzorg.

1. Sociale leven opbouwen na mantelzorg? Versterk contact met familie en vrienden

Misschien is je netwerk kleiner geworden in de tijd dat je mantelzorg gaf. Voorkom dat je jezelf terugtrekt en stel je weer open voor je familie en vrienden. Ga bij ze langs, nodig ze bij je uit of ga samen iets leuks doen. Vaak voelt het niet meteen natuurlijk om interesse te tonen voor anderen terwijl je met je eigen verlies bezig bent. Maar je ziet vanzelf dat het makkelijker gaat.

2. Ga weer aan het werk

Werken geeft je structuur en een reden om op te staan. Daarnaast zorgt het ervoor dat je weer onder je collega’s of klanten bent. Misschien pak je jouw oude baan weer op of ga je op zoek naar nieuw werk. Oké, je bent er een tijd tussenuit geweest. Maar je hebt ook veel geleerd tijdens het mantelzorgen. Deze ervaring is heel waardevol bij je zoektocht naar een nieuwe baan.

3. Haal voldoening uit vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk is een goede kans om mensen te ontmoeten. Ben je tijdens het mantelzorgen in contact gekomen met een vrijwilligersorganisatie en wil je daar iets voor doen? Met vrijwilligerswerk help je anderen en het zorgt voor afleiding.

4. Sluit je aan bij een club en doe wat je leuk vindt

Wat doe je met je vrije tijd? Bedenk wat je leuk vond om te doen voordat je mantelzorger werd. Er zijn vast clubs of cursussen waaraan je mee kunt doen. Misschien vind je het leuk om te fotograferen, muziek te maken of te sporten. Vind je dat te actief? Er bestaan ook filmclubs. Kijk en vraag wat er bij jou in de buurt te doen is.

5.   Praat met lotgenoten over je sociale leven na mantelzorg

Soms is het prettig om te praten met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Het mantelzorgsteunpuntbij jou in de buurt heeft misschien een lotgenotengroep. Daarnaast zijn er verschillende forums en community’s die je online in contact brengen met andere weduwen en weduwnaars. Hoe gaan zij om met het verlies van hun naaste?

Bron: Ardanta, Mantelzorg.nl. Beeld: Getty Images

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.