1. Home
 2. Werk-privébalans
 3. Met pensioen
 4. 7 x bijzonder vrijwilligerswerk om te doen tijdens je pensioen

7 x bijzonder vrijwilligerswerk om te doen tijdens je pensioen

7 7 minuten lezen
Overzicht
Oudere dame doet vrijwilligerswerk in buurthuis
 • 18 reacties
 • 475 vind ik leuks
Geplaatst door Anni op 30 juni 2024
Na een leven lang hard werken heb je misschien nog helemaal geen zin om stil te zitten. Of het rustiger aan te doen. Maar wat doe je dan wel als je zeeën van tijd hebt terwijl je nog barst van de energie? Vrijwilligerswerk is een leuke manier om (een deel van) je pensioentijd mee in te vullen. Wil jij je nog steeds inzetten voor een ander? Ontdek dan snel deze 7 bijzondere vrijwilligersbaantjes.

1. Word taalcoach of voorlezer

Ben jij goed met taal? Deel je kennis dan met een ander. Zo zijn er bijvoorbeeld veel studerende vluchtelingen die jouw hulp goed kunnen gebruiken. Of word voorlezer in een bibliotheek of verzorgingstehuis.

2. Help in de keuken

Vind jij het heerlijk om te kokkerellen? Maak dan tijd vrij om dit ook voor een ander te doen. Dit kan bij iemand thuis, maar ook voor grotere groepen. Bijvoorbeeld bij het Leger des Heils of bij een inloophuis.

3. Word bijrijder op een duofiets

Als bijrijder op een duofiets maak jij fietsen voor mindervaliden weer mogelijk. Samen geniet je van de buitenlucht en maak je een gezellig praatje. Bijkomend voordeel? Je werkt meteen aan je conditie en ziet veel van de omgeving.

4. Word gastheer of gastvrouw

Vind jij het leuk om gasten te verwelkomen en verder te helpen? Word dan gastheer of gastvrouw. Dit kan bijvoorbeeld bij een bibliotheek, een vergaderlocatie of zelfs op een kinderboerderij.

5. Bezoek cliënten in de thuiszorg

Thuiszorgmedewerkers hebben het hartstikke druk. En vaak is er gewoon geen tijd voor een (extra) kopje koffie. Hoe graag ze ook zouden willen. Misschien heb je zelf wel in de thuiszorg gewerkt en weet je hoe het eraan toe gaat. Heb je nu tijd over en vind je het gezellig om anderen ook gezelligheid te bezorgen? Bezoek dan als vrijwilliger cliënten in de thuiszorg.

6. Verzorg dieren in het asiel

Houd jij van dieren? Vraag dan bij een asiel in jouw regio of ze hulp nodig hebben. Vaak is deze van harte welkom. Meestal bestaat een groot deel van de werkzaamheden uit het schoonmaken van de verblijven. Dit is heel belangrijk voor de gezondheid van de dieren. Daarnaast geef je ze eten en natuurlijk extra liefde en aandacht.

7. Wees lekker creatief

Knutsel, schilder, brei of haak jij graag? Of doe je liever iets anders creatiefs met je handen? Er zijn veel plekken waar ze jouw hulp goed kunnen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan begeleiding bij knutselmiddagen op scholen, verpleeghuizen of gewoon bij iemand thuis.

Wil jij vrijwilligerswerk doen tijdens je pensioen?

Vrijwilligerswerk is er voor iedereen. Of jij je nou dagelijks bij jou in de buurt wil inzetten of op een vrije zondag een ander wilt helpen in een vreemde stad. Dankzij de vrijwilligersvacaturebank is een baan zo gevonden. In deze speciale vacaturebank vind je namelijk meer dan 45.000 vacatures. Zoek ze per stad, provincie of per soort werk en ga gauw aan de slag.

Beeld: iStock

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

 • GBY6
  Na 41 jaar mijn agenda door de zorgsector te hebben laten bepalen ben ik blij, nu in mijn pensioentijd, zelf mijn eigen agenda te kunnen vullen met zaken waar ik energie van krijg en niet door afgebrand wordt. Geniet heerlijk van het vrijwilligerswerk wat ik vol passie kan doen bij Stichting Present als projectcoördinator en binnen mijn christelijke gemeenschap. En making nice memories met de (klein)kinderen. Omgaan met mensen blijft altijd geweldig boeiend en kan zo een brug slaan tussen diverse generaties en organisaties, terwijl ik me zelf jong en vitaal blijf voelen.
 • Olga
  Sinds 1 januari jl. ben ik vervroegd met pensioen na ruim 49 jaar gewerkt te hebben. Ik werk dus nu al 10 maanden niet meer en heb nog altijd geen behoefte aan het doen van 'extra' dingen. Ik ben nog altijd aan het genieten van het 'niet meer hoeven'. Ik heb vroeger graag gehaakt, misschien ga ik dat weer oppakken. Ook heb ik altijd heel veel gelezen maar de laatste jaren niet meer. Dat ben ik nu wel weer gaan doen. Maar voorlopig: nog even niets. Eind dit jaar ga ik echt met pensioen.
  • LotteK
   Beste Olga, Gefeliciteerd met het vervroegd pensioen! Heerlijk om even te genieten van 'niks moeten'. Groetjes, Lotte (Redactie PGGM&CO)
 • Margritha
  Heel leuk dat jullie zo meedenken
 • Amelita
  Heeeeel goede ideeën !!!
 • Martinus Delisse
  Ik ben geinteresseerd in vrijwilligers werk. Ik weet nog niet precies wat, maar daar hoop ik in contact met de organisatie achter te komen. Bezoek client Thuiszorg b.v. Maar het kan ook wat anders zijn. Mijn achtergrond is de laatste jaren voor mijn pensioen directeur maatschappelijkwerk en Jeugdzorg. Daarvoor divers. Ben 73 j en nog heel gezond ( hardlopen fietsen ed) Woon in Nijmegen. Wellicht kan een kort gesprek verheldering bieden dhr M Delisse (roepnaam Tiny) Nijmegen
 • Jacqueline veltman
  Veel van de tips die U geeft zijn nu door corona niet uitvoerbaar weet ik uit ervaring. Het lijkt mij dus niet het goede moment om met die tips te komen.
  • Marijke van Essen
   Jacqueline: Wij kunnen nu ook van uit huis werken, maar inderdaadzijn is er veel vrijwilligerswerk waarbij dat nu niet kan. Jan Roos: als je onder de 60 bent met een (drukke) baan zal er weinig tijd overschieten voor vrijwilligerswerk. Marijke
 • Jan Roos
  Bedankt voor jullie oproep. Maar ik denk dat veel mensen van mijn leeftijdscategorie (60+) al veel vrijwilligerswerk verrichtten. Binnen de verschillende organisaties waar ik werkzaam ben mis ik met name de leeftijdscategorie beneden de 60/55 jaar. Jongeren willen zich steeds minder binden voor een langere periode, wat haaks staat op het overheidsbeleid in haar streven naar een participatie samenleving.
 • Marijke van Essen
  Nog een tip: wij hebben met een groep vrijwilligers in 1992 een Historische Commissie opgericht. We verzamelen archiefstukken, zoals documenten, krantenknipsels, instrumenten, foto's vanaf het eerste ziekenhuis in de Zaanstreek, rond 1900 en ons oudste instrument is een Zeiss microscoop van 1875. Al onze bezittingen zijn intussen gescand. Deze staan op onze beeldbank (www.historiezaanseziekenhuizen.nl ), wekelijks zetten we tevens een foto van een object op onze eigen Facebookpagina. We doen mee aan Open Monumenten Dagen en hebben vorig jaar een deel van ons papieren archief ondergebracht in het Gemeente Archief Zaanstad waar het beter geconserveerd is opgeslagen dan wij het kunnen doen. Onze Commissie bestaat intussen uit 12 leden, op één na allen gepensioneerde medewerkers van het Zaans Medisch Centrum. De uitzondering is een huisarts/historicus. Een mooi voorbeeld van wat gepensioneerden nog meer kunnen doen als vrijwilliger. Marijke van Essen, secretaris Commissie Historie Zaanse Ziekenhuizen. Zaans Medisch Centrum.
 • Nel de Bruijn
  De Zonnebloem afdeling Liesveld (Groot-Ammers) is op zoek naar bestuursleden.
 • Maria de Pooter-Kooi
  Heel mooi is het vrijwillig werken op de Kledingbank. Naast de voedselbank is dit dankbaar werk maar ook heel leuk om te doen! Maria.
 • gertmeijer1953
  Goed om aan een ieder met of dichtbij haar of zijn pensioen voorbeelden te tonen van wat er kan. Zelf ben ik een dagdeel per week vrijwilliger bij Natuurmonumenten en werk daar mee aan het onderhoud van de duinen. Een ander voorbeeld als vrijwilliger, waar ik bij betrokken ben, is het ondersteunen van hulpvragers via plaatselijke organisaties als BUUV.
 • k.jhoelloer
  Wil graag als gastheer in de zorg helpen,heb zelf op ok gewerkt,ben nu met pensioen.in Den Haag.
 • Hans
  link naar vrijwilligersvacaturebank werkt niet
 • peter garrelts
  Ik ben 50 jaar vrijwilliger voor sportverenigingen,waarvan 32 jaar voor een landelijk bekende gymbond nadat ik aangegeven had dat ik wilde stoppen kreeg ik als dank een traan en een fles wijn. Een berichtje of een oorkonde van de bond ging niet door wat ik was geen lid. ik heb het werk altijd met plezier gedaanniet in het belang van niemand ik deed en doe het nog steeds voor de meiden op de vloer. het bestuur vergeet vaak dat ik ook nog 90 uur per week werkte en dan ook nog de weekenden wedstijden begleiden. we moeten vrijwilligers koesteren is het moto maar hoe vraag ik me dan af. inmiddels ben ik bijna 76 dus 11 jaar met pensioen jammer bond.
 • Hanneke de Jong
  Hallo Na eerder te zijn gestopt dan mijn pensioendatum heb ik eerst een jaar "helemaal niks gedaan". Om af te kicken van de zorg en ook jarenlang dubbele zorg (mantelzorger thuis met 24/7 belasting). Dat was heel goed, want je gaat een beetje minder snel in de hulp-modus! Nu ben ik met veel plezier vrijwilliger in een Hospice: allerleihuishoudelijke taken en ook wel lichte zorgtaken maar niet meer de verantwoording voor de medische dingen. Geen pillen meer delen, maar wel doorgeven dat de bewoner om een pijnstiller heeft gevraagd. Gewoon ER ZIJN voor de medemens, heel mooi om te doen! Hanneke
 • hansfaas
  Hallo, ondertussen ben ik met pensioen, maar ben ruim 40 jaar geleden met mijn hobby begonnen als official tijdens motorraces. Tegenwoordig doe ik vooral in de lente en zomer dienst op het circuit van Assen bij zowel auto- als motorraces in verschillende functies.