1. Home
 2. Mantelzorg
 3. Werk & relatie
 4. Zo ga je als mantelzorger om met verlies: 5 hulpvolle tips

Zo ga je als mantelzorger om met verlies: 5 hulpvolle tips

6 6 minuten lezen
Overzicht
Vrouw met vlinder op haar schouder
 • 0 reacties
 • 7 vind ik leuks
Geplaatst door Maartje op 8 mei 2019
Je hebt een tijd voor je partner of familielid gezorgd. En dan is hij er ineens niet meer. Als je naaste overlijdt moet je leren omgaan met een nieuwe situatie. Toch voel je dit verlies en verdriet niet alleen bij overlijden. Soms voel je het ook als je naaste nog leeft maar naar een zorginstelling gaat. Of niet meer zichzelf is. Omgaan met verlies is voor iedereen anders. Wij geven je graag steun en hulpvolle tips.

1. Omgaan met verlies gebeurt vaak in 5 fases

Mensen beginnen vaak over de 5 fasen van rouw. Het helpt je om te weten dat bepaalde gevoelens normaal zijn. Ze horen bij de fase waarin je op dat moment zit. Deze fases zijn:

 1. ontkennen
 2. boos zijn
 3. onderhandelen
 4. depressief zijn
 5. accepteren

Toch is het belangrijk om te weten dat er niet zoiets is als ‘hoe het hoort’. Doe wat voor jou goed voelt en luister niet naar de mening van anderen. Zelfs als het betekent dat je een week in je bed blijft liggen. Maak wel afspraken met jezelf. Hierdoor verdrink je niet in je verdriet.

2. Zoek afleiding in leuke dingen doen

De eerste keer iets leuks voor jezelf doen voelt misschien gek. Toch is het belangrijk om iets met je vrije tijd te doen. Ga aan het werk, pak je hobby weer op of ga eropuit. Ook lachen mag. Het levert je zoveel meer op dan je denkt. Het is goed om rouw de ruimte te geven. Maar afleiding helpt je om er af en toe afstand van te nemen. Let er wel op dat je niet doorslaat in het vluchten van je gevoelens.

3. Vertel je omgeving wat je nodig hebt

Mensen in je omgeving weten vaak niet waar je behoefte aan hebt. Vertel ze als je wilt praten of juist even niet. Laat het je vrienden of familie weten als je iets leuks wilt doen. Pak je sociale leven weer op als je daaraan toe bent.

Tip: Vind je het lastig om met je omgeving te praten? Zoek dan een lotgenotengroep of praat met een professional. Je vindt er steun bij het verwerken van je verlies.

4. Vier de verjaardag van je overleden naaste

Sommige mensen vinden het fijn om elk jaar stil te staan bij de verjaardag van hun overleden naaste. Vier het met de mensen die weten hoe belangrijk dit voor je is. Het geeft je de mogelijkheid om samen ongestoord herinneringen op te halen.

5. Ruim het huis op zodra jij er klaar voor bent

Als je partner is overleden blijf je vaak achter met een hoop spullen. Ruim deze op wanneer jíj er klaar voor bent. Het helpt om de spullen te verdelen in:

 • spullen die je bewaart;
 • spullen die je weggeeft;
 • spullen die je weggooit.

Vraag hierbij hulp van vrienden of familieleden als je dit fijn vindt.

Hoe ga jij om met verlies?

Heb jij zelf te maken gehad met verlies omdat je naaste is overleden of naar een zorginstelling moest? Help anderen door hieronder jouw tips en ervaringen te delen. 

Bron: Ardanta, Markant, Wie Troost Mij. Beeld: Getty Images

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.