1. Home
 2. Mantelzorg
 3. Werk & relatie
 4. Wat moet ik doen als mijn partner wordt opgenomen?

Wat moet ik doen als mijn partner wordt opgenomen?

7 7 minuten lezen
Overzicht
Echtpaar zit op steiger en kijkt uit op een meer
 • 2 reacties
 • 10 vind ik leuks
Geplaatst door Maartje op 8 mei 2019
Je hebt een tijd voor je partner gezorgd en dan komt het moment dat hij wordt opgenomen. Er valt thuis van alles te regelen. Je moet afspraken maken over de zorg voor je partner. Ook je gevoel heeft een plek nodig. Wij helpen je bij wat je moet doen als je partner wordt opgenomen.

Regel de administratie voordat je partner wordt opgenomen

Als je partner wordt opgenomen, betekent dat ook iets voor je administratie. Bijvoorbeeld voor die van je geldzaken. Denk in ieder geval aan de volgende regelzaken:

 • Adreswijziging doorgeven

De meeste zorginstellingen geven het nieuwe adres van je partner aan de gemeente door. Wil je liever niet dat de post van je partner naar zijn nieuwe thuis gaat? Vraag dan aan de zorginstelling of ze jouw woonadres als postadres doorgeven.

 • Let op afvalstoffenheffing en waterschapsbelasting

De hoogte van de afvalstoffenheffing en waterschapsbelasting hangt af van het aantal mensen dat in je huis woont. Meestal past de gemeente het bedrag automatisch aan. Moet je toch nog voor 2 personen betalen? Maak dan bezwaar bij de gemeente.

 • Betalen voor producten en diensten in de zorginstelling

Vaak wordt de opname in een zorginstelling automatisch vergoed en moet je alleen een eigen bijdrage betalen aan het CAK. Daarnaast moet je betalen voor extra’s waar je partner zelf voor kiest. Bijvoorbeeld een dagje uit.

Maak duidelijke afspraken over de zorg

Jij hebt een tijd voor je partner gezorgd en weet het best wat hij nodig heeft. Voor de zorginstelling is jouw kennis heel waardevol. Onderstaande tips helpen je ervoor te zorgen dat de zorg voor je partner zo goed mogelijk verloopt:

 • Blijf in gesprek met de medewerkers op de afdeling. Spreek je verwachtingen uit en vraag wat zij van jou verwachten.
 • Geef ideeën voor de dagbesteding. Houd je partner van klaverjassen? Geef het door.
 • Vraag de verzorging om informatie over het ziektebeeld van je partner. Zij zijn professionals.
 • Heeft je partner naast jou nog andere mantelzorgers? Spreek met elkaar af wie waarvoor verantwoordelijk is.
 • Vraag welke zorg je zelf mag blijven geven. En vraag naar de mogelijkheden.
 • Vraag naar de cliëntenraad van de zorginstelling. Mogen mantelzorgers daarin zitten?

Geef je gevoel een plek als je partner wordt opgenomen

Misschien twijfel je of je er goed aan hebt gedaan om je naaste op te laten nemen. Had je meer kunnen doen? Sommige mantelzorgers willen dat hun omgeving ze beter begrijpt. De mensen om je heen kunnen denken dat je blij bent dat de zorg niet meer op jouw schouders rust. Ze vergeten dat je je partner misschien mist. Praat met je omgeving en vertel wat het met je doet. Bespreek met de zorginstelling welke rol je nog kunt spelen in de zorg voor je partner. Kom je er niet uit? Praat dan met een professional.  


Bron: Alzheimer Nederland. Beeld: Getty Images

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

 • maria
  Mijn 20-jarige huwelijk, gezegend met vier kinderen, stond op het punt uiteen te vallen omdat mijn liefhebbende echtgenoot zei dat hij onze verbintenis beu was en zonder reden wilde scheiden. Ik wist dat er iets mis was, dus na 3 maanden zoeken en veel teleurstellingen ging ik op zoek hulp van andere mensen. Eindelijk ontmoette ik DR. SUNNY, een spirituele man die door zijn goden is gezegend met een bovennatuurlijk vermogen om verschillende problemen in het leven op te lossen. Ik legde hem mijn situatie uit en hij stelde mij enkele vragen die ik eerlijk beantwoordde. DR. SUNNY vertelde me wat het probleem was en vertelde me wat ik moest doen. Ik volgde al zijn instructies op en na een week kwam mijn man weer thuis. twee maanden buiten gebleven en de scheidingspapieren verscheurd en vandaag leven we vredig thuis. Als u ergens last van heeft in uw leven en u een snelle en betrouwbare oplossing wilt, neem dan contact op met DR SUNNY en u zult een reden hebben om uw getuigenis te delen, net als ik. Neem contact op met Whatsapp: +2348082943805 of stuur een e-mail naar:drsunnydsolution1@gmail.com
 • Rebecca Mccray
  Mijn hart is gevuld met vreugde en ik weet echt niet hoe ik heer Bubuza moet waarderen omdat hij mijn man terug heeft gebracht na vijf jaar scheiding. Ik nam contact met hem op toen alle hoop verloren was, mijn vrienden bespotten me vanwege mijn mislukte huwelijk. Ik kon het niet meer aan, dus zoek ik op internet naar hulp als ik getuigenissen zeg van mensen die Lord Bubuza bedanken voor het herstellen van hun relatie met zijn betovering, dus nam ik contact met hem op via WhatsApp: WhatsApp: +1 920 474 6543 ook voor hulp en ik op voorwaarde dat de vereisten om de liefdesbetovering uit te spreken. 13 uur nadat Lord Bubuza me vertelde dat hij klaar was met het uitspreken van de spreuk, belde mijn man me huilend en smeekte me om te vergeven en hem terug te accepteren. Ik dacht dat het een grap was, maar hij kwam huilend op zijn knieën thuis en vroeg om mijn vergeving. Ik kan Lord Bubuza echt niet genoeg bedanken, dus heb ik mezelf beloofd dat ik ook op internet over hem zal getuigen. Loopt uw huwelijk/relatie op de klippen? Neem voor hulp contact op met dit genie via e-mail: Lordbubuzamiraclework @ hotmail. com of WhatsApp: +1 920 474 6543