1. Home
  2. Mantelzorg
  3. Wetten & regels
  4. Heb ik als mantelzorger recht op psychische hulp?

Heb ik als mantelzorger recht op psychische hulp?

5 5 minuten lezen
Overzicht
Visual van mantelzorger in stoel dat psychische hulp krijgt van professional
  • 0 reacties
  • 12 vind ik leuks
Geplaatst door Emmelie op 25 maart 2019
Als mantelzorger staat jouw wereld vaak in het teken van de zorg voor de ander. Je hebt het druk met de zorg die nodig is en waar jouw naaste behoefte aan heeft. Maar sta je weleens stil bij wat jij mentaal nodig hebt? Veel mantelzorgers hebben behoefte om te praten met een coach of psycholoog. Gelukkig heb je ook recht op deze psychische hulp. Trek hiervoor op tijd aan de bel bij je huisarts.  

Een psycholoog of coach helpt bij het maken van juiste keuzes

Het is heel normaal dat het je als mantelzorger soms te veel wordt. Het gaat steeds slechter met de persoon voor wie je zorgt. Daardoor verandert jullie relatie. Een psycholoog of coach helpt jou om zo goed mogelijk om te gaan met deze veranderingen. Ook helpt hij of zij jou bij het maken van keuzes die goed voor jou zijn. Je leert anders met de situatie omgaan.

De basisverzekering vergoedt psychische hulp voor mantelzorgers

Als mantelzorger heb je recht op geestelijke hulp. De basisverzekering vergoedt psychologische hulp volledig. Maak hier gebruik van, want als jij gezond blijft kan je ook langer blijven zorgen voor je vriend of familielid.

Vertel je huisarts dat je psychische hulp nodig hebt

Maak een afspraak bij je huisarts om geestelijke hulp te krijgen. Geef aan dat je behoefte hebt aan mentale steun. Het is belangrijk dat je huisarts weet dat je mantelzorger bent. Geef dit dus aan. Je huisarts schat vaak goed in welke hulp er nodig is. Soms zijn een aantal gesprekken bij de praktijkondersteuner al genoeg. Heb je behoefte aan meer gesprekken? Vraag dan om een verwijzing naar een psycholoog of coach.

Trek op tijd aan de bel

Het is belangrijk dat je als mantelzorger op tijd hulp inschakelt. Heb je geestelijke of lichamelijke klachten? Neem dan direct contact op met je huisarts. Lees ook onze vijf slimme manieren om hulp in te schakelen. Deze helpen jou om het zorgen niet alleen te hoeven doen.

Bron: Mantelzorgerlijk. Beeld: Getty Images

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.