1. Home
  2. Mantelzorg
  3. Werk & relatie
  4. Mijn naaste is ziek. Wat nu?

Mijn naaste is ziek. Wat nu?

7 7 minuten lezen
Overzicht
Vrouw kijkt pijnzende man aan
  • 0 reacties
  • 0 vind ik leuks
Geplaatst door Maartje op 26 februari 2019
Wat verandert er in jouw leven als je partner, kind of ouder ziek wordt? Voor de meeste mensen is het niet meer dan logisch om dan voor hun naaste te zorgen. Mantelzorger worden is bijna nooit een bewuste keuze, maar heeft wel een grote invloed op je dagelijkse leven. In dit artikel lees je met welke veranderingen je rekening moet houden als je naaste ziek wordt.

Heb je een keuze om mantelzorger te worden?

Moet je zorgen voor je naaste als hij of zij ziek is? Omdat je een band hebt met elkaar, is het vaak moeilijk om daar ‘nee’ tegen te zeggen. Vaak vind jij of je omgeving dat jij voor de ander hoort te zorgen. Daarnaast wil de overheid dat mensen die ziek zijn langer thuis blijven wonen. Daarom vragen gemeenten hulp aan de mensen in de omgeving van de patiënt. Ondanks dat de overheid je tot niets mag verplichten, voel je misschien wel druk om het zorgen op je te nemen.

Je wordt mantelzorger

Soms zorg je voor je vader, moeder, buurman of partner naast je eigen baan en de zorg voor je gezin. Je doet aan mantelzorg en kan hierdoor best vermoeid raken. Gelukkig wordt er steeds meer hulp geboden voor mantelzorgers, bijvoorbeeld vanuit gemeenten. Wil je hier gebruik van maken? Dan is het belangrijk om te weten wanneer je mantelzorger bent.

Pas je huis aan

Is je huis ingericht op het zorgen voor je naaste? Als je samenwoont met iemand die lichamelijk beperkt is (geraakt), dan is het goed om te kijken of er aanpassingen nodig zijn in huis. Denk aan een traplift, bredere deuren of zelfs een extra badkamer beneden. Op deze manier voorkom je dat jij zelf lichamelijk overbelast raakt. Vaak geeft de gemeente hiervoor een vergoeding vanuit de Wmo

Je relatie verandert als je voor je naaste zorgt

Zorg je voor iemand met wie je een emotionele band hebt? Dan verandert vaak ook je relatie. Als je je gewaardeerd voelt door je naaste, geeft het zorgen je voldoening. Ook kan de veranderende relatie boosheid en irritatie opleveren. Zorg ervoor dat je leuke dingen met elkaar blijft doen zodat de ziekte even niet centraal staat in jullie relatie.

Je hoeft het niet alleen te doen

Veel mantelzorgers vinden het moeilijk om hulp en advies te vragen. Wat mag je wel en niet als mantelzorger? Bedenk je dat je niet alles zelf hoeft te doen. Professionele hulpverleners, zoals de thuiszorg, zijn er niet voor niets. Weet je niet waar je moet beginnen met hulp vragen? Schakel een mantelzorgmakelaar in. Dit is iemand die weet bij welke instanties je terecht kunt en helpt je met het contact leggen. Voorkom dat je overbelast raakt en schakel hulp in waar dat kan.

 

Bronnen: Rijksoverheid, Regelhulp, Woonz, Ikwoonleefzorg Rabobank Beeld: Getty Images

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.