1. Home
 2. Mantelzorg
 3. Hulp & advies
 4. Wanneer ben ik mantelzorger?

Wanneer ben ik mantelzorger?

5 5 minuten lezen
Overzicht
Jonge vrouw en oude vrouw glimlachen naar elkaar
 • 9 reacties
 • 271 vind ik leuks
Geplaatst door Maartje op 26 februari 2019
Je haalt dagelijks boodschappen voor een invalide buurman, je verzorgt je zieke partner of je helpt je moeder in het huishouden. Waar houdt ‘af en toe helpen’ op en waar begint zorgen? Misschien heb je weleens gehoord van mantelzorg en weet je niet zeker of dat is wat jij doet. Wanneer ben je precies mantelzorger? Hieronder leggen we het je uit.

Je bent mantelzorger als je 8 uur per week zorgt voor je naaste

Zorg je voor een bekende in je omgeving die langdurig ziek is of gehandicapt is of om een andere reden hulp nodig heeft? Dan ben je mantelzorger. Het maakt niet uit of je zorgt voor een familielid, je partner, goede vriend of buurman. Volgens het CBS ben je mantelzorger als je minimaal 8 uur per week voor je naaste zorgt. Het maakt dan niet uit of je elke dag of een paar keer per maand voor iemand zorgt.

Mantelzorgen is onbetaald

Mantelzorg wordt ook wel ‘informele zorg’ genoemd. Dat betekent dat je geen professionele zorg geeft en er daarom niet voor wordt betaald. Wel kun je als mantelzorger soms gebruik maken van een vergoeding. Denk aan betaling vanuit het pgb of extra kinderbijslag.

Mantelzorg is geen vrijwilligerswerk

Als mantelzorger zorg je voor iemand omdat je een relatie hebt met degene die hulp nodig heeft. Ben je vrijwilliger bij een zorginstelling? Dan ben je geen mantelzorger. Je zou niet voor de patiënt zorgen als je geen vrijwilliger was geweest.

Zorgen doe je samen met professionals

Als mantelzorger sta je er niet alleen voor. Woont je moeder in een verpleeghuis en ga je wekelijks bij haar langs? Of woont je broer in een speciaal huis met begeleiding, maar regel jij zijn geldzaken? Ook dan ben je mantelzorger.

Waarom is het belangrijk om te weten of je mantelzorger bent?

Zorgen voor de mensen om je heen kan best zwaar zijn. Daarom zijn er instanties, zoals je gemeente of werkgever, die mantelzorgers hulp, ondersteuning en advies bieden. Als je niet weet dat je mantelzorger bent, dan weet je ook niet dat je gebruik kunt maken van die ondersteuning. Je kunt de zorg ook delen met de mensen om je heen, je sociale netwerk. Herken jezelf als mantelzorger en vraag hulp als je dat nodig hebt. Vergeet niet: je kunt pas voor een ander zorgen als je goed voor jezelf zorgt. 

 

Bronnen: Rijksoverheid, Mantelzorgelijk Beeld: Getty Images

Download nu gratis e-book voor mantelzorgers

Er bestaan veel organisaties en instanties die jou helpen in de zorg voor je naaste. Wil je weten welke dat zijn en hoe je de extra hulp aanvraagt? Je vindt het in onze gratis E/book voor mantelzorgers.

Download de wegwijzer

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

 • Carla
  Mijn man zorgt sinds 2002 voor mij na een hersenbloeding , hij moet met mij mee sinds dien veel naar ziekenhuis in Amsterdam. Doet ook boodschappen en huishouding omdat ik dat niet meer alleen kan doen. Heb ik dan recht op mantelzorg vergoeding
 • Henk
  We zorgen sinds 8 jaar voor.mijn schoonvader alles doen boodschappen Wassen enzo. er ben 's het hem bezig heden. Heb bn ik recht op een vergoeding en bij wie m ook zijn.
 • MARGA
  Heb nu een jaar of 4 voor de buurvrouw mee gekookt elke dag en 3 keer per week voor de buurman zijn we dan een mantelzorger of niet
  • LotteK
   Beste Marga, Wat fijn dat je zo goed voor je buren zorgt. Volgens het CBS ben je mantelzorger als je minimaal 8 uur per week voor je naaste zorgt. Ga naar de gemeente als je hulp nodig hebt bij je mantelzorgtaak: https://www.pggmenco.nl/mantelzorg/wetten-regels/hoe-kan-ik-wmo-aanvragen/ Veel succes! Groetjes, Lotte (redactie PGGM&CO)
 • JvBaalen
  Wat zijn de exacte verantwoordelijkheden en de eventuele gevolgen voor een mantelzorger als er iets fout gaat. In hoeverre ben je verantwoordelijk als mantelzorger.
 • F Vanhoudt
  Beste lezer mijn man heeft uitgezaaide longkanker. Ik zorg dag en nacht voor hem.. Ben ik mantelzorger? mvrgr
 • Yvonne van der Ent
  Ik ben. Mantelzorg voor schoonmoeder. Samen met me man zorgen we voor dr boodschappen , maken maaltijden gaan naar ziekenhuis met haar in dien nodig. Zorg dat de huishoudelijke ondersteuning geregeld is ook ivm medicijnen..
 • Truus Fleuren
  Ik ben mantelzorger voor een goede vriend, omdat ik op 40km afstand woon blijf ik geregeld slapen, om de reiskosten te drukken, over 3 maanden krijg ik AOW, heeft dit dan gevolgen voor mij?
  • Henk
   Ik zorg al meer als 25 jaar voor mijn vrouw,ze is chronisch ziek nu heeft ze er een tumor in de buik,uitgezaaid ze kunnen er niks meer aan doen. En ook de nieren werken nog maar half. Werk halve dagen en de rest thuis aan het werk Wassen,boodschappen doen en mijn vrouw overal mee helpen. Heb ik dan recht op een mantelzorg uitkering