1. Home
 2. Mantelzorg
 3. Wetten & regels
 4. Is mantelzorg verplicht?

Is mantelzorg verplicht?

5 5 minuten lezen
Overzicht
Opslaand boek met hamer
 • 0 reacties
 • 19 vind ik leuks
Geplaatst door Maartje op 10 april 2019
Als mantelzorger heb je verschillende rechten en plichten. Zo ben je niet verplicht mantelzorg te geven. Maar ben je bijvoorbeeld wél verplicht om huishoudelijke taken uit te voeren als je naaste bij je in huis woont. Gelukkig heb je naast het aanrecht ook andere rechten. Lees gauw meer over wat ‘moet en mag’.

Mantelzorg is niet verplicht

De gemeente of het zorgkantoor mag jou niet dwingen om mantelzorg te geven. Toch verwacht de gemeente dat je normale zorg geeft. En kun je niet zomaar stoppen met de zorg die je geeft. De ander rekent op je. Daardoor voelt mantelzorg soms wel verplicht.

Je bent verplicht om normale zorg te geven als je deel bent van een gezin

Normale zorg is de dagelijkse zorg die gezinsleden aan elkaar geven. Denk bijvoorbeeld aan het huishouden. Huishoudelijke taken die vallen onder normale zorg zijn:

 • schoonmaken
 • eten koken
 • boodschappen doen

Woon je als gezin in hetzelfde huis of woon je met huisgenoten? Dan is iedereen in dat huishouden verplicht om normale zorg te geven.

Als partner ben je verplicht om 3 maanden persoonlijke zorg te bieden

Geef je mantelzorg aan je partner? Dan verwacht de overheid dat je 3 maanden persoonlijke zorg geeft. Persoonlijke zorg is intiemer dan normale zorg. Denk aan:

 • wassen
 • aankleden
 • haren kammen

Ga in gesprek met de gemeente als de persoonlijke zorg langer dan 3 maanden duurt. Maar ook als het je niet lukt om deze zorg te geven. De gemeente kijkt dan welke hulp jullie nodig hebben.

Je hebt recht op zorgverlof als je werknemer bent

Ben je werknemer van een organisatie met meer dan 10 mensen? Dan heb je recht op zorgverlof. Zorgverlof geeft je tijd om te zorgen voor je naaste. Je kunt kiezen uit kort- of langdurend zorgverlof. Beiden hebben gevolgen voor je salaris.

Je bent niet verplicht om te solliciteren als je mantelzorg geeft

Krijg je een uitkering van UWV? Dan heb je te maken met een sollicitatieplicht. Je bent dan verplicht om te solliciteren. Je hoeft dit niet te doen als je mantelzorg geeft. Je krijgt dan 6 maanden de tijd om de mantelzorg op een andere manier te regelen. In bijzondere gevallen kan UWV de termijn elke keer met een maand verlengen. Daarna moet je weer solliciteren. Kijk op de website van UWV voor meer informatie.

Bronnen: UWV, Rijksoverheid, mantelzorg.nl. Beeld: Getty

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.